• 21C Novo mesto
  • 15:55
  • Čet, 26.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

Ne boste verjeli, iz česa je narejen topljeni sir – VIDEO

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Sir, zlasti topljeni, radi uporabljamo pri pripravi toplih sendvičev, marsikdo pa se niti ne zaveda, kaj vse v topljeni sir vmešajo. Če bi to vedeli, bi naslednjič morda dvakrat premislili, ali bi ga kupili …

Pri projektu Potrošnikov zoom so ocenjevali 11 vzorcev topljenih sirov v lističih, njihove ugotovitve so presenetljive. A najprej morda nekaj besed o tem, kako topljeni sir sploh naredijo. Gre za posebno vrsto sira, ki ga pridobivajo v topljenjem običajnih vrst sira, temu pa dodajo različne dodatke. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov dodajo mlečne in nemlečne sestavine (mleko, maslo, sol, začimbe, smetana …) ter različne arome in aditive. Emulgirane soli so tiste, ki topljeni sir naredijo homogen. Ko vse skupaj zmešajo, to topijo in med segrevanjem mešajo, tekočo zmes pa potem oblikujejo v lističe, vsakega posebej zapakirajo in ohladijo.

In tudi embalaža je tista, zaradi katere je topljeni sir manj primeren za potrošnika. Pri ocenjevanju so tako najbolje ocenili sir, pri katerem so v eno embalažo zapakirali več lističev. Takšno pakiranje je bolj trajnostno kot pa, če pakirajo vsak listič posebej.

sirTopljeni sir: presenetljivi rezultati

Pri pregledu različnih vrst topljenega sira so ugotovili, da ti vsebujejo od 48 do 55 odstotkov sira, torej le nekje okoli polovice. Pri štirih vzorcih niso zapisali, koliko sira vsebuje, noben proizvajalec pa na embalažo ni zapisal, kateri sir je v izdelku sploh prisoten. Nekateri siri namesto masla vsebujejo palmovo maščobo, ki je menda cenena surovina, njegova proizvodnja pa je za okolje naravnost skrb vzbujajoča. Poleg tega ta sestavina vsebuje nasičene maščobne kisline, s tem pa povečuje tveganje za nastanek marsikatere bolezni, celo nekaterih vrst raka. Topljeni sir, ki je oranžne barve, ima zagotovo dodana barvila, prav vsak topljeni sir pa vsebuje emulgirane soli – fosforjevo kislino, polifosfate, natrijeve citrate, sredstva za zgostitev in konzervans E202. Od izbranih vzorcev le en sir ni vseboval fosfatov, ampak citronsko kislino ter natrijeve citrate. In še v številkah: vzorci topljenega sira v lističih so na 100 gramov vsebovali od 17 do 28 gramov maščobe ter na primer kar 3,6 grama soli, kar je absolutno preveč. Ker gre za mlečni izdelek, topljeni sir vsebuje tudi sladkor laktozo (do šest gramov na 100 gramov izdelka).

Težave pa se pojavljajo tudi na embalažah, kjer nekateri proizvajalci sploh ne napišejo, katero podjetje je sir izdelalo, nekateri izdelki so poimenovani neustrezno, nekateri niso napisali, koliko sira topljeni sir vsebuje. Dobro je, kadar je na embalaži zapisana hranilna vrednost živila in priporočeni dnevni vnos.

Pa še zanimivost: izkazalo se je, da je najbolje ocenjen topljeni sir tudi med najcenejšimi, zato naj v tem primeru ne velja pravilo, da je dražje tudi boljše.

Raje jejte pravi sir …

Organizacija ob svojem testu zato svetuje, da v toplih sendvičih uporabljate poltrdi sir (tilzit, trapist), ki je kakovosten in se bo prav tako lepo stopil. Sir je treba uživati kot del uravnotežene prehrane, zaradi vsebnosti soli, nasičenih maščobnih kislin in fosfatov pa svetujejo, da na dan zaužijemo največ dve rezini topljenega sira v lističih.

Na tem posnetku je ženska hotela topljeni sir zakuriti. Poglejte, kaj se je zgodilo:

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...