• 1C Novo mesto
  • 07:28
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Ozimnica: slivova marmelada

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

September je pravi čas za slive in slivovo marmelado. Ta v shrambi pridno čaka na mrzle zimske dni s hladnimi jutri, ko si jo radi zaželijo tako otroci kot tudi tisti malo starejši. Slive zorijo prav zdaj, ko na vrata že trka jesen, so zdrave ter okusne.

Ker pa uživanje prevelikih količin svežih sliv naenkrat ni priporočljivo, lahko le ugibate, kaj boste naredili s tistimi polnimi košarami okusnih sadežev. Seveda, iz njih bo nastala odlična slivova marmelada!

Marmelada iz sliv ali kar domačih češpelj je pripravna za marsikatero priložnost. Ne le kot namaz za kruh, lahko jo uporabimo tudi v najrazličnejših sladicah, palačinkah in krofih (Kdo pa pravi, da je vedno treba jesti marelično?), marsikdo pa se ji ne more upreti in je z veseljem tu in tam poje kakšno žličko.

slive-k

Slive že zorijo.

Slivova marmelada za pripravo vzame kar nekaj časa, a na koncu se vse povrne. Slive je treba najprej nabrati, pri tem pa paziti, da bodo ravno dovolj zrele, saj so premalo zrele še kisle, tiste preveč zrele pa nič več tako okusne, kot bi morale biti. Slive operemo in izkoščičimo, slivova marmelada pa nastanek kot rezultat različnih postopkov – lahko jo skuhamo ali celo spečemo v pečici.

Zbrali smo nekaj receptov, ki zagotavljajo, da bo vaša marmelada iz sliv okusna, sočna in ravno prav sladka. Izbirate namreč lahko tudi med recepti, ki sladkorja sploh ne vsebujejo, pa se to na kvaliteti in obstojnosti sploh ne bo poznalo.

Slivova marmelada brez sladkorja:

slive-m

Lično zapakirani kozarčki z marmelado so lahko odlično in izvirno darilo.

Marmelada iz sliv, ki ne vsebuje sladkorja, je lahko odlična, zraven pa še zdrava, saj ne vsebuje dodatnih sladil. Zanjo potrebujemo le dva kilograma zrelih sliv in dva ščepca soli. Izkoščičene slive dobro pretlačimo in jih v posodi posolimo. Vse skupaj zavremo in med mešanjem kuhamo, dokler se slivova marmelada ne obarva temno rdeče. Ko jo odstavimo, jo nadevamo v zelo vroče kozarce, jih neprodušno zapremo, ovijemo v odejo in počasi ohlajamo. Postopek zapiranja in ohlajanja kozarcev, v kateri je marmelada iz sliv, je sicer večinoma pri veh receptih enak, tako da ga ne bomo ponavljali. Slivova marmelada brez sladkorja bo užitna še kakšni dve leti, več pa ne. Lahko pa njen okus še izboljšamo z dodatkom limone, cimeta, ruma ali česa četrtega.

Slivova marmelada iz pečice:

Pri tej različici bomo uporabili sladkor. Potrebujemo torej slive (tri kilograme) in nekaj sladkorja (pol kilograma), vse skupaj pa damo v visok pekač. Mešanico, ki ji lahko dodamo začimbe (rum, vaniljev sladkor, ingver …) v pečici, ki smo jo ogreli na 170 stopinj Celzija, pečemo do dve uri. Med peko bodo slive izločale tekočino, zato pazimo, da pekač ne bo napolnjen do vrha. Marmelado iz sliv vsake toliko premešamo, ko doseže pravo gostoto, pa jo lahko še dobro zmešamo s paličnim mešalnikom (ali pa tudi ne) in napolnimo v kozarce.

Marmelada iz sliv z želirnim sladkorjem:

Slivova marmelada, ki ji dodamo želirni sladkor, je narejena izredno hitro. Za dva kilograma izkoščičenih sliv potrebujemo en kilogram želirnega sladkorja. Slive skupaj s sladkorjem segrevamo na ognju do vretja, nato pa še od pet do deset minut kuhamo. Vmes je treba ves čas mešati. Tudi za marmelada iz sliv potrebuje polnjenje v vroče kozarce in počasno ohlajanje pod odejo.

Slivova marmelada z navadnim belim sladkorjem:

Za dva kilograma sliv potrebujemo dva kilograma sladkorja (ali manj, po okusu) in sok limone. Izkoščičene slive stresemo v posodo, jim dodamo sladkor in segrevamo. Dodamo tudi limonin sok in več čas mešamo. Slivova marmelada naj vre toliko časa, da dobi ravno pravo gostoto. In kako to vemo? Na hladen krožnik kanemo malce marmelade – če se strdi, je kuhana, če je še tekoča, pa ni. Ne pozabimo pa, da bo z dodatkom želirnega sladkorja kuhanje še kratkotrajnejše.

slive

Marmeladi lahko dodate različne začimbe.

Kako napolniti kozarce

Marmelada iz sliv bo obstojnejša, če v kozarcih ne bo zračnih mehurčkov in če bodo kozarci tesno zaprti. Mehurčke iz kozarcev spravimo s pomočjo trkanja ob mizo ali nežnega mešanja z vilico ali palčko. Slivova marmelada bo dlje zdržala tudi, če boste napolnjene in zaprte kozarce za deset minut postavili na glavo – tako boste vsaj vedeli, ali so pokrovčki dobro pritrjeni.

Slivova marmelada bo imela intenzivnejši okus, če ji boste dodali malo ruma, vendar z njim ne pretiravajte, sploh če imate otroke. Nekateri v ta namaz dodajo tudi sol in dišavnice – od cimeta do ingverja. Da bo slivova marmelada narejena po vašem okusu, se torej ni treba povsem držati nekega recepta, ampak ga prilagodite po svoje. Vsekakor pa pazite, da bo marmelada iz sliv ravno prav gosta (ne tekoča) in da bo pravilno shranjena. Neprodušno zaprte kozarce postavite na temno in hladno mesto. Hladilnik je potreben šele, ko je kozarec odprt, sicer pa se bo slivova marmelada povsem dobro počutila v domači kleti.

Kaj še čakate? Slive so zrele, če svojih nimate, pa za rokav pocukajte kakšnega soseda, prijatelja ali sorodnika. Skoraj ni možnosti, da v teh dneh vsaj kdo, ki ga poznate, ne bi imel slastnih sliv.

Avtorica: Mojca Sladič

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...