• 1C Novo mesto
 • 23:57
 • Čet, 13.12.2018
 • Prijava
 • Registracija

Depresija med nami

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Med pogovorom velikokrat uporabljamo besedo depresija. Prav vsak človek je kdaj potrt in žalosten. Pa je to res že depresija? Začasnih motenj, kot so potrtost, žalost, občutek nemoči ali tesnoba, še ne uvrščamo med depresijo. Depresija namreč ni navadna žalost, ki jo je zagotovo prav vsak med nami že doživel ob kakšni izgubi ali porazu. Potrebno je tudi vedeti, da depresija ni povezana s šibkim značajem ter da nikakor ni stanje, ki bi ga lahko odpravili, če bi imeli nekoliko močnejšo voljo.

Strokovno gledano je depresija bolezen oziroma motnja, ki v celoti prizadane človeka. Vpliva na njegovo razpoloženje, na njegove misli ter na njegovo telo. Žal človek z depresijo ne more zamahniti s čarobno palčko in jo s pomočjo svojih misli odpraviti.    

Svetovna zdravstvena organizacija je ocenila, da na svetu celo več kot 100 milijonov ljudi trpi za takšno ali drugačno obliko depresije, depresija prizadene vsaj enkrat v življenju kar 25 odstotkov žensk in 15 odstotkov moških. Napačno je misliti, da ta bolezen napade samo odrasle; tudi mladostniki in celo otroci se lahko srečajo z njo.

Depresija je bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. Zdravljenje bolnikom lahko pomaga že v nekaj tednih, v nasprotnem primeru pa lahko zaradi depresije trpite mesece in leta.

Do depresije pride zaradi motnje v delovanju možganov, pri tem pa se spremeni vse: naše misli, čustva in tudi naše telo. Depresija torej prizadane človeka v celoti in še kako negativno vpliva na njegovo funkcioniranje v vsakdanjem življenju. Tako v družini, kot v šoli, službi in podobno. Premagovanje različnih stresov je zelo oteženo, pri tem pa poleg obolelega lahko trpijo tudi drugi (na primer njegova družina).

Depresija in vzroki zanjo

Depresija

Depresija ima različne vzroke in v današnjem članku bomo omenili najpogostejše.

Možganska kemija

Depresija je močno povezana s spremembami v delovanju možganov. Najbrž veste, da človeški možgani vsebujejo ogromno nevronov, ki se med seboj “pogovarjajo” preko živčnih končičev. V teh končičih so nevrotransmiterji, prav posebne snovi, njihova sestava in količina pa vpliva na to, kako bodo živčne celice komunicirale med seboj. S tem pa vplivajo na to, kako zaznavamo svet okoli sebe. Z raziskavami so dokazali, da imajo ljudje, ki trpijo zaradi depresije, spremenjeno količino in razmerja med nevrotransmitorji.

Dednost

Depresija se pogosto pojavlja v določenih družinah, zato strokovnjaki menijo, da ima bolnik podedovano nagnjenost k tej bolezni. Na srečo pa ni nujno, da otrok depresivnih staršev zboli tudi sam. Po drugi strani pa se depresija lahko pojavi tudi pri človeku, ki sploh nima sorodnikov, ki bi trpeli za to obliko bolezni.

Telesne bolezni

Če je človek doživel kakšne fizične spremembe v telesu, bodo temu lahko kmalu sledile tudi duševne spremembe.Tako je depresija pogosta spremljevalka možganske kapi, srčnega infarkta, Parkinskonove bolezni ali raka. Človek postane apatičen in brez vsake volje, da bi poskrbel zase in tako se zdravljenje telesne bolezni lahko močno podaljša.

Značaj

Ljudje, ki imajo že tako nizko samozavest in slabo samopodobo ter imajo črnogled pogled na svet in na življenje, so še bolj nagnjeni k depresiji. Depresija se še posebej rada pojavi takrat, ko je človek še pod dodatnim stresom. Pesimizem in depresija sta torej močno povezana.

Stres, stres, stres

Depresija je povezana tudi s stresnim življenjem, pa naj bo to resna izguba (na primer ločitev), izguba službe, velike skrbi, finančni problemi in tako naprej.

Depresija

Depresija – simptomi

Zavedati se je potrebno, da vsak bolnik nima vseh simptomov. Sčasoma postanejo simptomi vedno bolj izraziti.

 • Pesimizem in občutek obupa
 • Občutek praznine, žalost, tesnoba
 • Manjše zanimanje za stvari, ki so človeka nekoč veselile; manjše zanimanje za hobije ter za spolnost
 • Hitra utrudljivost in manj energije
 • Težave s spanjem, zbujanje ponoči, nespečnost. Lahko pride tudi do pretiranega spanja
 • Različne telesne težave, kjer zdravljenje ne pomaga (glavobol, prebavne motnje, …)
 • Prehranjevalne motnje (izguba apetita ali povečan apetit ter s tem povezana sprememba telesne teže)
 • Motnje spomina in koncentracije
 • Misli o smrti in o samomoru

Depresija in njeno zdravljenje

Depresija

Če človek trpi za depresijo, mora čim prej obiskati zdravnika. Podobne simptome, kot jih ima depresija, lahko povzročajo tudi nekatere druge bolezni, zato je nujno potrebno potrditi, da gre res za depresijo ter izključiti druge morebitne bolezni. Po postavljeni diagnozi pa se začne zdravljenje.

Če se depresija kaže v blagi obliki, bo morda dovolj že zdravljenje v obliki psihoterapije. Tu gre za pogovor in svetovanje. Če pa človek trpi zaradi hujše oblike depresije, pa je potrebno bolezen zdraviti z zdravili. Ponavadi gre za kombinacijo psihoterapije in zdravil.

Na srečo imamo danes na razpolago mnogo učinkovitih antidepresivnih zdravil, le-ta pa delujejo tako, da popravijo neravnovesje nevrotransmiterjev v možganih. Različna zdravila so enako učinkovita, razlikujejo pa se po stranskih učinkih. Človek, ki bo začel jemati takšna zdravila, se mora zavedati, da ni takojšnjih pozitivnih učinkov, spremembe se pokažejo šele po nekaj tednih rednega zdravljenja.

Tudi ko že pride do izboljšanja, bolnik ne sme prenehati z jemanjem zdravil, saj se depresija prav rada spet povrne nazaj. Zato je antidepresivna zdravila potrebno jemati še nekaj časa po tem, ko se stanje izboljša. Le tako bodo bolniki zagotovili, da se depresija ne bo spet ponovila. Pri tem naj vas potolaži dejstvo, da antidepresivi ne povzročajo odvisnosti.

Depresija

Kako si lahko pomagate sami?

Depresija pomeni stanje manjvrednosti, izčrpanosti, nemoči in žalosti. Ti občutki so sestavni del bolezni in ne odražajo realnega stanja. Pomagate si lahko tudi sami in sicer tako, da si postavite realne cilje, velike projekte razdelite na manjše in se jih lotite po korakih, poskusite se družiti z drugimi ljudmi in jim zaupati, nikar se ne umikajte iz življenja. Priporočamo vam tudi zmerno telesno vadbo.

Prpravila: Monika M.

 

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Bo Hribar že jutri novi župan Šmarjeških Toplic?

13.12.2018
Upravno sodišče je odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev. ŠMARJEŠKE TOPLICE – Občinska volilna komisija bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije morala ponovno odločiti o ponovitvi 2. kroga ...

S helikopterjem v Ljubljano!

13.12.2018
Držimo pesti, da bo z novorojenčkom vse OK! Mali, drži se! NOVO MESTO - Ob 13.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo iz Splošne bolnišnice Novo mesto prepeljala novorojenčka v inkubatorju v ...

Pametni telefon: Vse v enem

13.12.2018
Pametni telefon med drugim služi tudi kot nova kreditna kartica: štiri leta po uvedbi plačilne storitve Apple Pay v ZDA, je storitev od torka na voljo še v Nemčiji. Uporabnikom ni treba več iskati bančnih kartic po ...

Koliko snega bo zapadlo v petek? Na jugu Slovenije tudi do 25 centimetrov!

13.12.2018
Na Primorskem bo vse od četrtka dopoldne do sobote zvečer pihala burja. Ta bo ponekod lahko gradila tudi snežne zamete. LJUBLJANA – Dežurni vremenoslovec na Agenciji Republike Slovenije za okolje napoveduje za danes ...