• 21C Novo mesto
 • 10:14
 • Čet, 20.09.2018
 • Prijava
 • Registracija

10 nasvetov za varčevanje z elektriko

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Predstavljamo vam 10 načinov, kako varčevati z električno energijo:

 

 1. Uporabljate varčne sijalke, saj v povprečju porabijo 80 % manj električne energije kot klasične žarnice z nitko z enako močno svetilnostjo. Imejte v mislih, da klasična žarnica porabi le 20 % električne energije za svetilnost, vse ostalo porabi za toploto. Medtem ko varčna sijalka za svetilnost porabi med 90 in 95 odstotki, le 5 do 10 odstotkov pa za toploto.
 2. Ugašajte naprave, ki se napajajo z električno energijo, ko jih ne uporabljate. Nima smisla, da je »v ozadju« prižgana televizija, če je nihče ne gleda. Ravno tako ugašajte računalnik, če ga nekaj časa ne boste uporabljali.
 3. Če pri vašem distributerju uporabljate dvotarifno merjenje električne energije, v času nizke tarife uporabljajte naprave, ki porabijo več električne energije. Takrat je cena električne energije nižja od 30 do 50 odstotkov (odvisno od dobavitelja in paketov). Nizka tarifa traja od ponedeljka do petka med 22. in 6. uro, cel dan v soboto in nedeljo ter med prazniki. Visoka tarifa pa od ponedeljka do petke med 6. in 22. uro.
 4. Pri likanju poskusite vsa oblačila likati naenkrat, saj boste na ta način privarčevali več energije. Likalnik namreč največ energije potroši ravno pri začetnem ogrevanju.
 5. Zamenjajte stare aparate (hladilnik, zamrzovalna skrinja, pralni, pomivalni in sušilni stroj itd.) z novejšimi, ki porabljajo bistveno manj električne energije. Velikokrat se namreč zgodi, da se vam investicija v nove aparate pokrije že s tem, da boste plačevali manj električne energije. Ob tem imate konec koncev tudi nov aparat.
 6. Kuhajte v posodi s pokrovom, saj tako toplotna energija bistveno počasneje izhaja iz posode. To pomeni tudi, da boste porabili manj energije za ustvarjanje toplote. Dokazano je, da sicer najmanj energije porabijo lonci na pritisk (ekonom lonec).
 7. Pri pranju perila porabite bistveno več energije, če perete na 90˚ C, kot pa pri 60˚ C. Če perete na 60˚ C, lahko podaljšate čas pranja in dosegli boste enak učinek, kot če bi prali pri 90˚ C. Le porabili boste precej manj električne energije, za kar vam bo hvaležna vaša denarnica.
 8. Hladilnik in zamrzovalno skrinjo/omaro imejte odpro čim manj časa, saj tako znižate možnost vstopa toplega zraka. Če uporabljate hladilnik oz. zamrzovalnik brez opcije »No frost«, redno čistite led, ki se nabira v notranjosti. Led je namreč dober izolator, zato naprave potrebujejo več energije, da dosežejo želeno temperaturo.
 9. Kupite napravo, ki meri porabo električne energije posameznih naprav. Na ta način boste ugotovili, katere naprave porabijo največ električne energije, in se boste najprej »lotili« le-teh.
 10. Električno kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja. Plošča bo namreč še lep čas oddajala toploto, potrebno za dokončanje kuhanja. Enako velja tudi za pečice pri peki.

 

Vir: Aleš Povše,

direktor Dvojka d.o.o.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Oživljanje neuspešno, nova žrtev med motoristi

20.09.2018
Trčila sta motor in osebni avto. ŠENTILJ – O novi nesreči motorista to pot poročajo s Štajerske, točneje iz Šentilja. Policija je bila o tragičnem dogodku obveščena ob 18.13. Pred starim nekdanjim mednarodnim ...

Šok v Litiji - v trezorju strup in bombe!

20.09.2018
Prevzelo ju bo podjetje Saubermacher. LITIJA - Ob 19.00 so v Jelši v občini Šmartno pri Litiji v trezorju stanovanjske hiše svojci našli poleg nekaj ročnih bomb tudi dve ampuli strupa Venenum starega več kot 40 let. ...

Brezčasna Provansa - ste si jo že ogledali?

20.09.2018
Sanjska francoska pokrajina, ki sliši na ime Provansa, zaradi svoji lepot že stoletja privablja številne umetnike. Kako tudi ne, saj so v tem kotičku sveta našli popolno mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonj po sivki. ...

VIDEO: Prepir med Slovencem in Bosancem

19.09.2018
Prepir nikomur ne koristi. Če pa gre za šalo, pa je prav, da se nasmejemo, ko se sporečeta Slovenec in Bosanec. Dobra sta se, smeh zagotovljen! Za vse pa je bilo krivo stepanje preproge! Nadlani.si