• -2.13C Novo mesto
  • 04:29
  • Pon, 17.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Vrt čez poletje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Mnogi ste veliko časa in truda vložili v obdelovanje vrta. Da bo vaš trud poplačan, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako vrtnariti tudi čez vroče in sušno poletje.

 

Največ težav na vrtu poleti povzroča prav suša in ker je zalivanje s pitno vodo v tem času pogosto prepovedano, je najboljša rešitev zbiranje deževnice v plastične posode, ko se ta steka z žlebov in streh hiše. Ker se morebitni škodljivi delci v stoječi vodi posedejo na dno, vam svetujemo še, da zadnjih nekaj centimetrov vode zavržete.

Največjo napako pri zalivanju sicer naredimo, če zalivamo prepogosto in premalo temeljito. Nikoli tudi ne smemo zalivati, ko je zemlja pregreta, zato je najbolj primeren čas za to pozno zvečer ali še bolje zgodaj zjutraj. Zalivamo po tleh in ne po listih, saj so zmočeni listi pogost vir okužb. Po vsakem zalivanju zemljo tudi rahljamo, da lahko voda prodre čim globlje in ne odteče po površini ali skozi razpoke, saj bomo tako rastlinam zagotovili, da bodo namočene vse do korenin.

In če se boste čez poletje odpravi na dopust, velja pred tem na vrtu postoriti nekaj nujnih opravil. Treba je pokositi zelenico in jo izdatno zaliti ter z gred odstraniti plevel in z rastlin morebitni mrčes. Skoraj zrelo in zelo zrelo zelenjavo ali sadje še pred odhodom oberite ter izdatno zalijte ves vrt. Če imate v vrtu tudi rastline, posajene v loncih, zanje poiščite senčno lego in jih delno zakopljite v zemljo, da bodo lahko črpale vodo iz tal. Za pomoč pa lahko poprosite tudi sosede ali prijatelje, da bodo ti med vašo odsotnostjo poskrbeli za najnujnejša dela.

 

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Kje je Damjan Končnik iz Radeč?

16.12.2018
  Za vožnjo uporablja osebni avtomobil znamke Renault, tip Megane 1.5 DCI. RADEČE - Od 28. novembra 2018, je pogrešan 47-letni Damjan Končnik iz Radeč. Visok je okoli 170 cm, ima kratke sive lase s plešo na vrhu ...

„Ne dajem izjav za medije!“

16.12.2018
Po 2. krogu je bil najprej rezultat med Hribarjem in Bernardko Krnc poravnan. ŠMARJEŠKE TOPLICE – V petek je občina dobila novega župana. Na tem mestu bo prihodnja štiri leta sedel mag. Marjan Hribar. Najprej ...

VIDEO: Strašen padec smukača, imel je peklensko srečo!

16.12.2018
Ta vikend je obeležil hud padec Švicarja Marca Gisina, ki je hudo in nerodno padel na smuku v Val Gardeni. Po progi ga je grdo premetavalo. Po padcu je padel na bok, z glavo pa je udaril ob snežno podlago. Kot je danes ...

Zgoreli kar trije avtomobili!

16.12.2018
Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so preventivno evakuirali štiri stanovalce iz objekta. CELJE - Ob 2.01 so na Prijateljevi ulici v Celju zagorela tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so preventivno ...