• -2.49C Novo mesto
 • 21:16
 • Tor, 18.12.2018
 • Prijava
 • Registracija

Menstrualna skodelica – kaj morate vedeti o njej?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Menstrualna skodelica? Najbrž ste tudi vi že slišali zanjo in morda ste se ob omembi njenega imena tudi rahlo zdrznili. Zakaj bi si nekdo sploh želel menstruacijo v skodelici? Morda zato, ker tamponi in vložki nikakor niso idealni in žensko velikokrat motijo pri njenih vsakdanjih opravilih. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na okolje: samo pomislite, kakšno količino vložkov in tamponov zavržemo v celem letu! Prav zaradi tega je menstrualna skodelica resnično neverjetna revolucija.

Menstrualna skodelica je zagotovo prvi korak k bolj prijetnemu, udobnemu in zdravemu načinu življenja. Z njo lahko namreč nadomestite klasične higienske vložke in tampone ter sledite svojemu življenjskemu slogu tudi med menstruacijo. Dandanes jo uporabljajo ženske vseh starosti.

Kaj sploh je menstrualna skodelica?

menstrualna skodelica

 

Govorimo o skodelici, ki je izdelana iz silikona, vanjo pa se zbira menstrualna kri. Proizvajalci takšne skodelice se zavedajo, da je prijazna do sluznice, kože ter seveda tudi do okolja. Za skodelico je značilno, da ima na koncu repek, za katerega lahko skodelico primemo ter jo enostavno potegnemo iz nožnice.

Morda je vaš prvi vtis takšen, da je menstrualna skodelica oziroma njena uporaba neprijetna ali celo umazana ter neudobna, nehigienična. A številne ženske, ki so jo že preizkusile, se od nje ne bodo več ločile. Seveda je zelo pomembno, da po vsaki uporabi skodelico dobro očistite, po končani menstruaciji pa se skodelico tudi prekuha.

Pri tem naj napišemo tudi to, da na trgu obstajajo različne velikosti teh pripomočkov. Po večjih skodelicah naj posežejo tiste ženske, ki so že rodile, pa tudi tiste, ki imajo redne spolne odnose. Potem so tu še manjše skodelice, ki so primerne za mlajše ženske.

Zanesljiva in udobna alternativa

Menstrualna skodelica je primerna za vse ženske, ki obožujejo svobodo, so aktivne, odgovorne in ekološko ozaveščene. Skodelica prav zares predstavlja zanesljivejšo alternativo klasičnim higienskim pripomočkom, zato se lahko z njeno pomočjo za vedno rešite skrbi in nevšečnosti, ki so povezane z uporabo vložkov in tamponov.

 • Skodelica je idealna rešitev za čas med spanjem, za potovanja, športne aktivnosti.
 • Še posebej dobro se odreže pri ženskah z močnejšimi kravitvami, ki s seboj prinesejo tudi krvne strdke.
 • Skodelica zadrži tudi do 40 ml, kar je več kot dovolj za močnejše krvavitve

Kako se menstrualna skodelica uporablja?

Morda je končno napočil čas, da se tudi vi odločite za uporabo te skodelice. Vsi vemo, da klasični higienski pripomočki niso vedno najbolj zanesljivi; lahko prepuščajo kri, lahko so opazni pod oblačili, lahko ne zadržijo neprijetnih vonjav in tako naprej, Tem težavam se lahko izognete prav z uporabo menstrualne skodelice.

Uporaba skodelice je zelo preprosta. Prav zagotovo ni potrebna večja spretnost kot pri menjavi tamponov: Skodelico odstranite nad školjko, jo spraznite in obrišete oziroma splaknete. Potem jo le še vstavite nazaj in že ste pripravljeni na nove izzive.

Menstrualna skodelica – nekaj najpogostejših vprašanj

menstrualna skodelica

Kako je z vstavljanjem, je neprijetno?

Vstavljanje ni neprijetno, saj je menstrualna skodelica zasnovana iz mehkega medicinskega silikona. Le-tega lahko zložimo in vstavimo v nožnico brez bolečin ali kakšnih neprijetnih občutkov. Pomembno je vedeti, da se menstrualno skodelico vstavi bolj plitko kot običajen tampon. Povsem varno se bo zasidrala na svoje mesto.

Nekaj napotkov za vstavljanje skodelice:

 • Pred prvo uporabo skodelico res dobro očistite
 • Pred vsako uporabo si roke umijte z vročo vodo in milom ter jih temeljito sperite pod tekočo vodo.
 • Izberite udoben položaj. Skodelico lahko vstavljate leže, stoje ali v počepu ter na kolenih.
 • Skodelico boste lažje vstavili, če bo mokra.

Ko skodelico prepognete, jo s palcem in kazalcem ene roke močno držite, in sicer čim bolj proti konici skodelice. Z drugo roko poiščite vhod v nožnico. Menstrualno skodelico s prepognjenim obročkom skodelice vstavite v nožnico. Ko jo vstavljate, jo nekoliko nagnite, saj se pod kotom lažje vstavlja.

Ali skodelico čutimo?

Če se menstrualna skodelica vstavi pravilno, se je sploh ne čuti. Na poseben način zasnovana oblika skodelice in luknjice na njenem vrhu ustvarjajo nežen podtlak, zaradi česar skodelica ostane na svojem mestu. Svoje pri tem opravijo tudi mišice nožnice.

Kako je s praznenjem?

Menstrualna skodelica je zasnovana tako, da lahko z njo ravnamo povsem preprosto in čisto. Odmislite lahko kakršne koli madeže na obleki ali rokah. Skodelico lahko brez polivanja izpraznite tako, da stisnete njeno dno.

Je čiščenje težavno?

Čeprav nekatere uporabnice trdijo drugače, je čiščenje povsem enostavno tudi na javnih straniščih, kjer ni umivalnika v straniščni kabini. Takrat se lahko menstrualna skodelica enostavno očisti z vodo iz plastenke, lahko pa jo obrišete tudi z vlažilnim robčkom.

Zakaj uporabljati menstrualno skodelico?

menstrualna skodelica

Če že nismo našteli dovolj razlogov, naj omenimo še naslednja dejstva. Ob nošenju vložkov in tamponov se ustvarjajo pogoji za razvoj bakterij. Potem so tu še različna belila, topila, klor ter parfumi, ki lahko povzročajo marsikatero težavo. Vložki in tamponi tudi izsušijo, saj ne vsrkajo le menstrualne krvi, ampak obenem dražijo tudi sluznico. Poleg tega lahko pri uporabi tamponov pride tudi do toksičnega šoka.

In še nekaj slabosti:

 • Navaditi se morate pogleda na lastno kri.
 • Praktično je, če imate na voljo umivalnik, sicer pa lahko vse uredite s plastenko vode ali čistilnim robčkom.

Ponudba na trgu je zelo pestra

Kako tudi ne, saj je menstrualna skodelica čedalje bolj priljubljena. Za konec naj omenimo še ceno; na našem tržišču so na voljo take, ki stanejo malo manj kot 20 evrov, pa tudi take, za katere je potrebno odšteti od 30 do 35 evrov.

 

 

 

 

 

Menstrualna skodelica – kaj morate vedeti o njej?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...