• 14C Novo mesto
  • 20:20
  • Ned, 24.09.2017
  • Prijava
  • Registracija

Noro! Tega o toaletnem papirju niste vedeli

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Toaletni papir je vsak dan, večkrat na dan, nepogrešljiv pripomoček, brez katerega si življenja ne znamo predstavljati. A za seboj skriva zanimivo zgodovino ter dejstva, ki jih morda še ne poznate.

Vsak dan na svetu izdelajo več kot 83 milijonov rolic toaletnega papirja, se pa morate zavedati, da ga vse prebivalstvo (še) ne uporablja. Medtem ko so si nekateri zadnjico še vedno primorani brisati z listjem ali s čim drugim, človek razvitega sveta na leto porabi kar sto rolic papirja.

Preden so ga izumili, so za vzdrževanje higiene uporabljali skoraj dobesedno vse, v glavnem pa listje rastlin, travo, praproti, koruzne storže, koruzo, lupino sadja, školjke, kamenje, pesek, sneg in vodo.

Skozi zgodovino, še pred iznajdbo toaletnega papirja, so se različna ljudstva posluževala najrazličnejših načinov čiščenja intimnih predelov. Še največ privilegijev so imeli seveda bogati, ki za svojo nežno kožo že od nekdaj zahtevajo tisto najboljše, na primer volno ali konopljo. Stari Rimljani so se tako brisali s spužvo, pritrjeno na palico, ki so jo namakali v slani vodi, mednožje pa so osvežili z izvlečkom cvetov. Stari Grki so ljubili belo glino, školjke in kokosove lupine, bogataši pa so se radi namakali tudi v luksuznih fontanah s toplo vodo. Na drugi strani so se na daljnem severu za najboljše sredstvo izkazali razni mahovi in sneg, Vikingi so uporabljali volno, Američani pa menda koruzne storže.

Ste vedeli, da kar 70 odstotkov svetovnega prebivalstva toaletnega papirja sploh ne uporablja? Res je, mnogi si ga ne morejo privoščiti, po drugi strani pa mnogi za brisanje zadnjice vztrajajo pri listju rastlin ali vodi.

In še nekaj dejstev:

  • Prvi toaletni papir so patentirali v Ameriki leta 1891, izmislil si ga je Seth Wheeler.
  • Povprečni človek za eno uporabo povprečno potrebuje osem do devet lističev, pa naj gre za brisanje nosu, odstranjevanje šminke, čiščenje ogledal in še kaj. Na dan tako porabi 57 lističev in seveda tudi več.
  • Za količino toaletnega papirja, ki ga človek porabi v življenju, je treba posekati 384 dreves.
  • Tehnologija je tako napredna, da v nekaterih podjetjih uporabljeni fotokopirni papir reciklirajo v toaletni papir za zaposlene. In tako ohranijo kakšno drevo.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Referendum ni uspel, pobudniki po ustavno presojo

24.09.2017
Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča. NOVO MESTO - Ob 19. uri je bilo konec glasovanja, nekaj pred 21. uro pa so bili prvi delni izidi referenduma o drugem tiru ...

Dolenjska ima najtežjo bučo v Sloveniji

24.09.2017
V soboto je Mozirski gaj gostil izbor za najtežjo bučo v Sloveniji. NOVO MESTO – Že sedmo leto zapovrstjo so v Mozirskem gaju pozvali vse, ki imajo lepe in velike buče, da jih pripeljejo na Državno tekmovanje v ...

Jožeta še niso našli

24.09.2017
Včeraj smo poročali o iskanju pogrešane osebe na področju Novega mesta. NOVO MESTO – V petek so bili policisti obveščeni, da svojci od 21. 9., od popoldanskih ur, pogrešajo 63-letnega Jožeta Kocjana s Šegove ulice ...

Živila, ki so bogata s probiotiki

24.09.2017
Ime probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje), torej izraz pomeni “za življenje”. In res, probiotiki so živi mikroorganizmi, oziroma  dobre bakterije, ki izboljšajo delovanje mikroklime prebavil. ...