• 0.49C Novo mesto
 • 23:58
 • Čet, 13.12.2018
 • Prijava
 • Registracija

Dojenje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Materino mleko in dojenje imata veliko prednosti. V materinem mleku so namreč vse potrebne hranilne in zaščitne snovi (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali), in sicer ravno v takšnem razmerju, kot jih otrok potrebuje. Dojenja zato ni mogoče primerjati z ničimer drugim. Mirno lahko napišemo, da je dojenje otroka najboljši začetek življenja.

Dojenje pa ne prinaša koristi le otroku, temveč tudi doječi mamici. V nadaljevanju članka si lahko tako preberete vse o številnih prednostih dojenja.

 1. Bolj zdrav otrok

Dojenje bo poskrbelo, da se bo otrok lažje boril proti prehladu, virusom in pljučnici. Prav tako bo manj prebavnih infekcij, med katerimi naj na primer omenimo diarejo.

 1. Dolgoročna zaščita

Dojenje bo zagotovilo tudi to, da se bo zmanjšalo tveganje za nastanek različnih kroničnih bolezni, kot so diabetes tipa I, celiakalija ali Chronova bolezen.

 1. Močnejše kosti

Pri ženskah, ki dojijo, se zmanjša tveganje za nastanek pomenstrualne osteoporoze. Ko je ženska noseča, njeno telo veliko bolj učinkovito absorbira kalcij. Nekatere kosti so pri odstavitvi od dojenja res šibkejše, a 6 mesecev kasneje so bolj močne, kot so bile pred nosečnostjo.

 1. Manjše tveganje za SNSD

Dojenje zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka za polovico.

 1. Manj problemov s težo

Dojenje poskrbi, da mati in dojenček ne postaneta preveč debela.

 1. Kurjenje kalorij

Najbrž ste že slišali, da dojenje pokuri približno 500 kalorij na dan.

 1. Dojenje je dobro tudi za okolje

Krave mlekarice prispevajo h globalnemu segrevanju. S svojo prebavo ustvarjajo velike količine metana, ki je škodljiv toplogredni plin.

 1. Lažje okrevanje po porodu

Dojenje sprošča oksitocin, ki pomaga maternici, da se skrči na prvotno velikost. Zaradi tega se zmanjšajo tudi poporodne krvavitve. Z dojenjem se bo vaša maternica skrčila veliko bolj hitro, v 6 tednih. Pri ženskah, ki ne dojijo, se maternica skrči šele v 10 tednih.

 1. Manjše tveganje za nastanek raka

Dojenje lahko zmanjša tveganje, da otrok zboli za nekaterimi otroškimi oblikami raka. Pa tudi mati ima pri tem koristi, saj se z dojenjem zmanjša verjetnost, da bo zbolela za rakom na prsih ali rakom na jajčnikih.

 1. Bolj učinkovito cepljenje

Z raziskavami so ugotovili, da imajo doječi se otroci boljši odziv na cepljenje kot tisti otroci, ki se niso dojili.

 1. Odmor za menstruacijo

Dojenje zakasni ovulacijo, to pa pomeni, da zakasni tudi menstruacijo. Z dojenjem se namreč sprosti hormon prolaktin, ki zavira sproščanje estrogena in progesterona, tako da do ovulacije ne pride. Tako se bo pri mamicah, ki polno dojijo, menstruacija povrnila nekje med 6 in 8 meseci po porodu, ko se bo naravno znižal nivo prolaktina.

 1. Manj bolniške

Zaradi dojenja bo otrok manj bolan, vi pa boste manjkrat ostali doma zaradi bolniške.

 1. Poceni način prehranjevanja

Dojenje je zastonj, medtem ko zna biti hranjenje z otroško formulo precej drago.

 1. Odličen način, da spoznate svojega otroka

Pri dojenju ne morete izmeriti, koliko mleka je otrok popil, zato se morate zanesti na svoje lastne občutke in instinkt ter na otrokovo obnašanje. Tako boste lahko ocenili, kdaj je dojenček pojedel dovolj. Na ta način boste bolje spoznali svojega otroka.

Pripravila: Monika M.

Dojenje
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Bo Hribar že jutri novi župan Šmarjeških Toplic?

13.12.2018
Upravno sodišče je odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev. ŠMARJEŠKE TOPLICE – Občinska volilna komisija bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije morala ponovno odločiti o ponovitvi 2. kroga ...

S helikopterjem v Ljubljano!

13.12.2018
Držimo pesti, da bo z novorojenčkom vse OK! Mali, drži se! NOVO MESTO - Ob 13.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo iz Splošne bolnišnice Novo mesto prepeljala novorojenčka v inkubatorju v ...

Pametni telefon: Vse v enem

13.12.2018
Pametni telefon med drugim služi tudi kot nova kreditna kartica: štiri leta po uvedbi plačilne storitve Apple Pay v ZDA, je storitev od torka na voljo še v Nemčiji. Uporabnikom ni treba več iskati bančnih kartic po ...

Koliko snega bo zapadlo v petek? Na jugu Slovenije tudi do 25 centimetrov!

13.12.2018
Na Primorskem bo vse od četrtka dopoldne do sobote zvečer pihala burja. Ta bo ponekod lahko gradila tudi snežne zamete. LJUBLJANA – Dežurni vremenoslovec na Agenciji Republike Slovenije za okolje napoveduje za danes ...