• 4.48C Novo mesto
  • 11:51
  • Tor, 19.03.2019
  • Prijava
  • Registracija

Pogovor z županom Alojzijem Kastelicem: »Sodelovanje vodi k napredku«

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Ker občina Trebnje v mesecu juniju praznuje občinski praznik, smo obiskali in k pogovoru povabili župana Alojzija Kastelica.

Že 10 let županuje. Pravi, da bo najbrž za županski stolček kandidiral še enkrat, a hkrati si želi bolj umirjenega življenja. Kmalu bo dopolnil tudi 40 let delovne dobe, to pa je tudi čas, ko se bliža upokojitev.

Kateri so trenutni projekti, s katerimi se ukvarjate na občini?

V izvedbi je kar veliko projektov: gradi se športno igrišče v Dobrniču, smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za vrtca Dobrnič in Šentlovrenc, gradi se kanalizacija ter poteka modernizacija ceste in pločnikov v Dolenji Nemški vasi, do konca naj bi bila v polnem obratovanju vrtina Bratnica, ki služi kot dodatni vodni vir. Zaključili smo sanacijo azbestnih vodov po dolini reke Temenice in investicijo skupaj z občino Mirna v nov vodovodni sistem v Zabrdju …

Kako poteka vaš delovni dan?13403334_606517989515331_3081875252858204516_o

Na svoje delovno mesto pridem med 8. in 8.30 uro. Kolegijev se udeležim enkrat mesečno, saj vodenje občinske uprave in delo le-te prepuščam direktorju občinske uprave. Sam se posvečam konkretnim zadevam, projektom, sestankujem z ljudmi, občani, projektanti. Poskušam najti čim boljše ekonomične rešitve pri projektih, ki se izvajajo. Delovni dan traja velikokrat do večera in tudi ob vikendih. Ravno v preteklem vikendu sem bil na sestanku s krajani Jezera, ki imajo želje za ureditev kanalizacijskega sistema, želijo urediti razsvetljavo … V soboto pa sem prisostvoval na dogodku 10. letnica Škofije Novo mesto.

 Zakaj se je občina odločila za prodajo občinskih stanovanj?

Za ta stanovanja, ki so v občinski lasti, so visoki obratovalni stroški. Stanovanja so tudi stara in potrebna obnove. Trenutno je tudi potreba po kadrovskih stanovanjih majhna. Zaradi vseh teh razlogov se je občina odločila, da je najbolj ekonomično, da se stanovanja prodajo. Sedanjim stanovalcem oz. najemnikom smo dali možnost odkupa, vendar se za to stanovalci niso odločili. Smo pa javno zbiranje ponudb za prodajo stanovanj podaljšali do 24. 6. 2016, več informacij je na voljo na www.trebnje.si.

 Kako, da je v letošnjem letu občina pristopila k organizaciji prireditve Iz trebanjskega koša?

Letos se je prvič zgodilo, da Turistično društvo Trebnje ni organizator prireditve Iz trebanjskega koša.  Moje mnenje je, da prireditev tone, se krajša in umira. Turistično društvo Trebnje ni dober motivator sodelujočim pri prireditvi, pojavila se je prevzetnost, spori … Z organizacijo te prireditve želi občina Trebnje doseči novo kvaliteto. Sam verjamem v prireditev in verjamem, da ima velik potencial. Le sodelovanje med vsemi udeleženci vodi k napredku.

 Od kje ideja za Dan Keltov in Rimljanov, ki bo v okviru prireditve Iz trebanjskega koša?

Želimo, da občani spoznajo zgodovino in preteklost. V rimski dobi je bilo 5.000 prebivalcev na območju Trebnjega in je bilo pomembno v upravnem smislu. Želim si, da bi se ustanovilo kakšno zgodovinsko društvo, ki bi ohranjalo spomin na Rimljane in Kelte in bi povezalo ljudi. Na Dan Keltov in Rimljanov pridejo tudi gostje iz Velike Gorice, Vipave …

Kako komentirate dogajanje okrog novega Kulturnega centra v Trebnjem?

Kar nekaj prahu se dviguje okrog tega dogajanja. Vendar se zavedam, da ne gre pričakovati enotnega mnenja vseh udeleženih. Imamo občinski svet, ki odloča o teh zadevah in to je potrebno spoštovati. Sam ne gojim zamere ne do stranke DROT, ne do Dejana Smuka. Želim si nadaljnjega sodelovanja in odprte razprave. V občinskem svetu smo naredili najboljšo osnovo, da se pride v 2 letih do gradbenega dovoljenja za nov kulturni center in se uvrsti v državni proračun. V letu 2020-2021 pa je v načrtu odprtje novega kulturnega centra.

Kako se srečujete z občani in kako ohranjate stik z njimi? Jim prisluhnete pri njihovih željah, težavah?

Ponedeljki so v moji pisarni na občinski upravi v Trebnjem namenjeni občanom. Tudi izven delovnega časa sem na voljo občanom. Rad sicer vidim, da preden pridejo s problemom, da me pokličejo prej in nato poskušam najti rešitev. Veliko grem tudi po terenu, po vaseh. Ko odbori sprejemajo odloke, pride več ljudi po nasvet ali rešitev. Poskušam se približati ljudem in jim dati možnost za sodelovanje.

Kaj radi počnete v prostem času?

Ker veliko časa presedim v pisarni, moram tudi malo »pomigati«. Gibam se tako, da vzamem pohodne palice in se odpravim npr. na Zaplaz. Doma imamo svoj vrt, sadovnjak, kosim travo. Zelo rad pa tudi berem. Na moji nočni omarici je vedno knjiga, prav uživam v branju. Sem reden abonent Knjižnice Pavla Golie v Trebnjem.

Kakšni so vaši nadaljnji načrti, želje za prihodnost?

Svoje delo obvladujem, nisem v stresu, stvari gredo naprej in projekti se premikajo. Na pestrost svojega življenja sem se navadil. Si pa želim, da bi zadeve počasi prevzel podžupan, ki mi je v veliko pomoč pri delu. Obvladuje svoje delo in upam, da bo on počasi prevzel moje delo, seveda glede na željo volivcev.

Zahvaljujemo se Vam za pogovor in čestitke občini Trebnje ob občinskem prazniku.

Pripravila: Petra U.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: