• 27C Novo mesto
  • 15:45
  • Tor, 19.06.2018
  • Prijava
  • Registracija

Prostovoljno delo in njegove prednosti ter slabosti

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Razmišljate, da bi se lotili prostovoljstva? Na površju se morda zdi, da prostovoljno delo nikakor nima nobenih pomanjkljivosti. Konec koncev si moramo ljudje med sabo pomagati, kajne? Res je, da je prostovoljno delo občudovanja vredna aktivnost, a vseeno si bomo v današnjem članku ogledali tudi nekaj minusov, ki jih tako delo prinaša s seboj. Bolje boste razumeli tveganje, boljšo odločitev boste sprejeli.

Prednost:

Prostovoljno delo je nagrajujoče. Čeprav že definicija sama pove, da za takšno delo ne boste prejeli nobenega plačila, to še zdaleč ne pomeni, da s prostovoljstvom ne boste veliko pridobili. Občutili boste namreč, da skupnosti vračate nekaj dobrega, počutili se boste koristni, svoje življenje pa boste kvalitetno izpolnili.

Pomanjkljivost:

Prostovoljno delo zahteva vaš čas. Ko bodo organizatorji prostovoljstva spoznali, da se lahko zanesejo na vas, vam bodo naložili vedno več dela. Kar samo po sebi seveda ni slabo, bo pa od vas zahtevalo veliko energije in časa … Lahko se zgodi, da boste na koncu ves svoj prosti čas opravljali le prostovoljno delo. Pri tem pa lahko kar hitro zanemarite šolo, družino, službo in podobne obveznosti. Zato že vnaprej postavite meje in organizatorjem sporočite, koliko svojega časa ste pripravljeni nameniti prostovoljstvu.

Prednost:

Prostovoljno delo izboljša vaše zdravje. S številnimi nedavnimi raziskavami so dokazali, da prostovoljstvo blagodejno vpliva na zdravje, še posebej pri starejših ljudeh. Ljudje ne postanejo le bolj aktivni, z različnimi aktivnostmi pospešijo tudi svoj metabolizem in pokurijo več kalorij. Fizična aktivnost in pozitiven pogled na svet zmanjšujeta tudi krvni pritisk.

Pomanjkljivost:

Prostovoljno delo prinaša čustveno vpletenost. Seveda je to odvisno od aktivnosti, ki jih boste počeli. Če boste očistili park ali pomagali v knjižnici, ne boste v nikakršni nevarnosti, da boste vpletali tudi čustva. Povsem drugače pa je, če boste delali z ljudmi (bolniki) ali pa pomagali živalim. Pri tem boste lahko naleteli tudi na neprijetne in žalostne dogodke, ob katerih boste tudi sami postali žalostni, lahko pa zapadete tudi v depresijo.

Prednost:

Prostovoljno delo vam omogoča tudi osebno rast. Na ta način lahko krepite svoje spretnosti in veščine, za katere sploh niste vedeli, da jih imate.  Prostovoljci po vsem svetu poročajo o tem, kako dobro so se počutili ob spoznanju, da so v nečem dobri ter da lahko pomagajo drugim ljudem. Izboljšala se je njihova samozavest, pridobili so zaupanje sami vase in tako na splošno postali bolj uspešni v življenju.

Pomankljivost:

Prostovoljno delo s seboj prinaša tudi različne frustracije. Teh frustracij so lahko krive slaba organizacija, pomanjkljivo uvajanje v prostovoljno delo ali pa opravljanje nalog, ki prostovoljcem sploh ne ležijo. Problem se skriva tudi v tem, da lahko postane prostovoljec tako zavzet za svoje delo, da ga motijo vsi ostali, ki se pač s takšnim delom ne ukvarjajo.

Pripravila: Monika M.

Prostovoljno delo in njegove prednosti ter slabosti
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Vlaganje zelenjave

19.06.2018
Vložene dobrote, pa naj bodo to kumarice, pesa, paprika, mlada čebulica in podobno, nam bodo še kako popestrile zabave, pa tudi hladne zimske dneve. Veliko je sicer ljudi, ki bodo po vloženo zelenjavo skočili raje v ...

Župan sprejel najboljše v šolskem letu

19.06.2018
Učenci so poleg čestitk v spomin prejeli knjižne in praktične nagrade. TREBNJE - Župan Alojzij Kastelic je pripravil tradicionalni sprejem za najuspešnejše učence in njihove mentorje iz Osnovne šole Trebnje, Osnovne ...

Vlak zbil občana

19.06.2018
Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju poškodovanega oskrbeli. NOVO MESTO - Ob 12.56 je pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, ob železniški progi vlak zbil občana. Gasilci GRC Novo mesto so ...

Komu je zgorela hiša?

18.06.2018
Požar so gasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas. STRANSKA VAS - Ob 2.14 je v naselju Stranska vas, občina Novo mesto, gorela hiša. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas so požar, ki je v celoti uničil ...