• -1C Novo mesto
  • 06:19
  • Sob, 17.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Jesen je tu, privoščite si grozdje!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V naše kraje prihaja jesen. To je zagotovo letni čas, ki si ga ne moremo predstavljati brez takšnega ali drugačnega grozdja. Grozdje si lahko privoščimo v presni obliki, iz njega lahko stisnemo grozdni sok, spečemo odlične sladice ali pa ga prepustimo alkoholnemu vrenju ter uživamo ob kapljici odličnega vina. Grozdje ima visoko hranilno vrednost, saj vsebuje številne vitamine in minerale. Privoščite si ga tudi vi!

Trta na našem planetu raste že od nekdaj, zato ni nič čudnega, da je najbolj razširjena sadna vrsta po vsem svetu. Brez dvoma grozdje sodi med najstarejše vrste sadja, ki jih je človek kdaj gojil. S trto so se ukvarjali že v kameni dobi na Kavkazu. Nato so v antični dobi Grki, Egipčani in Feničani vzgajali plemenite vinske trte, iz katerih so pridobivali zdravilni grozdni sok.

Grozdje

Kaj pa danes? V svetovnem merilu se grozdja pridela ogromno, celo več kot banan, pomaranč ali jabolk. Kot zanimivost naj napišemo, da ljudje kar 3/4 sv  etovnega pridelka grozdja spremenimo v vino. Drugače se grozdje uporablja še za izdelavo rozin, seveda pa ga nekaj ostane tudi za to, da ga pojemo v surovi obliki.

Grozdje – katere vrste poznamo?

Vsi vemo, da obstaja več sort grozdja. Tako poznamo belo grozdje, ki ima rumenkasto ali rumeno-zeleno barvo, ter rdeče grozdje, ki se ponaša s temno modro ali rdečkasto-modro barvo. Drugače poznamo še naslednje izraze:

  • namizno  grozdje, ki se uporablja sveže,
  • suho grozdje (rozine),
  • grozdje za industrijsko izdelavo vina, sokov, vinskega kisa, konjaka, penin in tako naprej,
  • grozdje brez pešk, ki ga lažje jemo, vsebuje tudi manj tanina.

Bogastvo hranilnih snovi z malo kalorijami

Grozdje vsebuje kopico hranilnih in koristnih sestavin, med njimi naj navedemo grozdni sladkor, vitamine (B in C), minerale (kalcij, kalij, fosfor, mangan, železo, magnezij …). Potem so tu še sadne kisline, beljakovine, aromatične snovi in tako naprej. V grozdju se skriva tudi ogromno polifenolov, ki so odlični antoioksidanti, najdemo še flavonoide, antociane in galne kisline.

Grozdje

Ste vedeli?

Zanimiv je tudi naslednji podatek: 100 gramov grozdja vsebuje 69 kalorij, 0,72 gramov beljakovin, 18,10 gramov ogljikovih hidratov ter 0,16 gramov maščob.

Grozdje in številni zdravilni učinki

Grozdje je že dolgo znano po tem, da izvrstno očisti telo ter ga razbremeni različnih strupov. Na splošno lahko napišemo, da je odlična hrana za živce, kosti in zobovje, pozitivno deluje tudi na ledvice in črevesje, nenazadnje pa nas varuje tudi pred putiko in nabiranjem sečne kisline. Flavonoidi v grozdju preprečujejo oksidacijo slabega holesterola, delujejo tudi proti bakterijam ter znižujejo vrednost holesterola v krvi. Grozdje čisti tudi sečne poti ter ureja prebavo.

Grozdje je že stoletja znano kot ljudsko zdravilo, ki ga z veseljem uporabljamo še danes. Uporabljajo se tako grozdje kot tudi grozdni sok, sok iz vinske trte, listi in pečke. Grozdje se tako uporablja:

  • proti kašlju, obolelim ledvicam in zaprtju.
  • proti ledvičnim kamnom,
  • za krepitev organizma – tudi po operaciji,
  • proti obolenjem jeter,
  • za čiščenje krvi ter njeno boljšo sestavo,
  • proti obolenju prostate,
  • za zmanjšanje količine holesterola,
  • proti aterosklerozi,
  • proti vnetju oči,
  • za izločanje ledvičnih kamnov in peska,
  • za krepitev živcev,
  • za blažitev napadov kašlja,
  • proti obležaninam,
  • proti revmi,
  • za boljši spomin,
  • in še in še …

Kako kupiti dobro grozdje?

Pri izbiri grozdja bodite zelo previdni. Izbrati morate grozd s celimi in nepoškodovanimi jagodami, ki se trdno držijo za peclje. Če je grozdje prezrelo, bo s pecljev odpadalo, takšno je lahko tudi gnilo ali plesnivo. Rdeče grozdje mora biti brez odtenkov zelene barve, belo grozdje pa mora imeti rahlo rumen odtenek. Shranjevati ga je potrebno v hladilniku, kjer se lahko ohrani več tednov. Vsake nekaj dni oberite plesnive in nagnite jagode.

Če boste nakupovali grozdje v zabojčkih, potem obvezno preverite, kaj se skriva pod zgornjo plastjo grozdja. Grozdje pred nakupom tudi preizkusite ter se prepričajte o dobrem okusu. Uživate ga lahko surovo, v pecivu, iz njega izdelate grozdni sok ali kis. Možnosti je ogromno.

Grozdje in njegova uporaba

Zaradi tega, ker grozdje dobro prečisti organizem, so zelo priljubljene grozdne kure. Grozdje lahko namakamo tudi v žganju, pri tem izberemo samo zdrave jagode ter jih prelijemo z žganjem ter pustimo stati 2 meseca. Grozdje je odlično tudi kot dodatek sadnim in zelenjavnim solatam.

Še nekaj besed o grozdnem soku

Grozdni sok deluje protivnetno in odvajalno, zato je v jesenskem času odličen razstrupljevalec telesa. Poleg tega vsebuje ogromno antioksidantov, ki preprečujejo delovanje škodljivim prostim radikalom. Priporočamo vam, da ga okrepite z medom in tako še povečate njegove blagodejne učinke.

Sestavine:

  • 400 g rdečega grozdja
  • toliko vode, da se se prekrije vse grozdje

Postopek priprave:

  1. V posodo stresite obrane grozdne jagode.
  2. Grozdje prelijte s toliko vode, da je vse pokrito.

    Grozdje

  3. Kuhajte in počasi zavrite, vre naj 15 minut.
  4. Sok precedite v drugo steklenico.
  5. Stisnite tudi vse jagode, saj bodo dale še nekaj soka.
  6. Sok še enkrat zavrite.
  7. Vročega nalijte v čiste steklenice, ki jih dobro zaprete.
  8. Sok lahko mešate z vodo.

Pripravila: Monika M.

Jesen je tu, privoščite si grozdje!
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.