• 22C Novo mesto
  • 16:47
  • Pon, 23.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Privoščite si fitnes na prostem

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Gotovo ste na enem izmed svojih sprehodov že opazili fitnes na prostem, ki je vzniknil v parku ali na zeleni urbani površini. Ta način vadbe je po svetu zelo popularen, zadnja leta pa se nad njim navdušujemo tudi Slovenci.

Fitnes na prostem

Fitnes na prostem se je začel razvijati že v 60. letih prejšnjega stoletja, naprave pa so bile sprva podobne otroškim igralom. V naslednji 10 letih so se naprave razvijale in dobile videz, kakršnega poznamo danes. Fitnes na proste se je najprej uveljavil v ZDA in Evropi. Kaj je lepšega kot miganje na svežem zraku in s pogledom na prelepo naravo?  

Res ni prav nič čudnega, da je fitnes na prostem vedno bolj popularen, saj naprave za vadbo na prostem nudijo zabavno in sproščeno rekreacijo, ki je primerna tako za staro in mlado. Vadba je povsem preprosta, saj svoje telo utrjujete le s pomočjo lastne teže. Izbirate lahko med številnimi fitnes napravami modernih in klasičnih oblik. Naprave so varnostno certificirane oziroma deklarirane in zagotavljajo uporabniku prijazno in varno vadbo.

Fitnes na prostem postaja tudi prostor za druženje, kjer ljudje lahko združijo prijetno s koristnim. Tako se na takšnem fitnesu ne izoblikuje le telo, ampak se sklepajo tudi nova prijateljstva. To je mogoče pripisati temu, da je vadba v fitnesu na prostem bolj sproščena. Takšna vadba je tudi odlična alternativa vadbi v zatohlih fitnes centrih. Ker so fitnesi na prostem res bogato opremljeni, lahko na njih vadijo tudi tisti najbolj zagrizeni športniki.

Ven na svež zrak

Zdravje je naša največja vrednota. V zadnjih letih ljudje postajajo vedno bolj ozaveščeni glede tega, kaj je dobro za njih in za njihovo telo. Dobro se zavedajo pomena gibanja na svežem zraku. Zato je vedno več športnih navdušencev, ki se zavihtijo na eno izmed naprav, ki jih ima fitnes na prostem. Običajno tak fitnes otok sestavlja okrog 6 naprav, ki so primerne za krepitev mišic telesa z aerobno vadbo. Cilj fitnesa na prostem je prav v tem, da ljudi privabi ven v naravo, h gibanju. Vadba na napravah je povsem brezplačna, zato je res dostopna prav vsem, ki si želijo rekreacije na prostem.

Revolucionarna telovadnica na prostem

Fitnes na prostem

Tako kot pri vsaki vadbi je tudi za fitnes na prostem potrebno upoštevati določena pravila za varno vadbo. Pred vadbo se torej ne pozabite ustrezno segreti in razgibati. Pred prvo uporabo naprave  preberite navodila o pravilni izvedbi vaje in se prepričajte o tem, katere mišice boste z vadbo okrepili. Zavedati se morate dejstva, da morajo vaje ustrezati vašim telesnim zmožnostim. Pijte dovolj tekočine.

Upoštevajte pravila bontona

Tao kot v fitnes centrih moramo tudi pri fitnesu na prostem upoštevati bonton. Zato je zelo zaželeno, da tisti, ki vadijo na določeni fitnes napravi, uporabljajo brisačo. To je še posebej primerno za sedalne in naslonjalne površine, saj se bo tako lažje ohranjalo čistočo.

Fitnes na prostem: koristi

Na napravah si lahko okrepite mišice celega telesa: rok, prsi, hrbta, nog, izboljšate pa tudi delovanje srca in pljuč. Tako lahko z redno vadbo povečate gibljivost zgornjega in spodnjega dela telesa in poskrbite za boljšo koordinacijo in ravnotežje celega telesa.

Na voljo je vedno več raziskav, ki vadbi na prostem pripisujejo izredne pozitivne učinke. In to ne samo na telesno, temveč tudi na duševno zdravje.  Pa si poglejmo glavne prednosti, ki jih omogoča fitnes na prostem.

Hitrejša izguba telesne teže

Z raziskavami so dokazali, da fitnes na prostem omogoča še hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov kot na primer fitnes v zaprtih prostorih. Sodelujoči v raziskavi Kalifornijskega inštituta so namreč izgubili kar 3 kg več, od tega pa kar 6 odstotkov telesne maščobe. Vzrok se skriva v dinamičnem okolju, ki ga nudi vadba na prostem.

Fitnes na prostem

Boljše splošno počutje

Fitnes na prostem, v prijetni naravi, stran od vsakdanjega stresa, … še kako blagodejno vpliva na človekovo dobro počutje. Fitnes na prostem zato različni strokovnjaki povezujejo z manjšo napetostjo ter odpravo stresa in tesnobe. Z raziskavo na Škotskem so ugotovili, da ima trening na prostem kar 50 odstotkov večji vpliv na boljše mentalno zdravje kot vadba v zaprtih prostorih.

Vadba na soncu kot viru vitamina D

Vsi vemo, da je sonce eden najboljših virov vitamina D. Pomanjkanje sončne svetlobe lahko zato vodi v manjše količine vitamina D v telesu. S tem pa se poveča tveganje za različne bolezni, med katerimi naj omenimo astmo, avtoimune bolezni, rahitis, bolezni ščitnice, … Vitamin D je povezan tudi z absorpcijo kalcija, zato lahko njegovo pomanjkanje vodi tudi do osteoporoze. Fitnes na prostem nam torej omogoča, da poskrbimo za zdravje kosti in sklepov, poleg tega pa okrepimo obrambni sistem telesa.

Fitnes na prostem torej predstavlja dobrodošlo spremembo rutine, zato poskrbite, da se boste sem in tja odpravili tudi na vadbo na prostem.

Pripravila: Monika M.

Privoščite si fitnes na prostem
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Laserska operacija oči

23.07.2018
Laserska operacija oči Laserska operacija oči je že številnim pomagala, da so si izboljšali vid, se osvobodili očal in leč. Zgodi se često, da človek pozabi, kam je odložil očala ali leče. Ko je laserska operacija ...

FOTO: Slovenci prijeli Hrvata, ki je kombiju "švercal" 34 migrantov?!

23.07.2018
Tovorni del kombiniranega vozila je bil ob ustavitvi vozila prazen. PODBOČJE - Policisti so 20. 7. nekaj po 9. uri v kraju Podbočje na območju Policijske postaje Krško ustavili voznika osebnega avtomobila, za njim pa še ...

Hudo trčenje tovornjakov: en voznik umrl, drugi v SB Novo mesto

23.07.2018
Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto nesreče. KOROŠKA VAS - Ob 9.08 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, trčili tovorni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto ...

Streslo tudi Mirno in Šentjanž

23.07.2018
Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). MIRNA - Ob 23.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje ...