• 6C Novo mesto
  • 02:40
  • Pet, 19.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Turizem na Mirni – poglejte načrte občine

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V sklopu prispevkov o turizmu v dolenjskih občinah se tokrat osredotočamo na mirnsko občino. Povedali so nam veliko o možnostih in priložnostih, pa tudi o načrtih za turizem v njihovi občini. Preberite odgovore občinarjev.

Na kakšne načine vaša občina privablja turiste?

Občina Mirna nudi pester izbor aktivnosti za vsakega turista, zato smo prepričani, da bo vsak obiskovalec našel nekaj zase. Organiziramo veliko družabnih in kulturnih dogodkov, kamor vabimo tudi širšo javnost. V okviru občinskega praznika, ki ga Občina praznuje 1. julija, smo sestavili koledar dogodkov, ki so se odvijala že tekom meseca junija. Velik poudarek pa dajemo na Mrežo postajališč za avtodome po Sloveniji, saj je naša občina nosilka projekta, zato skrbimo za ustrezno promocijo vseh občin z letaki in brošurami.

Naštejte kraje, znamenitosti, ki beležijo največji obisk oziroma so najbolj priljubljene med turisti.

Mirnska dolina ponuja mnogo možnosti tako za oddih, oglede naravnih in kulturnih znamenitosti, kot tudi dejavnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Mirna je znana predvsem po svojem srednjeveškem gradu “Speča lepotica”, ki ga je vrsto let obnavljal dr. Marko Marin. Pod gradom se nahaja ribnik, v katerem je mogoče loviti ribe. V okolici gradu pa so velike gozdne površine, kjer poteka organiziran lov na divjad. Turistom priljubljena je tudi Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika iz 13. stoletja. Najvišji okoliški hrib Debenec je priljubljena izletniška točka, na jasen dan pa je z njega prelep pogled na bližnjo dolino in na oddaljeno alpsko gorovje. V bližnji vasici Gomila se nahaja Ranč Aladin, kjer si je mogoče pobliže ogledati, pobožati in tudi jahati eksotične živali z vseh koncev sveta, od kamele, noja, ježevca, kenguruja in želve. Na Mirni je veliko poudarka tudi na športnem udejstvovanju. V letu 2013 je bila zgrajena in urejena 6-kilometerska trim steza imenovana TRIMMIGO s 13 postajami in 11 vadbenimi napravami. V Športnem parku Mirna pa imamo štiri travnata igrišča za nogomet in eno igrišče za mali nogomet na umetni travi, novo košarkarsko igrišče, igrišče za odbojko na mivki, tenis igrišče na peščeni podlagi, 4-stezno balinišče in nenazadnje malo 8-metrsko smučarsko skakalnico, kjer lahko mladi skačejo tako pozimi kot tudi poleti. Poleg se nahaja še malo otroško igrišče in veliko parkirnih površin. V Osnovni šoli Mirna je tudi športna dvorana, kjer je možna vsa športna vadba, poseben poudarek na Mirni pa je na vadbi badmintona. V Domu Partizan Mirna je tudi na novo urejeno 4-stezno strelišče z zračno puško. Tako lahko trdimo, da Mirna nudi veliko možnosti za rekreacijo, organizirane pohodniške ture in možnost aktivnosti povezanih z vzgojo psov.

Naštejte nekaj krajev, znamenitosti, ki so po vašem mnenju v vaši občini še vredne obiska.

K obisku vabi tudi bližnje posestvo Lanšprež, kjer je večji del življenja deloval Peter Pavel Glavar, eden od začetnikov čebelarstva na slovenskem. V kraju pa je tudi več gostiln, kjer vam lahko postrežejo z raznoliko hrano, od pristne domače hrane pa do standardnih menijev. Okoliški hribi ponujajo možnost rekreacije in pohodništva, prav tako pa slovijo po vinogradih in zidanicah, kjer vam prijazni domačini z veseljem ponudijo domače vino in mesne izdelke ter druge domače pridelke. Na Mirni stoji tudi Lenassijev spomenik NOB pri Rojah, če pa se sprehodite skozi staro vaško jedro boste drugi spomenik NOB opazili pri Osnovni šoli Mirna.

Kje in kako bi vaša občina še lahko izkoristila turistični potencial/imate v zvezi s tem kakšne načrte?

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš je nosilec projekta Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji. Gre za edinstven način povezovanja slovenskih občin, ki ponuja priložnost za usmerjeno promocijo lokalne skupnosti. S sloganom »Stop – Rest – Experience Slovenia in a motorhome« popotnika z avtodomom vabimo, naj se v Sloveniji ustavi, si odpočije in predvsem doživi našo prelepo, raznoliko deželo. Občina Mirna je v postopku gradnje sodobno opremljenega postajališča za avtodome, ki bo popotnikom z avtodomi nudilo brezskrbno prenočišče in udobje, ki ga na popotovanju potrebuje.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: Pri Sevnici se niso zaprle zapornice, vlak je brzel mimo!

18.01.2018
Za pojasnila smo se obrnili na Janeza Krivca, ki je pri Slovenskih železnicah zadolžen za odnose z javnostmi. SEVNICA - "Slabo poskrbljeno za varnost. Vlak v Brezovem pri Sevnici pri odprtih zapornicah," je del zapisa, ki ...

VIDEO: Slovenski rokometaši s pesmijo slavili zmago proti Črni gori

18.01.2018
Danes se selijo v Varaždin, jutri so na sporedu Danci. ZAGREB, NOVO MESTO - Slovenski rokometaši so si z zmago proti Črni gori priigrali drugi krog tekmovanja. Sinoči so uspeh proslavili v garderobi, kjer se je pelo in ...

Trije nasveti, da se v službi ognete prehladu

18.01.2018
Vreme je primerno, da zbolite, saj se je začela sezona grip in prehladov. Bolje rečeno – sezona doživlja svoj vrhunec. Bi radi ostali zdravi in se ognili bolniški postelji? Previdno Ko ste na delovnem mestu, se ...

Reševali so jo iz potoka

18.01.2018
Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče. KRMELJ - Ob 13.33 je na cesti Krmelj–Križišče v občini Sevnica osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj ...