• 1.55C Novo mesto
 • 21:19
 • Sob, 16.02.2019
 • Prijava
 • Registracija

Potovalne prevare: katere so najpogostejše?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Vsak popotnik zase misli, da je dovolj pameten, da se bo znal izogniti takšnim ali drugačnim prevaram na svojih potovanjih. A potovalne prevare so žal zelo pogoste in zgodijo se tudi najboljšim.

S tem mislimo na različne neprijetnosti, vse od tega, da nam taksisti zaračunajo veliko preveč pa do tega, da nehote izdamo podatke o svoji kreditni kartici.  Zato vam v nadaljevanju članka razkrivamo 9 najpogostejših prevar, ki se nam lahko zgodijo na potovanju.

 1. Pokvarjen taksimeter

To je zagotovo nekaj, kar sodi med najpogostejše potovalne prevare. V nekaterih državah so taksisti, ki vozijo iz letališča ali železniške postaje, dobro poznani po tem, da njihov taksimeter ne deluje pravilno. Seveda se vam to lahko zgodi kadarkoli in kjerkoli najamete taksi. Ko boste torej vstopili v taksi, vas bo taksist opozoril, da njegov taksimeter ne deluje. Nato pa vam bo ob koncu vožnje zaračunal smešno visoko ceno. Prevari se izognete tako, da se že vnaprej dogovorite za razumno ceno, ali pa v tak taksi sploh ne vstopite.

 1. Prezaseden ali zaprt hotel

Tudi takšne potovalne prevare so značilne za taksiste. Ko vas bo taksist sprejel v avto in mu boste povedali ime svojega hotela, vam bo sporočil, da je hotel popolnoma zaseden ali pa celo zaprt. Nato vam bo predlagal nov, veliko dražji hotel, kjer mu bodo za njegovo dobro “delo” plačali lepo provizijo. Ne nasedajte takšnim potegavščinam, ampak pokličite svoj hotel in se prepričajte, da je odprt. Taksistu pa povejte, da imate sklenjeno rezervacijo (tudi če je v resnici nimate).

 1. Zastonj zapestnice ali rožni venec

Med precej neprijetne potovalne prevare sodi tudi naslednja, ki največkrat doleti ženske turistke. K njim pristopi prijazen moški ali ženska ter načne pogovor. Nato ji v znak prijateljstva okrog roke ovije “brezplačno” zapestnico ali pa podari rožni venec. Ko je zapestnica enkrat na roki, pa tujec zahteva denar. Če boste odklonili, bodo naredili pravo sceno. Takšni neprijetnosti se lahko izognete le tako, da od nikogar ne sprejmete nobenega darila.

 1. Polita obleka

Med pogoste potovalne prevare sodi tudi polita obleka. Ko se boste nič hudega sluteč sprehajali po mestu, boste začutili, da je na vašo ramo nekdo polil nekaj pijače ali pa oblačilo umazal s kakšno omako iz hamburgerja. Nato bo k vam pristopil prijazen tujec in začel brisati pijačo ali omako, medtem pa vam bo na skrivaj ukradel denarnico iz žepa ali torbice. Temu se na preprost način izognete tako, da odidete v restavracijo in sami počistite nastalo nezgodo.

 1. Lažni policisti

Potovalne prevare se kar vrstijo in na vrsti so lažni policisti. K vam bo pristopila oseba, ki vam bo ponudila nakup kakšne droge. Med pogovorom bosta k vam pristopila še dva človeka, ki bosta nosila uniformo policistov. Od vas bosta zahtevala, da predate denarnico in potni list. Previdno, kajti to nista policista! Nikoli ne predajte svojega potnega lista. Namesto tega zahtevajte, da vam pokažejo svoje identifikacijske dokumente ter jim povejte, da jih boste preverili pri policiji. Če se s tem ne bodo strinjali, preprosto odidite.

 1. Zaprta atrakcija

Med potovalne prevare sodi tudi ta, kjer k vam pristopi prijazen tujec (ki naključno govori odlično angleščino) in vam sporoči, da je atrakcija, ki si jo želite ogledati, zaradi določenega razloga zaprta. Potem vas bo želel preusmeriti k drugi atrakciji ali trgovini, kjer vas bo prepričal, da nekaj kupite oziroma plačata drago vstopnino. Temu se izognete tako, da se sami prepričate, če je atrakcija, ki ste si jo želeli ogledati, res zaprta.

 1. Poškodovani berači in otroci

Tudi takšne potovalne prevare so zelo pogoste. Na ulici boste srečali gluhega ali slepega berača, morda celo nosečnico ali otroka, ki vas bo prosil za denar. Pogoste so tudi ženske z otroki, pri tem sploh ni nujno, da so otroci res njihovi. Ljudje smo pač taki, da težko rečemo ne poškodovani osebi ali otroku. V bližini bo stal človek, ki bo natančno opazoval, kje imate spravljeno denarnico. Le-to vam bo kasneje tudi ukradel.

 1. Ponudba za skupinsko fotografiranja

Med sprehodom ali ogledom znamenitosti se vam res lahko zgodijo številne potovalne prevare. Naslednja je na primer ta, da bo k vam pristopil domačin in se ponudil, da vas skupaj s prijatelji fotografira. Medtem ko se boste pripravljali na sliko, ki jo boste z veseljem objavili tudi na Facebooku, boste naenkrat ugotovili, da prijaznega fotografa ni nikjer. Izginil je skupaj z vašo dragoceno kamero ali fotoaparatom. Zato za skupinsko fotografijo vedno prosite nekoga, ki ga boste izbrali sami. Na tak način zelo verjetno ne boste naleteli na prevaranta

 1. Lažne karte za avtobus, vlak ali letalo

Med potovalne prevare lahko zagotovo uvrstimo tudi lažne karte. K vam bo pristopila oseba, ki bo ponujala karte s popustom, lahko pa bo ponudila tudi nekoliko dražje karte, vi pa bi se pri tem izognili dolgi čakalni vrsti. Potem pa se izkaže, da karte sploh niso prave – do takrat, ko to ugotovite tudi sami, so prevaranti skupaj z vašim denarjem že daleč proč. Zato vedno kupite svoje vozovnice pri uradnih osebah.

Potovalne prevare so res zelo neprijetne. V današnjem članku smo jih razkrili kar nekaj, seveda pa jih obstaja še veliko več. Na žalost je resnica takšna, da se jim nikakor ne morete povsem izogniti. Ne glede na to, kako pripravljeni ste, boste verjetno vsaj enkrat nasedli kakšnemu prevarantu. Morda pa tudi ne – če je sreča na vaši strani. Zaradi tega se vam zagotovo ni potrebno odpovedati vsem zanimivim potovanjem.

Potovalne prevare: katere so najpogostejše?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: