• 1C Novo mesto
  • 07:26
  • Pet, 16.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Primerjajte cene ARHITEKTOV! Oddajte 1 povpraševanje in pridobite do 9 ponudb!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Razmišljate o gradnji hiše  ali adaptaciji objekta? Potrebujete legalizacijo objekta in želite ponudbo, morda nasvet ali idejo kakovostnih arhitektov?

Primerjali smo 9 ponudb arhitektov in ugotovili, da se cena arhitekta za hišo oz. za isti projekt razlikujejo tudi do tri-krat.

Naredili smo raziskavo trga tako, da smo popolnoma enako povpraševanje poslali desetim arhitektom in pri primerjavi cen ugotovili, da se cene razlikujejo do tri-krat. Zanimalo nas je, zakaj prihaja do razlik cen arhitektov za hiše, zato smo z raziskavo nadaljevali in ugotovili, da arhitekti ponujajo različen obseg in kvaliteto storitev, prav tako upoštevajo tudi svoje reference. Vse to vpliva na določitev cene. Prav tako veliko arhitektov oz. projektantov ne vlaga v razvoj in oglaševanje, zato lahko strankam ponudijo nižjo ceno. Nekateri svoje delo ovrednotijo bolj, drugi manj, zato pri cenah prihaja do občutnih razlik. Cena arhitekta za hišo je tako odvisna od več faktorjev.

Ali ste vedeli, da še vedno večina arhitektov ponuja tipske hiše, ki jih po vaših željah naknadno preuredijo? 

Arihtektom je najlažje ponuditi tipski projekt in ga umestiti na parcelo, veliko zahtevnejše pa je izrisati celoten projekt v skladu z vašimi željami in zahtevami ter prostorskimi omejitvami. Pri tem se arhitekti razlikujejo v ceni, hitrosti in kreativnosti. Dober arhitekt posluša vaše želje in pri projektiranju upošteva vaš način življenja, vam svetuje itd. Pri tem mora upoštevati prostorske možnosti in omejitve, ki obstajajo v vašem primeru. Preden začnete z urejanjem projektne dokumentacije je priporočljivo, da na občini pridobite lokacijsko informacijo, kjer so zapisane prostorske omejitve iz prostorskih načrtov za vašo parcelo. Pripravo celotne dokumentacijo vam lahko ureja arhitekt, ki ima strokovni izpit in je vpisan v imenik arhitektov pri inžinirski zbornici. To lahko preverite na strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Arhitekt z izkušnjami in referencami vam bo pomagal od začetka do konca procesa urejanja dokumentacije in vam tako privarčeval čas, ki bi ga vi potrebovali za pridobivanje soglasij in urejanje drugih birokratskih zadev v zvezi s tem.

Kvaliteta priprave projektne dokumentacije je bistvena

Proces projektiranja objekta je kompleksen, zato je dobro, da vam pri tem pomaga strokovnjak. Začne se pri idejni zasnovi (faza IDZ), kjer skozi skice opredelite s pomočjo arhitekta osnovo objekta, nato sledi faza idejnega projekta (IDP), v kateri arhitekt začetne skice pretvori v projekt. Ko je idejni projekt potrjen z vaše strani, se lahko začne pridobivanje gradbenega dovoljenja (PGD). V kolikor potrebujete podrobnejšo obdelavo projekta (npr. interier, delavniški načrti, detajli,…) se lahko dogovorite za izdelavo PZI projektne dokumentacije, ki vsebuje vse to. V kolikor gre za objekte, ki potrebujejo uporabno dovoljenje pa je obvezen tudi projekt izvedenih del (PID).

Samo načrtovanje je zelo pomembno, saj vpiva na kasnjše faze. Slabo pripravljen projekt zvišuje stroške investitorja in znižuje kvaliteto bivanja v novozgrajenem objektu. Zaradi vsega naštetega je pomembna dobra komunikacija med vami in arhitektom – skupaj boste preučili vaše želje, potrebe, življenski slog in izbrali najboljšo možnost. Dober arhitekt vam bo predlagal več možnosti in vas seznanil z vsemi prednostmi in slabostmi posameznih rešitev. Dober arhitekt pozna prostorske predpise in jih bo pri pripravi upošteval, da boste kar najhitreje prišli do gradbenega dovoljenja.

Od arhitekta zahtevajte celovito rešitev!

Predlagamo, da pri izbiri arhitekta zahtevate celovito rešitev. Najbolje je, da ena oseba spremlja ureditev od začetne do končne faze, komunicira s soglasodajalci in upravno enoto. Tako boste najlažje uveljavljali 100% garancijo, v primeru, da bi šlo karkoli narobe.

Individualni projekti (po želji naročnika), že po cenah tipskega projekta

Ugotavljamo, da nekateri arhitekti ponujajo tipske projekte, najsi gre za hiše ali druge objekte, po cenah, za katere lahko dobite “projekt po želji naročnika” oz. individualni projekt, kjer arhitekt 100% prevzame, obravnava in izdela načrt za hišo glede na želje kupca, kreativno in smiselno v skladu z zmožnostmi, ki so na voljo. Cena arhitekta za hišo pa je lahko precej različna.

PRILOŽNOST, da brezplačno pridobite do 9 ponudb in izberete najboljšega!

Prihranek časa – izpolnite spodnji obrazec in brezplačno prejmite ponudbe arhitektov.

Ob izpolnitvi obrazca sodelujete v nagradni igri našega časopisa NaDlani, za BON V VIŠINI 100EUR!

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Vaš telefon (obvezno)

Vrsta objekta

Sporočilo

ARHITEKTI

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Ločevalna dieta

16.11.2018
Ločevalna dieta je dobro poznana dieta, ki sodi med dolgotrajnejše različice diet za hujšanje. Traja namreč kar 3 mesece. Po vsem svetu ima številne zagovornike, ki so se je že lotili in so z rezultatom zadovoljni. Spet ...

V soboto največja iskalna akcija: Trebnje z gasilci in nogometaši za Klemna!

15.11.2018
Zato je bil v Trebnjem sestavljen pravi bojni plan za največjo iskalno akcijo dosedaj! TREBNJE, KRVAVEC – Tudi današnje iskanje ni dalo rezultata, nogometaš NK Bartog Trebnje Klemen Musulin je še vedno med pogrešanimi ...

Kje je avto, ki so ga ukradli v Novem mestu

15.11.2018
Pogrešajo francoski štirikolesnik. NOVO MESTO - Z dvorišča stanovanjske hiše na Drski v Novem mestu je v noči na 15. 11. nekdo odtujil osebni avtomobil Renault megane grand tour, 1,5 DCI, kovinsko sive barve, letnik ...

V Velikem Lipju odprtje nove poslovilne vežice

15.11.2018
Občina načrtuje tudi obnovo vežice v Hinjah. ŽUŽEMBERK - "Občina že 20 let deluje za in predvsem zaradi več kot 4.800 občanov," je s ponosom povedal Franc Škufca, župan občine Žužemberk, ko je odprl novo ...