• -1.32C Novo mesto
  • 09:00
  • Sre, 12.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kako očistiti likalnik

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Čiščenje likalnika je vsake toliko časa nujno, saj tako podaljšamo življenjsko dobo tega nepogrešljivega gospodinjskega pripomočka. Gotovo se zavedate, da je treba naše »hišne pomočnike« redno vzdrževati, a ko pride do vprašanja, kako očistiti likalnik, marsikdo ostane brez pravega odgovora, zato smo pripravili nekaj namigov.

Čiščenje likalnika je postalo nujno že zato, ker smo s preprostih električnih ogreval pred nekaj desetletji prešli na parne likalnike, ki so malce bolj zapleteni od tistih prvotnih. Uporaba pare je pri likanju res dobrodošla, a s seboj prinaša tudi nevšečnosti v obliki vodnega kamna, zamašenih lukenj in nedostopnih prostorov, ki jih s svojimi rokami le težko očistimo.

Kako očistiti likalnik, če pa je v vodi toliko vodnega kamna?

Voda iz pipe je v Sloveniji polna vodnega kamna.

Voda iz pipe je v Sloveniji polna vodnega kamna.

Proizvajalci ne priporočajo zaman, da za likanje uporabljamo mešanje vode iz pipe z destilirano vodo oziroma zgolj destilirano vodo, ki je torej brez vodnega kamna. Voda iz pipe je pri nas zaradi geološke zgradbe Zemljinega površja polna vodnega kamna (rečemo, da je voda trda), ta kamen pa se potem nabira na vse površine. Gotovo so vam znani prizori iz kopalnice, ko je treba pipe, umivalnike in ploščice pogosto čistiti, saj jih prekrijejo bele lise. Pri vprašanju, kako očistiti likalnik, pa je tako tudi prva dilema, kako ga obvarovati pred vodnim kamnom. Proizvajalci priporočajo različne načine čiščenja, umazanijo pa lahko vsaj malce preprečite tudi tako, da za likanje uporabljate vodo iz pipe in zraven še destilirano vodo v razmerju ena proti ena ali pa zgolj destilirano vodo.

V primeru mešanja vode se bo torej v likalniku nabrala kamnita obloga, kar je sicer značilno za vse gospodinjske aparate, pri katerih uporabljamo vodo. Čiščenje likalnika mora biti zato redno, sicer se bo vodni kamen odvajal skozi likalno površino kot beli ali rjavi madež, para bo se bo sproščala manj učinkovito.

Likalnik se lahko tudi umaže

Ni pa težava le vodni kamen, temveč tudi površina likalnika, ki se ob neprevidnosti lahko kaj hitro grdo umaže. Madeži, prah, mehčalci, nalepke na oblačilih, vročina … Vse to so dejavniki, ki pripomorejo k zoprnim madežem na likalni površini. Čiščenje likalnika naj tako zajema tudi samo površino, ki se dotika tkanine, saj boste le tako preprečili, da bi s pomočjo likalnika umazali ali celo uničili vaš priljubljeni kos.

Za čiščenje likalnika je sol baje čudežno sredstvo.

Za čiščenje likalnika je sol baje čudežno sredstvo.

Zato smo pobrskali tudi za nasveti, kako učinkovito očistiti likalnik oziroma umazano likalno površino. Nekateri na primer priporočajo uporabo grobe soli. Na likalno desko položimo papirnato brisačo, na njo pa kuhinjsko krpo. Potem po krpi posujemo malo grobe soli, vključimo likalnik, gumb pa privijemo do konca. Uhajanje pare izključimo, ko je likalnik ogret, pa z njim z občutkom polikamo površino s soljo. Likalnik vmes večkrat odmaknemo in ga ponovno pritisnemo ob likalno desko. Na tak način naj bi se vsa umazanija prijela soli, likalnik pa bo očiščen. Pri tem postopku lahko uporabimo tudi aluminijasto folijo. Pri tem grobo sol zavijemo v krpo ali folijo, potem pa gremo z ogretim likalnikom čez ta »paketek« soli. Sol naj bi zaradi svoje teksture z likalnika odstranila vse nečistoče. Lahko pa grobo sol posujete na polovico krpe, drugo polovico krpe pa prepognete čez prvo, šele potem pa likalnik vključite. Čiščenje likalnika poteka preprosto tako, da z njim večkrat potegnemo po krpi, v kateri je zavita sol. Nad rezultati utegnete biti presenečeni.

Druga možnost za čiščenje likalnika je uporaba sode bikarbone. Malo sode bikarbone zmešamo z vodo, to pasto pa nanesemo na spodnji del likalne plošče. Zmes nežno obrišemo z vlažno krpo, postopek pa lahko večkrat ponovimo.

Čiščenje likalnika je lahko učinkovito tudi s pomočjo vinskega kisa. Na likalno desko damo plastično vrečko, nanjo pa krpo, namočeno v kis. Na krpo za deset minut položimo povsem ohlajen, torej izklopljen (!) likalnik, postopek pa lahko tudi ponovimo, če v prvem poskusu vsi madeži ne bodo izginili.

Še posebej zahtevno pri vprašanju, kako očistiti likalnik, je vprašanje, kako očistiti parne površine. V teh luknjah likanje-likalnikse namreč ne nabira le vodni kamen, temveč tudi razna umazanija. Pri čiščenju lahko uporabimo vatirane palčke, ki jih pomočimo v destilirano vodo in z njimi previdno očistimo vse reže. Pomemben del likalnika pa je tudi rezervoar za vodo, zato naj čiščenje likalnika vsebuje tudi redno vzdrževanje rezervoarja. Naredimo mešanico destilirane vode in kisa, jo zlijemo v rezervoar, likalnik vključimo in z njim večkrat zlikamo kakšno krpo ali odsluženo oblačilo. Postopek lahko večkrat ponovimo, sploh če čiščenje likalnika doslej ni bilo opravilo, ki bi mu posvečali nekoliko več pozornosti.

Upoštevajte navodila proizvajalca

Pri vsem tem velja omeniti, da je čiščenje likalnika povsem učinkovito brez uporabe ostrih predmetov, saj lahko z njimi površine nepopravljivo poškodujete. Uporabljajte torej bombažne paličice, namočene v raztopimo, nikoli pa se likalnika ne lotite z nožem. Uporabljajte krpe, namočene v raztopine z vodo (kis, soda bikarbona, sol …), saj so ti naravni pripravki okolju in zdravju veliko prijaznejši kot kemične spojine. Za kar koli se že odločite, pa pazite, da boste vedno upoštevali navodila proizvajalca. Abrazivna sredstva se na plastičnih površinah namreč ne bodo obnašala najlepše, poškodbe z vaše strani pa v garanciji verjetno niso zapisane. Zato vedno preberite navodila proizvajalca in se čiščenje likalnika prilagodite temu.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Od četrtka do sobote bo nekaj snega

12.12.2018
Ponoči se bo postopno pooblačilo. NOVO MESTO - Danes bo v zahodnih krajih pretežno jasno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 °C., ...

Neznano kam odšel Damir

12.12.2018
Vse, ki bi pogrešano osebo opazili ali kar koli vedeli o njenem izginotju, prosimo, naj o tem obvestijo najbližjo policijsko postajo. SLOVENSKA BISTRICA - Policisti PP Slovenska Bistrica so 27. novembra prejeli prijavo, da ...

Ko 19-letni preveč pritisne na plin

11.12.2018
Oba lažje poškodovana udeleženca prometne nesreče so oskrbeli v novomeški bolnišnici. NOVO MESTO - Nekaj po 9. uri so bili novomeški policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto - Metlika, pri Gornji ...

Spletna trgovina: lokacija stranke določi ceno

11.12.2018
Spletna trgovina včasih nižjo ceno ponudi kupcu z juga, včasih pa s severa, tako enkrat profitira eden, drugič pa drugi. Študija kaže, da se cene za enake izdelke v spletnih trgovinah, večinoma razlikujejo, glede na ...