• 4C Novo mesto
  • 18:14
  • Pon, 20.11.2017
  • Prijava
  • Registracija

Test avtosedežev za otroke

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Otroški avtosedež je za mlade družine nujna oprema, v zadnjem času pa se starši vse bolj zavedajo, da vsi avtosedeži za otroke niso enako priročni, še manj pa enako varni. Tudi zato različne organizacije že leta opravljajo teste avtosedežev za otroke, saj se teh na trgu pojavlja vse več, med njimi pa je precej tudi takih, ki ne zadoščajo osnovnim varnostnim standardom.

Med tistimi, ki redno testirajo otroške avtosedeže, je tudi AMZS. Na zadnjem testu so negativno ocenili kar tri od 14 (več kot petina) preizkušanih sedežev, še dva pa so ocenili za pomanjkljiva. Test avtosedežev za otroke je pokazal velike razlike med avtosedeži za otroke, pri čemer pa se ne bomo spuščali v podrobnosti, temveč bomo našteli le glavne razlike in lastnosti avtosedežev, ki so jih testirali. Pri tem so upoštevali nekaj glavnih meril, kot so varnost pri bočnem in čelnem trku, upravljanje, ergonomija, vsebnost škodljivih snovi, možnost čiščenja in sama kakovost izdelave.

In rezultati, ki so jih razkrili, so presenetljivi. Noben otroški avtosedež ni dobil ocene zelo dobro, temveč so jih sedem ocenili kot dobre, dva pa kot zadovoljiva. Slabo oceno je dobilo skupaj pet sedežev, in sicer sta najslabša sedeža hema doorgroei in cosatto hug isofix, ki imata imata kar nekaj pomanjkljivosti pri zagotavljanju varnosti. Kot slabe so ocenili sedeže nuna rebl, recaro optia in diono radian 5. Test avtosedežev za otroke je pokazal, da je pri prvem sedežu pri trku počil kovinski okvir, školjka pa je udarila v sprednji sedež. Tudi otroški avtosedež recaro optia ni prav varen, saj je školjko odtrgalo od isofix osnove, lutka otroka pa je poletela proti armaturi. Po drugi strani je sedež diono radian 5 slabo oceno dobil zaradi zahtevnega upravljanja. Vanj je treba namreč vgraditi veliko delov, obstaja pa tudi nevarnost, da jih uporabljate napačno. To pa vpliva na varnost otroka. Kar zadeva vsebnost škodljivih snovi, so se za najslabše izkazali avtosedeži za otroke diono radian 5, hema junior, hema doorgroei in joie-i-anchor advance, kar deset pa so jih ocenili kot zelo dobre.

Avtosedeži za otroke in pogoste napake staršev

Otroški avtosedež je izredno pomemben del varnosti vašega otroka, zato ga je treba namestiti in uporabljati pravilo – in vedno. Preden se poženete v nakup sedeža, po spletu poiščite kakšen test avtosedežev za otroke in se na tej podlagi odločite, kaj boste kupili. Tu je treba biti posebej previden. Seveda si želite, da bi otroški avtosedež dobili čim ceneje, a je hkrati treba gledati na kakovost in preverjeno poreklo. Tudi sedeže namreč že ponarejajo, zato ga raje kupite od preverjenih prodajalcev in take, ki ustrezajo uzakonjenim standardom. Ko imate otroški avtosedež že doma, pa ne pozabite na branje navodil. Lahko ste še tako velik mojster, a vsak otroški avtosedež ima svoje skrivnosti, tako da branje ne bo odveč. V navodilih se namreč skrivajo tudi koristni nasveti in priporočila, ki jih velja upoštevati.

Otroški avtosedež naj bo vedno pripet, tudi če otroka ni v avtomobilu. Ob sunkoviti vožnji lahko nepritrjen sedež postane leteči sedež in tega si gotovo ne želite. Preveč previdni starši pa sedež pritrdijo z isofix sistemom in zraven tudi z varnostnim pasom. Strokovnjaki tega ne priporočajo, zato uporabljajte le en sistem. Poleg tega otroški avtosedež zamenjajte šele, ko je to res potrebno in nikar ne prehitevajte. Znano je namreč, da je lupinica najbolj varna, jahač pa najmanj, zato otroka res ni treba prezgodaj tlačiti v sedeže, ki jih še ni dorasel. Kadar otroka vozite na sprednjem sedežu, izklopite zračno blazino in poskrbite za dovolj dobro pritrditev njegovega sedeža. Za konec je treba omeniti še, da imajo tudi avtosedeži za otroke omejen rok trajanja, čeprav morda menite, da to ne drži. Vsak material se stara in sčasoma ne zagotavlja več zadostne varnosti, zato preverite, kdaj je bil otroški avtosedež narejen, potem pa se držite nenapisanega pravila, da naj bi svoje kakovosti obdržal približno šest let.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Na avtocesti umrla 36-letna voznica

20.11.2017
Zaradi razjasnitve okoliščin prometne nesreče poziva policija morebitne očividce za podatke o prometni nesreči. CELJE, VRANSKO - Nekaj čez deveto uro, so bili policisti obveščeni o prometni nesreči, v kateri je umrla ...

FOTO: Eko kmet Kukenberger še korak naprej v smeri odličnosti

20.11.2017
Z novo sirarno bodo lahko na kmetiji še odločneje sledili trendom odličnosti. GORENJE PONIKVE - Delo na kmetiji se je v zadnjih desetih letih spremenilo. Med tiste, ki postavljajo nove trende in mejnike, sodi zagotovo tudi ...

Tudi oživljanje mu ni pomagalo

20.11.2017
Pomoč so mu nudili tudi z defibrilatorjem. ZAVRČ – Ko se rešuje življenje, šteje vsaka sekunda. Najslabše je, da ne naredimo nič. Za življenje so se včeraj borili tudi v Zavrču. Ob 11.07 so v naselju Hrastovec, ...

Slovenija "čez noč" ostala brez Dragića, Murića in Macure

19.11.2017
Na seznamu Rada Trifunovića tako ostaja dvanajst košarkarjev. LJUBLJANA - Zgolj dan pred začetkom priprav na prvi dve kvalifikacijski tekmi za SP je selektor Rado Trifunović prejel novico, da se zaradi klubskih obveznosti ...