• 20C Novo mesto
 • 15:33
 • Čet, 18.10.2018
 • Prijava
 • Registracija

Z otrokom na izlet

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Z otrokom na izlet

Pa saj otrok ne bo ničesar spremenil. Še vedno bova lahko hodila na vse izlete in potovanja, ki si jih želiva … Samo drugi preveč komplicirajo … To si (morda) mislijo številni bodoči starši, a resnica je povsem drugačna. Ko se otrok enkrat rodi, postane središče vašega življenja in do tedaj ustaljene stvari se bistveno spremenijo. Med drugim se seveda pojavijo tudi vprašanja, kako in kam z otrokom na izlet.

Kadar se boste odpravili z otrokom na izlet ali potovanje, se morate na to seveda ustrezno pripraviti. Zato si kar poglejmo seznam stvari, ki jih morate vzeti s seboj.

 • Če je otrok še majhen, potem med prtljago zagotovo ne smejo manjkati prevajalna podloga in plenice.
 • Različne odejice, da se z njimi otrok pocrklja, obenem pa mu bodo nudile tudi senco pred premočnim soncem.
 • Plastične vrečke za umazane plenice in oblačila.
 • Sredstva za nego, med katera sodijo negovalni robčki, negovalno mazilo, otroško milo in šampon, papirnati robčki, razkužilo za roke in tako naprej.
 • Otrokove najljubše igrače.
 • Dude, stekleničke, kozarce z nastavkom in tako naprej.
 • Ko greste z otrokom na izlet, ne pozabite tudi na primerna oblačila in obutev, slinček, in klobuček.
 • Potrebujete tudi komplet za nudenje prve pomoči.
 • Zaželen je tudi lahek in zložljiv voziček (spet za tiste starše, ki imajo še zelo majhne otroke).

Če z otrokom na izlet potujete z avtom, potem morate obvezno poskrbeti za otrokovo varnost, in sicer s primernim otroškim avtosedežem. Otrok mora bit ves čas vožnje pripet z varnostnim pasom. Pri tem najbrž ne bo odveč spomniti tudi na dejstvo, da je potrebno otroški avtosedež uporabljati do takrat, ko bo otrok prerasel 150 cm. Posebno skrb namenite temu, da ne polagate predmetov in druge opreme ob otroku, saj se vsa ta krama med vožnjo lahko prevrne na vašega najmlajšega. Vse tiste stvari, ki jih boste med vožnjo nujno potrebovali (hrana, pijača, robčki, …), naj bodo pri roki in ne v prtljažniku.

Poskrbite tudi za otrokove najljubše igrače, zavrtite mu njegovo najljubšo glasbo, omogočite mu, da si ogleda risanko na tablici – vse to bo otroka med vožnjo zamotilo. Svetujemo vam tudi, da namestite posebno vzvratno ogledalo, s katerim se vam ne bo potrebno ozirati nazaj, če boste želeli videti, kaj otrok počne. Ko potujete z otrokom na izlet z avtom, poskrbite tudi za ustrezno temperaturo v vozilu. Bodite pozorni na to, da ne bo za več kot 5 stopinj Celzija nižja od zunanje temperature. Na pot se odpravite bolj zgodaj, da se izognete vročim dnevnim temperaturam. Med vožnjo se večkrat ustavite, pretegnite noge, obiščite stranišče, okrepčajte se in podobno …

Ko se odpravljate z otrokom na izlet, razmislite tudi o tem, ali je vašemu otroku slabo med vožnjo. V tem primeru seveda odsvetujemo branje knjigic ali gledanje risank med vožnjo. V takšnem primeru je bolj primerno branje pravljic ali pa poslušanje glasbe. Lahko pa se zabavate tudi z besednimi igrami ali opazujete okolico, ki “drvi” mimo vas.

Z otrokom na izlet

Varna vožnja z otrokom na izlet – povzetek

 • Otrok mora biti med vožnjo obvezno pripet v otroškem varnostnem sedežu.
 • Pazite na to, da boste otroški sedež pravilno pritrdili.
 • Varnostne pasove zategnite dovolj, tako da bodo v primeru nesreče preprečili preveliko nihanje otroka. Varnostni pas naj bo vpet na kovinsko ogrodje.
 • Bodite pozorni na to, kdaj otrok preraste sedež To se zgodi takrat, ko njegova ramena presežejo vrh vpetja naramničnih pasov.
 • Vrata na strani otrokovega sedeža naj bodo zaprta.
 • Vožnja naj bo previdna, brez naglih zaviranj ali pospeševanj.

Želimo vam varno in nadvse zabavno potovanje oziroma izlet.

Pripravila: Monika M.

Z otrokom na izlet
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Mobilni telefoni: GOOGLE PIXEL 3 IN PIXEL 3 XL

18.10.2018
V preteklem tednu sem uporabljal mobilni telefon Google Pixel 3, vprašanja,  ki so se vrstila s strani znancev so: Ali bi morali zamenjati svoj iPhone za Google Pixel 3? Po drugi strani pa je bilo vprašanj, ki ...

Nujno izpraznili parlament, naši poslanci pa na kavo, potem pa na delo

18.10.2018
Ko bo znanih več informacij, bomo sporočilo dopolnili, so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana. LJUBLJANA, TREBNJE - Policijska uprava Ljubljana je bila nekaj minut pred 8. uro obveščena o prejemu pisemske ...

Volitve so tu, sadijo se tudi drevesa

18.10.2018
Dana obljuba se je sedaj izpolnila, kar je razvidno s fotografije. ŠENTJERNEJ - Letos aprila se je v rubriki Halo, tukaj je bralec Dolenjca, oglasil Šentjernejčan z vprašanjem, zakaj so na parkirišču pred Kulturnim ...

Zdravnica odhaja, županja bo govorila jutri

18.10.2018
Za pojasnila smo se nemudoma obrnili na županjo Bernardko Krnc. ŠMARJEŠKE TOPLICE - Poročali smo, da z delom v občini Šmarješke Toplice z delom končuje priljubljena zdravnica dr. Irena Vester. „Obveščam vas, da ...