• 20C Novo mesto
  • 15:30
  • Čet, 18.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Vrt čez poletje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Mnogi ste veliko časa in truda vložili v obdelovanje vrta. Da bo vaš trud poplačan, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako vrtnariti tudi čez vroče in sušno poletje.

 

Največ težav na vrtu poleti povzroča prav suša in ker je zalivanje s pitno vodo v tem času pogosto prepovedano, je najboljša rešitev zbiranje deževnice v plastične posode, ko se ta steka z žlebov in streh hiše. Ker se morebitni škodljivi delci v stoječi vodi posedejo na dno, vam svetujemo še, da zadnjih nekaj centimetrov vode zavržete.

Največjo napako pri zalivanju sicer naredimo, če zalivamo prepogosto in premalo temeljito. Nikoli tudi ne smemo zalivati, ko je zemlja pregreta, zato je najbolj primeren čas za to pozno zvečer ali še bolje zgodaj zjutraj. Zalivamo po tleh in ne po listih, saj so zmočeni listi pogost vir okužb. Po vsakem zalivanju zemljo tudi rahljamo, da lahko voda prodre čim globlje in ne odteče po površini ali skozi razpoke, saj bomo tako rastlinam zagotovili, da bodo namočene vse do korenin.

In če se boste čez poletje odpravi na dopust, velja pred tem na vrtu postoriti nekaj nujnih opravil. Treba je pokositi zelenico in jo izdatno zaliti ter z gred odstraniti plevel in z rastlin morebitni mrčes. Skoraj zrelo in zelo zrelo zelenjavo ali sadje še pred odhodom oberite ter izdatno zalijte ves vrt. Če imate v vrtu tudi rastline, posajene v loncih, zanje poiščite senčno lego in jih delno zakopljite v zemljo, da bodo lahko črpale vodo iz tal. Za pomoč pa lahko poprosite tudi sosede ali prijatelje, da bodo ti med vašo odsotnostjo poskrbeli za najnujnejša dela.

 

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Mobilni telefoni: GOOGLE PIXEL 3 IN PIXEL 3 XL

18.10.2018
V preteklem tednu sem uporabljal mobilni telefon Google Pixel 3, vprašanja,  ki so se vrstila s strani znancev so: Ali bi morali zamenjati svoj iPhone za Google Pixel 3? Po drugi strani pa je bilo vprašanj, ki ...

Nujno izpraznili parlament, naši poslanci pa na kavo, potem pa na delo

18.10.2018
Ko bo znanih več informacij, bomo sporočilo dopolnili, so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana. LJUBLJANA, TREBNJE - Policijska uprava Ljubljana je bila nekaj minut pred 8. uro obveščena o prejemu pisemske ...

Volitve so tu, sadijo se tudi drevesa

18.10.2018
Dana obljuba se je sedaj izpolnila, kar je razvidno s fotografije. ŠENTJERNEJ - Letos aprila se je v rubriki Halo, tukaj je bralec Dolenjca, oglasil Šentjernejčan z vprašanjem, zakaj so na parkirišču pred Kulturnim ...

Zdravnica odhaja, županja bo govorila jutri

18.10.2018
Za pojasnila smo se nemudoma obrnili na županjo Bernardko Krnc. ŠMARJEŠKE TOPLICE - Poročali smo, da z delom v občini Šmarješke Toplice z delom končuje priljubljena zdravnica dr. Irena Vester. „Obveščam vas, da ...