• 1C Novo mesto
  • 07:26
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Urejanje okolice hiše

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V preteklosti je pod okolico hiše sodil vrt, dandanes pa v okolico spada še marsikaj drugega. V stresnih časih je dobro pomisliti na kopel, bazen ali zasebne zunanje prostore za sprostitev.

Zasnova
Pred izdelavo zasnove okolice hiše je treba analizirati trenutno stanje vrta in želje, kakšno okolico hiše si želite. Treba je narediti skico zasnove, zarisati zasaditve, tlakovanje, potke, ograje, pergolo, igrala, bazen, vrt … Nato se naredi načrt izvedbe; kdaj bo kakšen izvajalec opravil dela.

Ureditev dvorišča
Pred ureditvijo dvorišča je treba narediti načrt in način izvedbe. Odločiti se je treba, ali boste dvorišče tlakovali ali asfaltirali. Izvesti je treba izkop, utrditi podlago, nasuti kakovosten tampon, poskrbeti za naklon, vgraditi robnike, kanalete in šele nato se položi tlakovce ali asfalt. Če teren zahteva, se naredi tudi škarpo. Z izdelavo škarpe se spremeni izgled okolice hiše, zato naj bo tudi estetsko izdelana, npr. s škarpniki, in dodelana z zasaditvijo. S škarpo se pri višinskih nivojih prepreči vsipanje zemlje, lahko pa z njo določimo tudi mejo med zemljišči. Škarpa je lahko v celoti izdelana iz betona, lahko pa je kombinirana in izdelana iz kamna, škarpniki, ograjo, palisadami … Za kakovostno škarpo je potrebna kakovostna izdelava, pravilno je treba narediti temelje, položiti armaturo, narediti drenažo … Po opravljenih delih se dvorišče zazeleni. Najprej se površina splanira, nato utrdi in zatravi.

Vrtno pohištvo in garniture
Teraso ali dvorišče opremite s kakovostnimi pohištvenimi elementi, ki so prilagojeni postavitvi zunaj. Lahko si priskrbite vrtne stole, mizo, ležalnik in senčnik ter uživate v družbi družine ali prijateljev pod toplimi sončnimi žarki.

Bazen, ribniki, skalnjaki
Pri izdelavi bazena se lahko odločite za montažni, liner, poliestrski, betonski ali inox bazen. Montažni bazen postavite na izravnana travnata tla, betonsko ali peščeno podlago. Liner bazen je lahko zgrajen iz betona ali sestavljen iz močnih pločevinastih elementov. Zgrajen bazen je potrebno hidroizolirati. Poliestrski bazen namestimo v pripravljeno podlago in se vkoplje v tla. Inox bazeni pa niso tako poznani, vendar je material zelo vzdržljiv in zato priporočljiv.
Ribnik se lahko izdela na več načinov. S pripravo kotanje in z oblogo iz sintetičnih folij lahko vgradimo že pripravljeni ribnik, ali izdelamo betonski ribnik ali pa združimo beton in folijo ter druge konstrukcije. S pravilnim načrtovanjem, pametno ozelenitvijo in uporabo filtra si lahko zelo olajšate vzdrževanje ribnika.

Skalnjak sestavimo iz skal in prsti ter tako nudimo domovanje mnogim majhnim rastlinam. Skale se po navadi vgradijo na vnaprej pripravljeno pobočje in med reže namesti prst. Nato se zasadi rastline po vaši želji. Priporočljiva je zasaditev rastlin, ki ne potrebujejo veliko vlage.

Igrala
Tudi izdelava zunanjih igral mora biti prilagojena vremenskim razmeram. Lahko si izberete igralno hišico, gugalnico, tobogan, peskovnik, plezalno steno … Večina igral je izdelana iz lesa, nekatera pa so iz plastike.
Nadstreški, vrtne lope, pergole
Z nadstreškom lahko zaščitimo tako sebe, kot tudi naše avtomobile pred vetrom, soncem in dežjem. Nadstrešek se glede na teren lahko namesti skorajda povsod: na balkon, nad teraso, na dvorišče. Z njim lahko ustvarimo tudi senco v vročih poletnih dneh.

Nosilno konstrukcijo je mogoče narediti iz:
• lesenih nosilcev, barvanih v izbrani barvi in izbranem lesu,
• jeklenih barvanih ali vroče pocinkanih profilov,
• aluminijastih profilov,
• INOX profilov.

Za kritino se lahko uporabijo polikarbonatne plošče (enoslojne ali večslojne), panelne plošče ali kaljeno steklo.

Pergole imajo zeleno, naravno streho, zato je bivanje pod pergolo še posebej ugodno in naravno hladno. Da je pergola naravno hlajena, zahteva tudi ustrezno zasaditev (vinska trta, kivi ali druge okrasne cvetoče vzpenjalke). Izdelava pergole je lahko v celoti lesena oz. kombinacija betonskih stebrov in lesenega zgornjega dela. Za izdelavo pergol se običajno uporablja les, ki je bolj odporen na vremenske razmere (tropski les, sibirski macesen …).

Vrtno lopo po navadi postavimo zato, da lahko tam shranjujemo vrtno orodje in stroje, ki jih uporabljamo za urejanje okolice, ter tako razbremenimo prostor v garaži.

Vir: P. U.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...