• 5C Novo mesto
  • 15:01
  • Pon, 22.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kakšen kamin izbrati? Oddajte povpraševanje!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V zimskih dneh lahko notranje prostore dodatno ogrevamo s kaminom. Poleg vira toplote ta pripomore tudi k vzdušju v prostoru, vendar pa se pri izbiri velikokrat oziramo le na ceno in videz, medtem ko druge lastnosti kaminov radi pozabljamo.

Kamin ali kaminska peč

Kamine in kaminske peči navadno uporabljamo kot dopolnilni vir ogrevanja pozimi, lahko pa so tudi edini vir toplote, vendar so takšni primeri redki. Kaminov z odprtim kuriščem danes skoraj ni več. Nadomeščajo jih zaprti toplozračni, akumulacijski ali toplovodni kamini z veliko večjimi izkoristki, v katerih lahko kurimo polena ali pelete.
Če kamin ali kaminsko peč, ki je tudi zelo priljubljena, izberemo na hitro, lahko čez čas ugotovimo, da je naprava hrupna, manj ekonomična in ne akumulira toplote. Najprej se je treba odločiti, ali boste kupili vgradni kamin ali kaminsko peč. Vgradni kamin s klasičnim videzom pričara toplo vzdušje in omogoča vgradnjo po meri. Je pa treba njegovo postavitev načrtovati že med samo gradnjo, vzdrževanje in servis sta nekoliko zahtevnejša, investicija je višja kot pri kaminski peči. Kaminska peč pri montaži ne bo zahtevala veliko visoke znanosti, lažje jo boste vzdrževali, prostor pa ogreva z vseh strani. Slabost kaminske peči je malo manjša toplotna akumulacija.

kamin1Zgoraj so na kratko naštete prednosti in slabosti obeh vrst kaminov, na podlagi katerih se lahko odločite, kaj boste sploh kupili. Je pa treba še pred nakupom razmisliti marsikaj. Vedeti morate, kako velik prostor želite s kaminom ogrevati in kako varčna je hiša oziroma stanovanje. Če bo kamin prevelik, bo v prostoru prevroče, če bo prešibak, vas lahko zebe. Na splošno velja, da lahko s kilovatom moči ogrejemo od 15 do 20 kvadratnih metrov velik prostor v dobro izolirani hiši, medtem ko se v slabše izoliranih prostorih ta številka sorazmerno zmanjša. Če izberete prevelik kamin, bo treba zmanjševati ogenj, kurivo pa tako ne bo izgorevalo optimalno. Če se peč ne segreje dovolj, se na vratcih oziroma steklu začnejo nabirati saje.

Pri nakupu kamina dobro premislite tudi, kako boste omogočili njegovo kar najbolj optimalno delovanje. To bo odvisno od tega, kako poskrbite za dovod svežega zraka, od dimne tuljave in samega kurišča. Za večje kurišče potrebujemo dimnik večjega premera, medtem ko je za kamin na pelete premer lahko manjši. Če je presek dimnika premajhen, lahko na vrhu dimnika vgradimo ventilator. Za optimalno izgorevanje je pomemben tudi pravilen dovod svežega zunanjega zraka. Vsi priključki naj vsebujejo jeklene elemente, ki so prevlečeni z aluminijem. Ti so odpornejši proti koroziji.

Drva ali peleti?kamin

Občutek domačnosti in topline seveda pričarajo klasična drva, ki jih lahko koristite iz lastnega gozda ali kako drugače. Po drugi strani pa peleti omogočajo več udobja in manj umazanije. Če bi radi dom s kaminom ogrevali tudi, ko vas ni doma, izberite pelete, če boste izbrali drva, pa bo treba redno paziti, da ogenj ne bo pogorel oziroma da ne bo premočan. Les v kaminu prijetno prasketa, plamen pa riše mehkejše obrise, kar daje bolj romantično vzdušje, nekatere pa morda spominja na otroštvo in veselje v hladnih zimskih dneh. Težava je lahko tudi shranjevanje polen, medtem ko za pelete potrebujete manj prostora, lahko imate tudi vgradni zalogovnik. Peleti se lahko samodejno dovajajo v kurišče, pri izbiri peletov pa pazite, da boste našli dovolj kakovostne, o čemer smo pisali že v septembrski številki. Kamin oziroma kaminsko peč pa lahko ogrevate tudi na bioetanol. Takšni kamini so sicer bolj namenjeni dekoraciji prostora kot pa konkretnemu ogrevanju. Lahko pa takšen kamin sem ter tja premikamo po mili volji – kot pohištvo, lahko pa ga tudi ugasnemo, kadar si to zaželimo.

Seveda je pomembna tudi varnost. Proizvajalci kaminov svetujejo, da dobro pregledate, kaj kupujete. Nekateri kamini namreč niso opremljeni s sistemom, ki pregret zrak pošilja mimo stekla, spet drugi morda v prostor spuščajo škodljive pline, ker vratca niso ustrezno zatesnjena. Za kar koli se boste že odločili, dobro pretehtajte prednosti in slabosti. Veliko je odvisno od velikosti prostora, ki ga želite ogrevati, od toplotne izolacije in nenazadnje tudi od vaših želja: ali želite klasiko ali pa nekaj modernejšega. Avtorica: Mojca Sladič

Da vas v zimskih mesecih ne bo zeblo Oddajte povpraševanje in pridobite ponudbo za kamin, ki bo najboljša izbira za Vas !

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Vaš telefon (obvezno)

Sporočilo

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: To je pes, ki je umrl pri Brežicah, krivi (tudi) lastniki

22.01.2018
Posledice prometnih nesreč z udeležbo živali so  lahko še veliko hujše. NOVO MESTO, BREŽICE – Policisti  PP  Brežice  opozarjajo  na  prometne nesreče z udeležbo domačih živali,  ki bi jih lastniki ...

VIDEO: Najbolj smešni kiksi naših TV voditeljev

21.01.2018
Po sedmi uri zvečer je praviloma družina zbrana okoli TV ekrana, kjer prisluhne dnevnim poročilom. A kljub resni tematiki se včasih zgodi, da smeh premaga resnobnega voditelja informativne ...

VIDEO: Pranje avtomobila, ki se mu smeje cela Slovenija

21.01.2018
Ste izkoristili vikend in opravili svoj avto? Verjetno je bolj verjetno, da ste se nasmejali videozapisu z Dolenjske, ki se je pojavil na družbenem omrežju. Do zdaj je zbral že več kot 100.000 ogledov! Zakaj? Iznajdljivost ...

Multipraktik česen

21.01.2018
O sezoni česna sredi januarja ne moremo govoriti. A to še ne pomeni, da ga ne bi uživali. Zagotovo imate v svojih kleteh še kaj te rastline, ki tako blagodejno vpliva na naše zdravje. Če za koga lahko rečemo, da je ...