• 0C Novo mesto
  • 04:34
  • Sob, 20.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Podnebne spremembe iz vesolja – VIDEO

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Podnebne spremembe so ena od največjih težav sodobnega časa. Res je, da so se dogajale skozi vso zgodovino in res je, da se bodo še naprej, a človek še nikoli nanje ni vplival tako močno kot zdaj.

Z industrijsko revolucijo in razvojem tehnologije se je družba spremenila v vse bolj potrošniško in potratno. Skrb vzbujajoče pa ni le dejstvo, da smo z vseh strani zasuti z informacijami, znanjem in dobrinami, ob katerih mnogi morda menijo, da so lahko gospodarji narave, temveč tudi to, kaj v resnici puščamo za seboj. Globalno segrevanje in podnebne spremembe so vse bolj pereč problem, ki pa ga – tako se vsaj – zdi, vztrajno odlagamo na stran. A enkrat bo prepozno.

Podnebne spremembe skozi čas

Spletno orodje Google Earth Timelapse je osupljiva baza satelitskih slik, s pomočjo katerega se lahko sprehodimo skozi čas. V najnovejši verziji, ki so jo predstavili pred kratkim, lahko tako opazujemo podnebne spremembe od leta 1984 vse do danes. Projekt je nastal v sodelovanju z Naso in ameriškim geološkim zavodom, zdaj pa so javnosti predstavili najnovejše slike, posnete tudi nad Antarktiko (taljenje ledenikov) in mnogimi novimi lokacijami. Ob tem so popravili tudi starejše slike (odstranili oblake in izboljšali kvaliteto), tako da jih je vse skupaj kar pet milijonov.

Poglejte si podnebne spremembe iz vesolja:

Kaj sploh so podnebne spremembe?

Kaj je najbolj pospešilo globalno segrevanje (Zemljino ozračje je postopoma vse toplejše, to pa s seboj prinese velike posledice), ni več skrivnost. Človek je namreč tisti, ki ima do naravnih dobrin še vedno preveč malomaren odnos, ki nezadržno izkorišča naravne vire in v zrak spušča številne škodljive pline. Težavne so zlasti gospodarsko razvite države, kjer je veliko elektrarn, prevoznih sredstev, tovarn in ‘razvito’ kmetijstvo, ki je prav tako velik onesnaževalec. Tako imenovani toplogredni plini (ogljikov dioksid se sprošča zlasti pri gorenju fosilnih goriv – premog, nafta, zemeljski plin, potem imamo še metan – kmetijstvo – in dušikov oksid) so svojo koncentracijo v ozračju nevarno povečali, njim pa so se pridružile še spojine, ki jih v naravi sicer ni. Te ogrožajo ozonski plašč Zemlje, ki ljudi varuje pred škodljivimi sončnimi žarki in sevanju iz vesolja. Najbrž ste podnebne spremembe na svoji koži občutili tudi že sami. V zadnjih letih so zime vse bolj mile, snega je v povprečju manj, a je več ekstremnih vremenskih pojavov. Jeseni so tople, pomlad velikokrat nastopi zgodaj, a se prav lahko zgodi, da sneži konec aprila, kot je to bilo letos.

podnebne_spremembePovsem jasno je, da se nam globalno segrevanje že maščuje, onesnaževanje okolja pa bo svoj končni davek zahtevalo v velikih razsežnostih. Morda takšnih, ki si jih sploh ne znamo predstavljati. Kakor koli se obrnemo, treba bo ukrepati. Politika na eni strani sicer ustvarja programe, ki naj bi se borili proti podnebnim spremembam, a tu so na drugi strani velike korporacije, številni vplivneži, lastniki naftnih polj in rafinerij ter nenazadnje celoten sistem, ki peščici prinaša pravo bogastvo, večino preostalih pa sili v življenje blizu praga revščine. Dokler bo sistem deloval tako, se bodo podnebne spremembe nadaljevale, nam pa preostane, da se jim prilagodimo in skušamo živeti tako, da bomo čim manj vplivali na že tako preobremenjeno naravno okolje. Globalno gledano je potrebna strategija, ki bo omejila tako onesnaževanje okolja kot poskrbela za primerno prilagajanje spremembam, ki so se že zgodile in se še bodo, lokalno pa je na vsakemu posamezniku, da živi čim bolj v skladu z naravo in njenimi zmožnostmi.

Spodaj si lahko ogledate še sedem neverjetnih učinkov, ki jih prinašajo podnebne spremembe:

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: Sneg v Beli krajini in delu Dolenjske

19.01.2018
V noči na nedeljo bodo predvsem v južni in zahodni Sloveniji padavine, meja sneženja bo na okoli 700 metrov nadmorske višine. NOVO MESTO, METLIKA - Napovedi dežurnih vremenskih prognostikov so se uresničile. ...

Umrla med oživljanjem

19.01.2018
Posredovali so gasilci PGD Majšperk. MAJŠPERK - Ob 13.48 je v naselju Majšperk obolela oseba potrebovala pomoč prvih posredovalcev. Posredovali so gasilci PGD Majšperk, ki so pričeli z oživljanjem do prihoda ekipe ...

Na Dolenjskem sneg do nižin!

19.01.2018
V noči na nedeljo bodo predvsem v južni Sloveniji rahle padavine. V nedeljo bo delno jasno. NOVO MESTO – Danes bo pretežno oblačno, napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor. Na zahodu bo povečini ...

Nova cesta prinaša nova delovna mesta

19.01.2018
V četrtek so za gradnjo prve faze podpisali pogodbo z izbranim, najugodnejšim izvajalcem del, podjetjem Pirc gradnje. ŽUŽEMBERK - Zahodna Suha krajina spada med najredkeje naseljene pokrajine v Sloveniji in je označena ...