• 17C Novo mesto
  • 12:37
  • Pet, 19.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Poklon zavednim Novomeščanom

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Na tem mestu je imela gimnazija svoj prvi sedež, preden se je preselila v današnje poslopje na Seidlovi cesti.

NOVO MESTO – Pred Glasbeno šolo Marjana Kozine Novo mesto je potekalo slavnostno odkritje spominske plošče, s katero na pobudo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta obeležujejo ustanovitev novomeške gimnazije s strani vladarice Marije Terezije. Na tem mestu je imela gimnazija svoj prvi sedež, preden se je preselila v današnje poslopje na Seidlovi cesti.

Spominsko ploščo in obnovo portala, ki ju je v sklopu evropskega leta kulturne dediščine v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto omogočila Krka, tovarna zdravil, d. d. Novo mesto, sta odkrila novomeški župan Gregor Macedoni in član Odbora za promocijo kulturne dediščine ter častni občan Mestne občine Novo mesto dr. Mihael Japelj.

Obeležje je poklon zavednim Novomeščanom, ki so si v 18. stoletju prizadevali za ustanovitev gimnazije – institucije znanja, ki se danes lahko pohvali z 272-letno tradicijo, in velja za eno najstarejših izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Pouk je stekel 3. novembra 1746, na koncu seznama 66 dijakov pa je prvi prefekt novomeške gimnazije pater Godfrid Pfeiffer zapisal: “S to skromno in majceno skupino se je pričel novomeški študij.”

Odbor si prizadeva za predstavitev, promocijo in ohranjanje kulturne dediščine Novega mesta, v njem pa poleg dr. Japlja sodelujejo še častni občan in zaslužni profesor dr. Jože Gričar, častni občan dr. Janez Gabrijelčič, direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, zaslužni profesor ddr. Janez Usenik, ravnateljica novomeške gimnazije Mojca Lukšič, doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše iz Visoke šole za upravljanje in poslovanje Grm Novo mesto, frančiškan Tomaž Hočevar in knjižničarka frančiškanske knjižnice Cecilija Smolič.

MO Novo mesto

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Muhičeva bi bila županja v Novem mestu

19.10.2018
Predsednica Zveze za Dolenjsko je postala na 4. kongresu stranke, letos septembra. NOVO MESTO - Mesec dni pred volitvami je Novo mesto dobilo kandidatko za županjo Novega mesta: Alenko Muhič. Danes je namreč Zveza za ...

Dolenjka spet kmetica leta!

19.10.2018
O njej so večkrat z izbranimi besedami pisali v Dolenjskem listu. NOVO MESTO – Pa imamo nov naslov, novo lovoriko v Novem mestu. Novomeščanka Marija Jakše iz Malega Podljubna je postala kmetica leta! Marija ni ...

Sinoči tekla kri, 18-letnik zabodel 30-letnika!

19.10.2018
Eni osebi je bila na kraju odvzeta prostost. LJUBLJANA – Policijska uprava Ljubljana poroča o tragičnem dogodku, ki se je zgodil sinoči na Litijski cesti v Ljubljani v Štepanjskem naselju. Skopo poročilo ...

Črni čaj

19.10.2018
Črni čaj je čaj, pri katerem oksidacija steče do konca, zaradi česar se listki čaja obarvajo črno. Skodelico si lahko privoščite zjutraj, saj vas bo hitro in učinkovito zdramila. Vaš princ na belem konju pa bo tudi ...