• -1.02C Novo mesto
  • 10:36
  • Čet, 13.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Rak prostate: zlo sodobnega časa

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Rak prostate je eden največjih strahov med moškimi, saj je to ena od najpogostejših oblik raka, za katero naj bi zbolel že vsak šesti moški. Rak prostate je v porastu tudi v Sloveniji, kjer zanj na leto zboli vse več moških, po zadnjih podatkih kar 1300 na leto. Leta 2013 je imelo to bolezen kar 13.717 Slovencev. Le zgodnje odkrivanje lahko prepreči žalostne posledice, zato je pobud za redne preglede vse več.

Rak prostate doleti večinoma starejše moške, v zadnjih desetletjih pa ga je vse več. Bolezen praviloma napreduje le počasi in simptomi se pojavijo pozno, zato je zgodnje odkrivanje še toliko bolj pomembno. Kadar je za rakom obolela zgolj prostata, so učinki zdravljenja seveda boljši, kot pa v primeru, če se rak prostate razširi. Je pa res, da je veliko odvisno tudi od vsakega posameznika, njegovega življenjskega sloga, genetskih dejavnikov in podobno.

prostataRakava prostata: znaki in diagnoza

Prostata je žleza v velikosti oreha za korenom penisa, pred rektumom in pod sečnim mehurjem. Proizvaja semensko tekočino in služi kot sredstvo za prenos semenčic. Rak prostate nastane, ko začnejo celice nenadzorovano rasti in se razmnoževati ter kasneje zasevati druge organe. Rak prostate je velikokrat odkrit na testiranju za prostato specifičnega antigena (PSA) ali z digitalnim rektalnim pregledom. Med znaki, na katere je treba biti pozoren, ni le povečana prostata, ampak tudi bolečine v kosteh, utrujenost, pomanjkanje teka, bolečine v trebuhu, hujšanje, otekanje mod in nog … Konec koncev je bolezen velikokrat odkrita celo po naključju, zato je še toliko bolj pomembno, da je vsak moški ves čas pozoren na kakršne koli spremembe v telesu.

Rak prostate se diagnosticira na podlagi testa PSA (višje ko so vrednosti antigena, večja je možnost za bolezen) ali na podlagi rektalnega pregleda (zdravnik skozi zadnjih pretipa površino žleze prostate). Rak prostate se lahko pokaže tudi s slikanjem prostate (ultrazvok) ali z biopsijo (odvzem tkiva in pregled pod mikroskopom). Ali se je rak prostate razširil, lahko ugotovijo s scintigrafijo in z rentgenskim slikanjem okostja, z računalniško tomografijo ali z magnetno resonanco.

Rak prostate je lahko odkrit v več stadijih – tako kot vse druge vrste raka. Pomembno je, da je rak prostate odkrit čim prej, saj je tako več možnosti za uspešno zdravljenje. Prvi stadij je, kadar je tumor omejen na polovico prostate in ni zajel lokalnih bezgavk ali drugih organov, medtem ko je drugi stadij diagnosticiran, kadar tumor raste v prostati, vendar se zunaj nje ni razširil. V nadaljevanju se rak prostate razširi iz ovojnice prostate, v četrtem stadiju pa gre za tumor, ki se je že razširil v druge dele telesa. Če je rak prostate lokalno omejen, je zdravljenje odvisno od stopnje malignosti, če pa se je rak prostate že razširil na druge organe ali na lokalne bezgavke, potem je govor o lokalno napredovalnem raku. Najhujši je razsejalni rak prostate, pri katerem so zasevki že v oddaljenih organih, tudi v kosteh.

Zdravljenje bolezni

Rak prostate se zdravi na več načinov, seveda je to odvisno od tega, koliko je bolezen napredovala, in drugih dejavnikov, na primer starosti bolnika. Le pri raku, ki se še ni razširil na druge organe, je mogoča radikalna ozdravitev. Radikalno zdravljenje vsebuje radikalno prostatektomijo ali radikalno radioterapijo. Prva metoda pomeni celotno odstranitev prostate in bezgavk v mali medenici, druga pa odstranitev tumorja. Po zdravljenju po prvi metodi lahko pride do uhajanja urina in erektilnih motenj, zato je priporočljivo, da bolnik krepi mišice medeničnega dna. Radioterapija pa s seboj morda prinese okvaro danke in mehurja ter erektilno motnjo.

Mogoče je tudi obsevanje, ki se izvaja od zunaj ali od znotraj. Pri tem v bližino tumorja namestijo radioaktivno snov. Še en način je hormonsko zdravljenje, ki niža raven testosterona v telesu in upočasnjuje rast hormonsko odvisnih rakavih celic. Ta vrsta zdravljena pride na vrsto, kadar je rak prostate že napredovalen, ko je bolnik starejši in če radikalno zdravljenje ni bilo uspešno. Sem spadata kastracija in uporaba antiandrogenov, moški pa lahko pri tem dobiva napade vročine, zboli za osteoporozo, anemijo in ima erektilno motnjo.

prostata1Ali se rak prostate lahko prepreči?

Rak prostate je pogostejši s starostjo, pogojen pa je tudi z gensko zasnovo, torej dednostjo. Če so moški v družini zbolevali za to vrsto raka, je verjetnost, da se bo rak prostate po družinskem deblu nadaljeval, večja. Če zboli eden od sorodnikov v prvem kolenu, se tveganje za bolezen poveča za 2,2-krat, če zbolijo trije v prvem kolenu, pa kar za 10,9-krat. Zanimivo je, da je rak prostate pogostejši pri temnopoltih moških.

Prostata bo načeloma bolj zdrava, če moški uživa manj živalskih maščob in več sadja ter zelenjave, na primer paradižnika. Pomembno je tudi uživanje vitamina E, selena, omega nenasičenih maščob in zelenega čaja, medtem ko ne gre pozabiti na pomembnost redne telesne aktivnosti in vzdrževanja normalne telesne teže.

Kako to bolezen preprečiti, je sicer še vedno neznanka, a s primernim življenjskim slogom in nekaj sreče pri dedovanju se ji morda lahko izognete. Zdrava prostata je v sodobnem času očitno postala že redkost, zato ne odlašajte s pregledom.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: To je parkirišče v NM, kjer je bilo v zadnjem času precej vlomov!

13.12.2018
Pri tem smo jim v pomoč tudi sami, saj puščamo vozila na določenih parkiriščih tudi celo noč. NOVO MESTO - Vlomilci ne izbirajo ne ure, ne dneva. Ampak pozorno prežijo na svoje žrtve. Pri tem smo jim v pomoč tudi ...

FOTO: To je Hrvat, ki je hotel pijan v Slovenijo!

12.12.2018
Ugotovljeno je bilo, da je imel voznik v litru izdihanega zraka 0,50 miligramov alkohola. METLIKA - Policisti Postaje mejne policije Metlika so danes dopoldne na vstopu v Slovenijo kontrolirali voznika tovornega vozila ...

Po streljanju: "Mi se skrivamo v kleti!"

12.12.2018
Že nekaj ur po napadu so francoske oblasti javile, da so napadalca identificirali. STRASBOURG - Okrepljene enote francoske policije in vojske še vedno iščejo napadalca, ki je sinoči nekaj minut streljal v okolici ...

Od četrtka do sobote bo nekaj snega

12.12.2018
Ponoči se bo postopno pooblačilo. NOVO MESTO - Danes bo v zahodnih krajih pretežno jasno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 °C., ...