• 15C Novo mesto
  • 22:53
  • Tor, 18.09.2018
  • Prijava
  • Registracija

Znaki in zdravljenje gripe

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Gripa je nalezljiva bolezen, ki ji v svojem življenju le malokdo uide, nekateri pa se z njo spopadajo večkrat, saj se med ljudmi izredno hitro širi. Gre za akutno virusno bolezen dihal, katere sezona se začenja prav v tem času. Gripa namreč najbolj razsaja prav od jeseni do zgodnje pomladi.

Za to bolezen v eni sezoni zboli od pet do deset odstotkov prebivalstva. Gripa načeloma ni nevarna, je pa treba posebno pozornost nameniti obolelim za gripo, ki so že tako kronični bolniki z boleznimi srca, pljuč, jeter, ledvic in še česa. Tudi sladkorni bolniki naj bodo v času, ko gripa razsaja, še posebej previdni.

Kako se gripa prenaša

Bolezni, kot je gripa, se prenašajo kapljično, s kihanjem, kašljanjem in glasnim govorjenjem, ob tem pa tudi prek telesnih stikov, zlasti z rokami. Zato strokovnjaki priporočajo preventivno ravnanje, ki je v tem času, ko se sezona gripe šele začenja, zelo dobrodošlo. Znaki gripe se morda ne bodo pojavili, če se boste izogibali obolelim ljudem, zmanjšali rokovanje in dotikanje ter se izogibali večjim skupinam ljudi. Kužne kapljice zlahka prepotujejo razdaljo do enega metra, lahko pa na površini kljuk, telefonom, jedilnega pribora in drugih predmetov preživijo več ur. V času, ko se začenja sezona gripe, pijte veliko tekočine, zlasti čaja, uživajte veliko sadja, skrbite za telesno pripravljenost in redno zračite stanovanje. Dobrodošlo je tudi pogostejše umivanje rok z milom in vodo ter čiščenje površin, ki se jih dotikate. Gripa se skoraj gotovo ne bo pojavila, če se boste pravočasno cepili, vendar je ta odločitev vaša. O tem povprašajte svojega zdravnika. Cepljenje je namreč samoplačniško (12 evrov), razen če spadate v kakšno od občutljivejših skupin, zavedajte pa se, da lahko s to odločitvijo zavarujete sebe in svojo družino.

gripa-zdravjeZnaki gripe

Gripa pride nenadno: kar naenkrat se lahko začnejo hudi glavoboli, visoka telesna temperatura, bolečine v mišicah, težave s pekočim žrelom in suhim kašljem, tako da nam ne preostane drugega kakor obiskati toplo posteljo in tam nekaj časa ostati. Med znaki gripe navadno ni izcedka iz nosu ali zamašenega nosu, občutimo pa lahko izrazito utrujenost oziroma izčrpanost ter izgubo apetita, kar lahko traja celo do tri tedne.

Gripa ima inkubacijsko dobo, ki navadno traja od enega do štirih dni, je pa pogostejša pri otrocih, pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih ljudeh pa se gripa lahko razvije tudi v pljučnico, zato je pri teh skupinah lahko še posebej nevarna.

Zdravljenje gripe

Zdravljenje gripe navadno traja kakšen teden, znaki gripe pa ostanejo še dlje. Da bo jasno: gripe kot bolezni ne zdravimo, temveč to počnemo samo s simptomi, ki so našteti zgoraj. Kar zadeva zdravljenje gripe, je učinkovito samo preventivno in s cepivi, sicer pa gripa izzveni sčasoma, z upoštevanjem nekaterih nasvetov zdravnikov in morda nekaterimi zdravili za simptome, ki jih gripa prinaša.

Kaj je torej treba storiti za tako imenovano zdravljenje gripe? Najpomembnejši je nekajdnevni počitek, ob tem pa ne pozabite na pitje velikih količin tekočine. Priporočajo zlasti čaj, vitamine in tople napitke. Hrana naj bo v tem času lahka, dom pa dobro prezračen. Suh in hladen zrak dražita žrelo, zato poskrbite, da bo v prostorih toplo in vsaj malce vlažno. To lahko dosežete že s posodo vode, ki jo postavite na radiator. Povišano telesno temperaturo zdravimo s temu primernimi zdravili, sicer pa se zavedajte, da bo vročina nekaj dni pač trajala, kar koli boste naredili. Kadar se temperatura telesa že nevarno zviša, lahko telo hladite z vodo (hladni obkladki po vsem telesu, prhanje z mrzlo vodo, kopanje v mlačni vodi).

Kadar gripa s seboj prinese nadležen in boleč kašelj, se izogibajte vsemu, kar draži dihala in grlo (cigaretni dim, gripa-zdravje2močne začimbe, gazirane pijače, mraz …), lahko pa se poslužujete tudi katerega od pripravkov, ki jih dobite v lekarni. Bolečin v sklepih ne zahtevajo posebnega zdravljenja, ampak zgolj počitek, saj so te bolečine zgolj prehodne narave. Če menite, da zdravljenje gripe poteka z antibiotiki, se močno motite, saj so ti namenjeni bakterijskim boleznim. Antibiotik lahko celo poruši občutljivo ravnovesje med bakterijami in virusi v prid virusov, tako da se lahko bolezen (gripa) pokaže v še hujši obliki. Antibiotikov nikoli ne jemljite na svojo roko. V času, ko so znaki gripe še prisotni, ne obiskujte kroničnih bolnikov, nosečnic in majhnih otrok, saj so vsi ti bolj dovzetni za to bolezen.

Da se znaki gripe ne bodo razširili še na druge

Najbolj kužni smo v prvih dneh bolezni, zato ta čas ostanimo doma, pijmo dovolj tekočine, če je treba, pa vzemimo zdravila proti vročini. Ko imate gripo, nikar ne kihajte in kašljajte vse povprek, ampak si pri tem pokrijte usta. K zdravniku ne hodite vsaj prve tri dni, da se ne bo gripa z vas razširila še na pol čakalnice in zdravstveno osebje. Če že morate slišati njegovo mnenje, ga raje kar pokličite, pa se bosta pogovorila o vašem stanju. Zdravnika obiščite šele, ko po nekaj dneh počitka ni izboljšanja, če visoka vročina kljub zdravilom ne pade in če se kašlju pridruži še težko dihanje.

Zdravljenje gripe zahteva vsaj teden dni počitka od vsega, lahko pa seveda za to, ga vas gripa ne bo obiskala, največ naredite že prej. Gripa namreč ne počiva in nikoli ne morate vedeti, kje vas virus čaka.

Avtorica: Mojca Sladič
Foto: Pixabay

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Na dolenjki mu je zgorel akumulator

18.09.2018
Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je voznik sam pogasil požar. GROSUPLJE - Ob 7.10 je na avtocesti Novo mesto–Ljubljana, med viaduktom Reber in Debelim hribom v smeri Ljubljane, zagorel akumulator kombiniranega ...

Novi iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr in Apple Watch 4

18.09.2018
Apple je svoj letni dogodek (Apple Special Event) začel s popolnoma novo Apple Watch serije 4. Pametna ura, ki je osredotočena na vaše zdravje in varnost, je opremljena z inovativno tehnologijo. Videli smo tudi tri nove ...

Obsežna policijska akcija!

18.09.2018
V operativnih aktivnostih je vključenih preko 30 kriminalistov. LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti danes na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave ...

FOTO: Rešili živino, strehe ni več!

18.09.2018
Objekt v izmeri 18x28 metrov je utrpel poškodbe skoraj cele strehe. VELIKA STARA VAS - Ob 18.22 je zaradi goreče bale sena zagorel hlev v naselju Velika Stara vas, občina Grosuplje. Posredovalo je sedem prostovoljnih ...