• 4.48C Novo mesto
  • 11:51
  • Tor, 19.03.2019
  • Prijava
  • Registracija

Vrt čez poletje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Mnogi ste veliko časa in truda vložili v obdelovanje vrta. Da bo vaš trud poplačan, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako vrtnariti tudi čez vroče in sušno poletje.

 

Največ težav na vrtu poleti povzroča prav suša in ker je zalivanje s pitno vodo v tem času pogosto prepovedano, je najboljša rešitev zbiranje deževnice v plastične posode, ko se ta steka z žlebov in streh hiše. Ker se morebitni škodljivi delci v stoječi vodi posedejo na dno, vam svetujemo še, da zadnjih nekaj centimetrov vode zavržete.

Največjo napako pri zalivanju sicer naredimo, če zalivamo prepogosto in premalo temeljito. Nikoli tudi ne smemo zalivati, ko je zemlja pregreta, zato je najbolj primeren čas za to pozno zvečer ali še bolje zgodaj zjutraj. Zalivamo po tleh in ne po listih, saj so zmočeni listi pogost vir okužb. Po vsakem zalivanju zemljo tudi rahljamo, da lahko voda prodre čim globlje in ne odteče po površini ali skozi razpoke, saj bomo tako rastlinam zagotovili, da bodo namočene vse do korenin.

In če se boste čez poletje odpravi na dopust, velja pred tem na vrtu postoriti nekaj nujnih opravil. Treba je pokositi zelenico in jo izdatno zaliti ter z gred odstraniti plevel in z rastlin morebitni mrčes. Skoraj zrelo in zelo zrelo zelenjavo ali sadje še pred odhodom oberite ter izdatno zalijte ves vrt. Če imate v vrtu tudi rastline, posajene v loncih, zanje poiščite senčno lego in jih delno zakopljite v zemljo, da bodo lahko črpale vodo iz tal. Za pomoč pa lahko poprosite tudi sosede ali prijatelje, da bodo ti med vašo odsotnostjo poskrbeli za najnujnejša dela.

 

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: