• 2C Novo mesto
  • 08:57
  • Pet, 18.01.2019
  • Prijava
  • Registracija

Kakšna je vaša novoletna zaobljuba?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Leto 2017 se poslavlja. Kakšna pa bo tvoja novoletna zaobljuba, se v teh dneh na kavi ali pivo često sprašujejo prijatelji med sabo. Prav skok v novo leto je najbolj primeren trenutek, da v svojem življenju naredimo nekaj novega, drugačnega. To je prava novoletna zaobljuba. Da obrnemo nov list v svojem življenju.

Babilonci in novoletna zaobljuba

Navada ima dolgo brado in bogato tradicijo. Viri pravijo, tako tudi Wikipedia, da novoletna zaobljuba izhaja iz tisti daljnih časov starega Babilona. Takrat so se bogovom vračali izposojeni predmeti in poplačali  dolgovi. Novoletna zaobljuba je poznana tudi v Rimu, ko so s tem običajem začeli v mesecu januarju, ko so se dajale obljube bogu Janusu: t.i. novoletna zaobljuba je poznana tudi v drugih veroizpovedih (tudi v judovstvu).

Sto ljudi, sto želja

Na seznamu imenovanem novoletna zaobljuba se najbolj pogosto najdejo zaobljube o izboljšavi telesnega počutja, drugi želijo popraviti duševno zdravje in počutje in več misliti pozitivno. Tretje bi osrečila novoletna zaobljuba izboljšanja finančnega stanja in koraka naprej v lastni karieri. Četrti se izobražujejo, v novem letu bi radi dokončali študij in se naučili še enega tujega jezika. Prijateljeva novoletna zaobljuba je, da bo izboljšal samega sebe. Ker je zelo neorganiziran, zamujanje pa ima v zibel položeno, bi rad v letu 2018 postal sinonim za točnost. Kolegica pa si želi, da spozna princa na belem konju in si ustvari družino.

Statistika je bikini

Kaj pravi statistika? Najbolj poznana je študija iz leta 2007, pripravil jo je Richard Wiseman z bristolske univerze. Skušal je ugotoviti, kako vpliva novoletna zaobljuba na ljudi. Na vzorcu 3000 posameznikov je ugotovil, da se kar 88% sodelujočih ne drži začrtane poti. Nekaj več kot polovica (52%) jih verjame, da se jih bo novoletna zaobljuba „prijela“. Moškim pomaga, če so vključeni v postavljanje ciljev, ženske pa so uspešnejše, če imajo podporo prijateljic.

Kako naj ima dobra novoletna zaobljuba?

Naj bo specifična in natančno opredeljena. Pozabite na fraze biti bolj srečen ali uživati življenje. Bodite konkretni, kaj želite menjati v svojem življenju. npr: moja novoletna zaobljuba je, da bom več spal.

Naloge dosegajte kratko in dolgoročno. Prava novoletna zaobljuba je sestavljena iz več etap, tako je tudi lažja evalvacija. Mali cilji vam bodo dali moči na nove korake. Če boste npr. hujšali, boste ob skoku na tehtnico vsak teden sproti merili lasten uspeh.

Pri sledenju zastavljenih ciljev bodite zmerni. Vsega na enkrat ne morete uresničiti. To so pravljice, ne pa prava novoletna zaobljuba. Če boste hlastali po instant uspehu, boste na koncu zelo razočarani. Če vam je zdravnik jasno povedal, da imate 30 kilogramov preveč, potem si zadajte cilj, da se tega rešite sistematično.

Novoletna zaobljuba naj bo javno vidna. Napišite jo na list papirja in jo nalepite na hladilnik. Večkrat ko jo boste srečali, bolj se vam bo vtisnila v spomin. Pa srečno!

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.