• 12C Novo mesto
  • 09:02
  • Sre, 17.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

To so najnevarnejše države v Evropi – FOTO

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Kadar omenimo najnevarnejše države, se najbrž naprej spomnimo na kakšno Severno Korejo, Sirijo ali območja, kjer prežijo takšni in drugačni konflikti. Malokdo pa se niti ne zaveda, da med nevarnejše države spada tudi kakšna v naši soseščini.

Zato smo pregledali seznam držav, ki po merilih zunanjega ministrstva spadajo med najnevarnejše države v Evropi. Pogledali smo, zakaj so to najnevarnejše države, in, seveda, kaj je tam tako nevarnega. Je pa treba poudariti, da med najnevarnejše države, torej tiste, kamor naše oblasti potovanja odsvetujejo oziroma priporočajo dodatno previdnost, spadajo tudi tiste, ki so se na primer že soočile s terorizmom. Pa poglejmo.

Bruselj

Belgija

Če gledamo abecedni vrstni red, se na našem seznamu prva pojavi Belgija. To je namreč država, kjer svetujejo povečano previdnost, še posebej v mestu Bruselj, ki ga velikokrat enačimo kar s prestolnico Evrope. Zakaj torej Belgija spada med najnevarnejše države v Evropi? Ker njihove oblasti še vedno izvajajo varnostne ukrepe v posameznih predelih Bruslja, zato odsvetujejo zadrževanje na mestih, kjer se zbira večje število ljudi. Naj spomnimo, da je bil Bruselj že tarča teroristov. Ne le to, po podatkih ministrstva je Bruselj skupaj z drugimi večjimi mesti kraj s povečanim številom tatvin in pouličnega kriminala. Znani so tako tudi primeri, ko tatovi, medtem ko avtomobil stoji na križišču, odprejo vrata in iz vozila ukradejo torbo ali vrednejše predmete.

Bosna in Hercegovina

V BiH se pazite minskih polj.

Glede na njeno zgodovino nam kmalu postane jasno, zakaj BiH spada med najnevarnejše države v Evropi. Na ministrstvu pravijo, da obstajajo določeni varnostni zadržki pri potovanjih v posamezne dele te države, saj so tam še vedno prisotna minska polja, ki pa niso vedno označena. Zato v BiH raje potujte po asfaltu, tlakovcih in utrjenih poteh, ne pa po neoznačenih poteh, gozdovih ali travnikih. V BiH so pogosti tudi ropi, tatvine, kraje avtomobilov, denarja …

Francija

Po zadnjih terorističnih napadih tudi Francija spada med najnevarnejše države na naši celini. V tej državi bodite še dodatno previdni, upoštevajte nasvete lokalnih oblasti in se izogibajte krajem, kjer se zbirajo množice ljudi. Še posebej pazljivi bodite v Parizu in drugih večjih mestih – izredno stanje s strožjimi ukrepi je podaljšano do 1. novembra letos. Izogibajte se tudi množičnim shodom in protestom, ob tem pa imejte v mislih, da lahko zaradi poostrenih razmer pride do zamud v prometu. Ministrstvo pa opozarja tudi na nedavno migrantsko taborišče pri Calaisu, kjer je redno prihajalo do incidentov, zato na tem območju zavarujte svoje vozilo in drugo imetje

Kosovo

Tudi Kosovo spada med najnevarnejše države v Evropi. »Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države,« pravijo na MZZ, kjer svetujejo dodatno previdnost in pridobitev podatkov še iz drugih virov. Odsvetujejo potovanja zlasti v mesta, kot so Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Leposavič in Zvečan, od koder so v preteklosti že poročali o incidentih, sicer pa so splošne razmere v tej državi trenutno mirne. Kljub temu se izogibajte demonstracij in protestov.

Makedonija.

Makedonija

Podobno velja za Makedonijo, kjer so nekatera področja prav tako potencialno nevarna, še posebej mejna območja na severu in severozahodu države ter vzdolž meje s Kosovom. Pri potovanjih v te kraje zato ne zapuščajte glavnih prometnih poti.

Rusija

Ni pomembno, ali Rusijo štejete k Evropi ali k Aziji, pomembno je, da ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v severni Kavkaz oziroma območja, kot so Ingušetija, Čečenija, Severna Osetija ter Kabadino-Balkaria. Zaradi teh območij Rusija spada med najnevarnejše države v naši relativni »bližini«. Potovanja v ta območja so namreč povezana z visokim tveganjem, saj obstaja velika verjetnost napadov, oboroženih spopadov, ugrabite in nasilne kriminalitete, svarijo. Vedeti pa morate tudi, da imajo v Rusiji zakon, ki prepoveduje promocijo homoseksualnosti, biseksualnosti in transseksualnosti – izkazovanje naklonjenosti na javnih mestih je kaznovano z denarno ali zaporno kaznijo ter izgonom iz države!

Srbija

Barcelona, Španija

Srbija med najnevarnejše države v Evropi spada zaradi meje s Kosovim. Zato obstajajo določeni varnosti zadržki za potovanja v posamezne dele države. Pozorni bodite na to, da srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ga niste opravili prek kontrolnih točk, štejejo za nelegalen.

Španija

Tudi za potovanja po določenih španskih območjih veljajo določeni varnostni zadržki, zato svetujejo previdnost. V Španiji bodite pozorni pri uporabi množičnih prevoznih sredstvih in na krajih, kjer se zbirajo množice. Kjer je turizem bolj razvit, bodite pozorni na tatove in poulične kriminalce (nasilne kraje) – to velja zlasti za Madrid, Barcelono, obalne kraje, Kanarske otoke, Sevillo, Palma de Mallorco in obvoznicah okoli Madrida.

Turčija

Med najnevarnejše države, v katere Slovenci tako radi hodimo, pa spada tudi Turčija – če jo štejete k Evropi ali pač ne. »Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v določene predele države,« pravijo na MZZ. V Turčiji namreč obstaja povečana verjetnost novih terorističnih napadov, zato tam upoštevajte oblasti, izogibajte se množicam in podobno. Ne podajajte se v obmejna območja s Sirijo in Irak ter v jugovzhodne province, saj tam veljajo poostrene varnostne aktivnosti.

Ukrajina

Za konec seznama, na katerem so najnevarnejše države v Evropi, smo prihranili še Ukrajino, pri katere odsvetujejo vsa potovanja v določene dele države. To velja zlasti za okupirana območja na Krimu ter za območja donečke in luganske oblasti. Na ta območja lahko vstopite zgolj s posebnim dovoljenjem ukrajinskih oblasti in njihovih kontrolnih točk, opozarjajo pa še, da so v Ukrajini kazni zaradi drog izredno visoke. Na javnih površinah ni dovoljeno kajenje in uživanje alkohola, kar je tudi dobro vedeti.

Če se torej podajate v najnevarnejše države v Evropi, boste več podatkov našli na zunanjem ministrstvu. Mi smo našteli zgolj tiste države, ki nosijo posledice terorizma, vonj, minulih spopadov ali zgodovinskih sporov, nerešenih medsosedskih odnosov in podobno. Vse to seveda še ne pomeni, da boste v Bruslju, kjer je baje veliko tatov, oropani, ampak zgolj to, da je dobro biti dodatno previden. In to naj velja kar za vse kraje, kamor pač potujete.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Po nov mandat

17.10.2018
Lista Gregorja Macedonija, ki sta jo ob županu predstavila tudi podžupan Boštjan Grobler in svetnik dr. Janez Povh. NOVO MESTO - Po uspešno zbranih podpisih podpore je Lista Gregorja Macedonija na novinarski konferenci ...

„Pet minut na kavi in 10 kamionov, potrebujemo obvoznico!“

17.10.2018
Na srečo je z vsaj posebnim mostom poskrbljeno za pešce. MIRNA – „Pet minut na kavi in 10 kamionov, potrebujemo obvoznico!“ nam je zapisal bralec Leon, ki se je javil z Mirne, kjer je ob preveč prometni cesti pil ...

V nesreči poškodovan otrok, policija potrebuje pomoč

17.10.2018
V nesreči sta bili udeleženi neznana kolesarka in peška (deklica), ki je v nesreči utrpela lahke telesne poškodbe. LJUBLJANA - Ljubljanski policisti obravnavajo prometno nesrečo, ki se je okoli 17. ure pripetila v ...

Matcha čaj - privoščite si skodelico odličnega napitka!

17.10.2018
Matcha čaj je posebna vrsta zelenega čaja, katerega pridelava je zahtevnejša od navadnih čajev, ki ji poznamo (zeleni čaj, črni čaj, oolong čaj, …). Matcha čaj izvira iz Japonske, iz te države pa seveda prihajajo ...