• 12C Novo mesto
  • 01:53
  • Pet, 27.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

Dan žena

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Dan žena se je originalno imenoval Dan delovnih žena. To je mednarodni praznik žensk, ki se 8. marca praznuje v več kot 100 državah po vsem svetu. Praznuje se predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah, in sicer kot dan praznovanja ekonomske, socialne in politične enakopravnosti in dosežkov žensk.

A ta praznik se ni vedno praznoval prav 8. marca. Nemška feministka in socialistka Clara Zetkin je namreč pred leti predlagala, naj se ga praznuje 19. marca. Clara se je za enakopravost žensk pričela boriti že davnega leta 1889. Pobudo za Dan žena, ki naj bi bil posvečen vsem ženskam, je dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Takrat so njen predlog sprejeli in dan namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve.

Tako so Dan žena najprej praznovali 19. marca leta 1911, in sicer v Avstriji, Nemčjiji, Švici in na Danskem. Praznovali so ga tudi v Sloveniji, v Trbovljah. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917. Na ta dan so se namreč pričeli protesti v Petrogradu, iz njih pa se je razvila Oktobrska revolucija.

Dan žena in enakopravnost žensk v Sloveniji

Že leta 1897 je pri nas začel izhajati časnik Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto kasneje. Pomembno prelomnico je predstavljalo leto 1906, ko je doktorirala prva Slovenka Marija Urbas. Diplomirala je iz filozofije na graški univerzi. 15. maja leta 1920 pa je Slovenska Ljudska stranka uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah, tako so volilno pravico dobili moški in ženske, stari nad 21 let. Leto kasneje je Beograd odpravil splošno volilno pravico, zato se je Slovenska Ljudska stranka pričela zavzemati za volilno pravico na državni ravni. Ženske so dokončno dobile svojo volilno pravico leta 1945.

Dan žena in obdarovanje

Dan žena pa je dan, ki je že od nekdaj povezan tudi z obdarovanjem. V ta namen vam ni potrebno zapravljati na kupe denarja, dovolj bo že majhna pozornost, ki jo boste namenili ženskam v svojem življenju. Tako lahko posežete po kakšni sladkariji, najpogostejše darilo pa je zagotovo cvetje.

Iskrene čestitke vsem ženskam za Dan žena!

Dan žena
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...