• 1C Novo mesto
 • 07:31
 • Sre, 21.11.2018
 • Prijava
 • Registracija

10 nasvetov za varčevanje z elektriko

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Predstavljamo vam 10 načinov, kako varčevati z električno energijo:

 

 1. Uporabljate varčne sijalke, saj v povprečju porabijo 80 % manj električne energije kot klasične žarnice z nitko z enako močno svetilnostjo. Imejte v mislih, da klasična žarnica porabi le 20 % električne energije za svetilnost, vse ostalo porabi za toploto. Medtem ko varčna sijalka za svetilnost porabi med 90 in 95 odstotki, le 5 do 10 odstotkov pa za toploto.
 2. Ugašajte naprave, ki se napajajo z električno energijo, ko jih ne uporabljate. Nima smisla, da je »v ozadju« prižgana televizija, če je nihče ne gleda. Ravno tako ugašajte računalnik, če ga nekaj časa ne boste uporabljali.
 3. Če pri vašem distributerju uporabljate dvotarifno merjenje električne energije, v času nizke tarife uporabljajte naprave, ki porabijo več električne energije. Takrat je cena električne energije nižja od 30 do 50 odstotkov (odvisno od dobavitelja in paketov). Nizka tarifa traja od ponedeljka do petka med 22. in 6. uro, cel dan v soboto in nedeljo ter med prazniki. Visoka tarifa pa od ponedeljka do petke med 6. in 22. uro.
 4. Pri likanju poskusite vsa oblačila likati naenkrat, saj boste na ta način privarčevali več energije. Likalnik namreč največ energije potroši ravno pri začetnem ogrevanju.
 5. Zamenjajte stare aparate (hladilnik, zamrzovalna skrinja, pralni, pomivalni in sušilni stroj itd.) z novejšimi, ki porabljajo bistveno manj električne energije. Velikokrat se namreč zgodi, da se vam investicija v nove aparate pokrije že s tem, da boste plačevali manj električne energije. Ob tem imate konec koncev tudi nov aparat.
 6. Kuhajte v posodi s pokrovom, saj tako toplotna energija bistveno počasneje izhaja iz posode. To pomeni tudi, da boste porabili manj energije za ustvarjanje toplote. Dokazano je, da sicer najmanj energije porabijo lonci na pritisk (ekonom lonec).
 7. Pri pranju perila porabite bistveno več energije, če perete na 90˚ C, kot pa pri 60˚ C. Če perete na 60˚ C, lahko podaljšate čas pranja in dosegli boste enak učinek, kot če bi prali pri 90˚ C. Le porabili boste precej manj električne energije, za kar vam bo hvaležna vaša denarnica.
 8. Hladilnik in zamrzovalno skrinjo/omaro imejte odpro čim manj časa, saj tako znižate možnost vstopa toplega zraka. Če uporabljate hladilnik oz. zamrzovalnik brez opcije »No frost«, redno čistite led, ki se nabira v notranjosti. Led je namreč dober izolator, zato naprave potrebujejo več energije, da dosežejo želeno temperaturo.
 9. Kupite napravo, ki meri porabo električne energije posameznih naprav. Na ta način boste ugotovili, katere naprave porabijo največ električne energije, in se boste najprej »lotili« le-teh.
 10. Električno kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja. Plošča bo namreč še lep čas oddajala toploto, potrebno za dokončanje kuhanja. Enako velja tudi za pečice pri peki.

 

Vir: Aleš Povše,

direktor Dvojka d.o.o.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...