• 20C Novo mesto
  • 19:59
  • Sob, 21.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kakšna je vaša novoletna zaobljuba?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Leto 2017 se poslavlja. Kakšna pa bo tvoja novoletna zaobljuba, se v teh dneh na kavi ali pivo često sprašujejo prijatelji med sabo. Prav skok v novo leto je najbolj primeren trenutek, da v svojem življenju naredimo nekaj novega, drugačnega. To je prava novoletna zaobljuba. Da obrnemo nov list v svojem življenju.

Babilonci in novoletna zaobljuba

Navada ima dolgo brado in bogato tradicijo. Viri pravijo, tako tudi Wikipedia, da novoletna zaobljuba izhaja iz tisti daljnih časov starega Babilona. Takrat so se bogovom vračali izposojeni predmeti in poplačali  dolgovi. Novoletna zaobljuba je poznana tudi v Rimu, ko so s tem običajem začeli v mesecu januarju, ko so se dajale obljube bogu Janusu: t.i. novoletna zaobljuba je poznana tudi v drugih veroizpovedih (tudi v judovstvu).

Sto ljudi, sto želja

Na seznamu imenovanem novoletna zaobljuba se najbolj pogosto najdejo zaobljube o izboljšavi telesnega počutja, drugi želijo popraviti duševno zdravje in počutje in več misliti pozitivno. Tretje bi osrečila novoletna zaobljuba izboljšanja finančnega stanja in koraka naprej v lastni karieri. Četrti se izobražujejo, v novem letu bi radi dokončali študij in se naučili še enega tujega jezika. Prijateljeva novoletna zaobljuba je, da bo izboljšal samega sebe. Ker je zelo neorganiziran, zamujanje pa ima v zibel položeno, bi rad v letu 2018 postal sinonim za točnost. Kolegica pa si želi, da spozna princa na belem konju in si ustvari družino.

Statistika je bikini

Kaj pravi statistika? Najbolj poznana je študija iz leta 2007, pripravil jo je Richard Wiseman z bristolske univerze. Skušal je ugotoviti, kako vpliva novoletna zaobljuba na ljudi. Na vzorcu 3000 posameznikov je ugotovil, da se kar 88% sodelujočih ne drži začrtane poti. Nekaj več kot polovica (52%) jih verjame, da se jih bo novoletna zaobljuba „prijela“. Moškim pomaga, če so vključeni v postavljanje ciljev, ženske pa so uspešnejše, če imajo podporo prijateljic.

Kako naj ima dobra novoletna zaobljuba?

Naj bo specifična in natančno opredeljena. Pozabite na fraze biti bolj srečen ali uživati življenje. Bodite konkretni, kaj želite menjati v svojem življenju. npr: moja novoletna zaobljuba je, da bom več spal.

Naloge dosegajte kratko in dolgoročno. Prava novoletna zaobljuba je sestavljena iz več etap, tako je tudi lažja evalvacija. Mali cilji vam bodo dali moči na nove korake. Če boste npr. hujšali, boste ob skoku na tehtnico vsak teden sproti merili lasten uspeh.

Pri sledenju zastavljenih ciljev bodite zmerni. Vsega na enkrat ne morete uresničiti. To so pravljice, ne pa prava novoletna zaobljuba. Če boste hlastali po instant uspehu, boste na koncu zelo razočarani. Če vam je zdravnik jasno povedal, da imate 30 kilogramov preveč, potem si zadajte cilj, da se tega rešite sistematično.

Novoletna zaobljuba naj bo javno vidna. Napišite jo na list papirja in jo nalepite na hladilnik. Večkrat ko jo boste srečali, bolj se vam bo vtisnila v spomin. Pa srečno!

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO + VIDEO: Nova ujma na Dolenjskem, strela v kozolec, toča, zalivalo prostore

21.07.2018
V Novem mestu in okolici je lomilo drevesa. NOVO MESTO, ŠENTJERNEJ, OTOČEC - Za Dolenjsko tja do Posavja je vnovič pestro popoldne, ki ga že že drugič zapored zaznamovalo razdejanje. Nevihtna celica je povzročila ...

Kornati - biser Jadrana

21.07.2018
[caption id="attachment_32614" align="alignright" width="300"] Kornati[/caption] Kornati ali Kornatski otroki so najlepše in največje otočje, ki jih lahko najdemo v Jadranskem morju. Sestavlja jih kar 152 otokov, manjših ...

Najhujša nevihta na Dolenjskem

21.07.2018
Ob 19.40 je v naselju Šmarje, občina Šentjernej, razkrilo streho stanovanjske hiše. NOVO MESTO - Pred nami je nevihten vikend, ki je svoj uvod doživel že včeraj, najhuje pa jo je skupila prav Dolenjska. Po poročanju ...

VIDEO: Ko v službi izveš, da si zadel na loteriji

20.07.2018
Igrate igre na srečo? Ste že kdaj kaj zadeli? Če ne drugega, pa z glavo v zid. Na spodnjem videu pa o srečnežu, ki je med službenim časom spoznal, da je zadel velik dobitek na loteriji. Reakcija? Fenomenalna! D.P.