• 0C Novo mesto
  • 00:37
  • Čet, 13.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kako preprečiti vnetje ledvic

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Kdor je že kdaj na lastnih ledvicah občutil posledice okužbe, dobro ve, da je zadeva, če je dovolj hitro ne preprečimo, izredno boleča in neprijetna. Poleg nenehne potrebe po uriniranju in bolečinah, ki se pri njem pojavljajo, je bolečina, kadar gre za vnetje ledvic, neposredno v ledvicah še hujša.

Mikroorganizmi se v sečilih radi množijo, to vodi v vnetje ledvic

Vnetje ledvic oziroma bakterijska okužba ledvic spada med okužbe sečil. Te so ena najpogostejših vnetnih obolenj, ki lahko v blažjih oblikah prizadenejo le mehur, lahko pa se razširijo tudi na ledvice. Največkrat je za vnetje ledvic kriva bakterija E.coli. Mikroorganizmi v sečila največkrat pridejo prek sečnice, kar preprosto pomeni vdor mikroorganizmov v sečila, kjer se razmnožijo in povzročijo vnetje.

Vnetje ledvic je pogostejše pri ženskah.

Vnetje ledvic je pogostejše pri ženskah.

Ker imajo ženske sečnico krajšo, za vnetje ledvic zbolevajo pogosteje kot moški. Včasih se okužba ledvic razširi tudi po krvi ali neposredno iz drugih organov. Za vnetje mehurja in posledično vnetje ledvic so lahko krivi tudi virusi, glivice, morda tudi kemični in fizikalni dejavniki, kot so na primer citostatiki ali obsevanje. Okužba ledvic lahko nastane tudi zaradi anatomske nepravilnosti oziroma posebnosti, zaradi katerih je posameznik bolj nagnjen k okužbam, morebitne prepreke v sečilih, zaradi katerih urin zastaja, v njem pa se lahko začnejo razmnoževati škodljive bakterije, povečan pritisk na sečila in posledico ledvičnih kamnov ali tumorjev mehurja.

Nosečnice, pazite se

Pri mlajših zdravih ženskah vnetje ledvic sicer spada med enostavne okužbe, komplicirane okužbe pa so pri bolnikih z okvarami sečil, moških, nosečnicah, starejših … Še posebej je okužba ledvic nevarna pri nosečnicah, saj je lahko v skrajnem primeru nevarna tudi za plod. Tudi zato vsaki nosečnici redno pregledajo tudi urin. Poleg tega ločimo tudi izolirano vnetje sečil oziroma vnetje ledvic ali rekurentno, pri katerem se vnetje ponovi v prej kot pol leta. Obolevnost s starostjo narašča in ga je več pri ženskah. Med ogrožene skupine spadajo tudi sladkorni bolniki obeh spolov, saj sladkor v urinu spodbuja rast bakterij.

Če se osredotočimo na vnetje ledvic (pielonefritis), lahko povemo, da gre pri njem v glavnem za povišanje telesne temperature in mrzlico, morda glavobol, slabost in bruhanje, boleči ledveni del hrbta in pogosto tudi za težave zaradi pridruženega vnetja mehurja. Urin je moten, morda krvav, siljenje na vodo je pogosto, bolečina se pojavi v spodnjem delu trebuha.

Okužba ledvic se pokaže pri bolečinah v spodnjem delu trebuha.

In še eno opozorilo: pri mlajših otrocih lahko znake okužbe sečil zlahka spregledamo. Visoka vročina, bruhanje, driska in neješčnost lahko nakazujejo celo na vnetje ledvic, zato bodite pozorni tudi na neprijeten vonj urina in nenavadno uriniranje. Če opazite te znake, še posebej ob zelo visoki telesni temperature, otroka takoj peljite k zdravniku in upajte, da njegova diagnoza ne bo okužba ledvic.

Kako zdraviti vnetje ledvic?

Za razliko od vnetja mehurja, ki se ga da pozdraviti s pitjem določenega čaja in veliko tekočine, je zdravljenje bolezni, kot je bakterijska okužba ledvic, drugačno. Poteka namreč le z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik. Ko v ledvicah torej začutite bolečino, ne odlašajte, ampak se zglasite pri osebnem zdravniku, ki vas bo povprašal o tem, kako se je vnetje ledvic začelo (morda že z mehurjem) in preveril, ali se vam okužba ledvic ponavlja. V primeru posebej hude okužbe je zdravljenje lahko tudi bolnišnično, kjer pacient antibiotik prejema z infuzijo.

Že enostavno vnetje mehurja pri zdravih mlajših ženskah se lahko zdravi z enostavnimi antibiotiki, pri čemer terapija traja od treh do petih dni, pri kompliciranih okužbah pa zdravnik predpiše močnejše antibiotike. Ob antibiotikih ne pozabite, da to ni dovolj za vaše zdravje: pri boleznih, kot sta vnetje mehurja in vnetje ledvic, je treba popiti veliko tekočine, izogibati pa se je treba pitju mrzlih, gaziranih in alkoholnih pijač ter močno začinjene hrane. Če vsakdan od vas zahteva, da veliko sedite, pogosto raje sedite na obroču, ki razbremeni presredek, priporočeno pa je tudi lokalno pregrevanje s toplo kopeljo ter topla oblačila v hladnejših mesecih.

cranberry-93747_960_720Sicer pa lahko na vnetje ledvic sumite že sami: če se vam pojavijo težave pri zadrževanju urina, če vas med uriniranjem peče in boli ter če je urin moten in ima drugačen vonj kot sicer, je znak za alarm. Okužen je verjetno le mehur, a če ne boste hitro ukrepali, se ta utegne razširiti na ledvice. K zdravniku morate tudi, če se težave v 24 urah od začetka samozdravljenja ne omilijo.

Okužba ledvic: preventiva je ključna

Tako kot vsaka zdravstvena težava, lahko tudi pri tem vsaj nekoliko pomaga preventiva. Vnetje ledvic je namreč bolezen, ki jo lahko do določene mere zajezimo preventivno. Poleg zgoraj naštetega (veliko tekočine, segrevanje …) je še posebej pri ženskah pomembna tudi ustrezna higiena. V predelu ženskega spolovila so namreč bakterije, občutljive na pH, ki ščitijo pred drugimi mikroorganizmi. Strokovnjaki svetujejo uporabo mil s pH 5,5, občutljivim pa odsvetujejo kopanje, še posebej v penečih kopelih. Po končanem kopanju je potrebno uriniranje, sicer pa lahko vnetje mehurja, ki se potem nadaljuje v vnetje ledvic, sovpada tudi s spolnim odnosom. Po teh se zato oprhajte in urinirajte, pazite pa tudi, da se ne prehladite.

Vnetje ledvic lahko morda preprečite tudi s preventivnim uživanjem brusnic, črnega ribeza, borovnic ter pitjem čajev iz bezga, šipka, kopriv in kamilic, še svetujejo strokovnjaki. Ob blagih okužbah mehurja so na voljo brusnice v obliki tablet ali soka, čaj iz gornikovih listov in čaji iz njivske preslice, koprive, breze ter zlate rozge.

Če okužba ledvic ostane nezdravljena, lahko to vodi v nepopravljivo škodo. Če se vnetje ledvic ponavlja, se ledvično tkivo lahko začne brazgotiniti, kar lahko naredi nepopravljivo okvaro ledvic, nezdravljena okužba ledvic pa lahko vodi celo v njihovo odpoved. Avtorica: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Bo Hribar že jutri novi župan Šmarjeških Toplic?

13.12.2018
Upravno sodišče je odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev. ŠMARJEŠKE TOPLICE – Občinska volilna komisija bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije morala ponovno odločiti o ponovitvi 2. kroga ...

S helikopterjem v Ljubljano!

13.12.2018
Držimo pesti, da bo z novorojenčkom vse OK! Mali, drži se! NOVO MESTO - Ob 13.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo iz Splošne bolnišnice Novo mesto prepeljala novorojenčka v inkubatorju v ...

Pametni telefon: Vse v enem

13.12.2018
Pametni telefon med drugim služi tudi kot nova kreditna kartica: štiri leta po uvedbi plačilne storitve Apple Pay v ZDA, je storitev od torka na voljo še v Nemčiji. Uporabnikom ni treba več iskati bančnih kartic po ...

Koliko snega bo zapadlo v petek? Na jugu Slovenije tudi do 25 centimetrov!

13.12.2018
Na Primorskem bo vse od četrtka dopoldne do sobote zvečer pihala burja. Ta bo ponekod lahko gradila tudi snežne zamete. LJUBLJANA – Dežurni vremenoslovec na Agenciji Republike Slovenije za okolje napoveduje za danes ...