• 18C Novo mesto
  • 01:53
  • Čet, 21.06.2018
  • Prijava
  • Registracija

Oddaja letnih poročil

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Letna poročila, obračun davka od dohodkov pravnih oseb ter obračun davka iz dejavnosti

Ker se bližajo roki za oddajo letnih bilanc, smo se obrnili na podjetje Ker fin iz Trebnjega, da podrobneje razložijo, katerih rokov se je potrebno držati in natančno kaj in kako morajo podjetja oddati do konca marca 2016.

Oddaja letnih bilanc in kdo je zavezan k njihovi oddaji

Zakon o gospodarskih družbah se je v letu 2015 sicer spremenil v delu, ki obravnava računovodenje, vendar pa bodo družbe in zasebniki letni obračun za preteklo leto še pripravili po starem.

Obseg in vsebina letnega poročila sta odvisna od velikosti družbe. Letna poročila mikro in majhnih podjetij, ki ne trgujejo z vrednostnimi papirji na borzi ter letna poročila osebnih družb in malih samostojnih podjetnikov imajo bistveno manj obveznih sestavin, kot to velja za srednje in velike družbe. Letno poročilo morajo pripraviti tudi družbe, ki so se odločile, da ugotavljajo davčno osnovo ob upoštevanju normiranih odhodkov.

Mikro in majhne družbe, ki z vrednostnimi papirji ne trgujejo na borzi ter srednje in veliki podjetniki, morajo za statistične namene predložiti bilanco stanja, izkaz poslovnega izida, izkaz bilančnega dobička ali izgube, podatke o opredelitvi družbe, zadruge, podjetnika ter podatke iz bilance stanja o stanju terjatev in obveznosti do tujine.

Roki

Če je poslovno leto družb usklajeno s koledarskim, kar je tudi najbolj običajno, je treba bilanco sestaviti najkasneje v treh mesecih po koncu poslovnega leta – letos torej do 31. 3. 2016. Ta datum velja tudi za letno poročanje društev in pravnih oseb zasebnega prava.

Kje in kako se oddajo?

Podatke za statistične namene gospodarske družbe in samostojni podjetniki lahko predložijo samo na spletni strani Ajpesa. Oddaja podatkov za statistične namene je sicer brezplačna, je pa potrebno plačati javno objavo, za katero vsako leto poskrbi Ajpes. Najmanj obsežno je poročanje malih samostojnih podjetnikov, najbolj obsežno pa družb, ki so zavezane k reviziji.

Obračun davka od dohodkov pravnih oseb in obračun davka iz dejavnosti za fizične osebe je možno oddati samo preko sistema eDavki. Zadnji rok za oddajo je 31. 3. 2016.  Če zavezanci obračun oddajajo sami, morajo imeti digitalno potrdilo. V praksi  praviloma, če zavezanci nimajo notranjega računovodstva, za oddajo pooblastijo računovodski servis.

Ne glede na to, ali gre za pravno ali fizično osebo (s.p.), lahko zavezanci podajo izjavo, da FURS podatke objavljene za statistične namene, ki bi v nasprotnem primeru morali biti priloga k davčnemu obračunu, obravnava kot obvezni del obračuna davka od dohodkov pravnih oseb oziroma obračuna davek iz dejavnosti. To pomeni, da jih ni treba posebej prilagati, kar je v praksi tudi najpogosteje.

Na koncu naj poudarimo, da  za pravilnost podatkov odgovarja odgovorna oseba družbe ali samostojni podjetnik in ne tako kot večina misli pooblaščena oseba za oddajo dokumentov (računovodski servis). Dobro medletno sodelovanje, spoštovanje dogovorov in rokov, redno oddana dokumentacija in tekoče spremljanje poslovanja so bistveni elementi za optimalno in pravilno pripravo letnih izkazov ter obračunov davkov od dohodkov pravnih oseb ali davkov  iz dejavnosti.

Vir: J. K.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

VIDEO: Ste že videli bolj vinjenega policista?

20.06.2018
Policisti so tisti, ki skrbijo za red v prometu. Pa jim ne uspe vedno. Tale šaljivi videoposnetek kaže policista, ki je očitno pogledal globoko v kozarec. D.P.

FOTO: Je voznica zaspala? Trije poškodovani v nesreči

20.06.2018
Delavci CP Trebnje so postavili zaporo prometa in uredili obvoz. ŠENTRUPERT - Ob 13.50 sta v Slovenski vasi, občina Šentrupert, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so zavarovali kraj ...

Planina Vogar

20.06.2018
Vogar je izredno lepa razpotegnjena planina, ki jo krasijo grbinasti travniki in številne pastirske kočice, ki so spremenjene v počitniške hišice. Lahko ste prepričani, da vam bo obisk Vogarja polepšal dan, saj se boste ...

Sredi noči akcija na Mirni

20.06.2018
Poškodovano osebo so gasilci prenesli do reševalnega vozila. MIRNA - Za gasilce, policiste in reševalce ni dneva ali noči. Ko je akcija, je akcija. Tako je bilo tudi minulo noč. Ob 2.11 so v Sokolski ulici na Mirni ...