• -2C Novo mesto
 • 20:47
 • Tor, 18.12.2018
 • Prijava
 • Registracija

Inkontinenca – težava, ki pesti številne ljudi

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Urinska inkontinenca je motnja, ki muči kar od pet do deset odstotkov populacije, podvrženi so ji predvsem starejši ljudje. Brez dvoma lahko napišemo, da obstaja zelo malo motenj, ki bi bile tako neprijetne in moteče, kot je prav uhajanje vode. Tema je še vedno tabu, zato ljudje o tem neradi govorijo, pa tudi zdravnika obiščejo šele takrat, ko je stanje že nevzdržno. Čas je, da se s tem problemom podrobneje spoznamo.

Se tudi vam dogaja, da vam ob kihanju, kašljanju ali ob naporu uide urin? Morda pa začutite potrebo, da bi odšli na stranišče, a vam že prej uide? Kar četrtina vseh žensk ter do 10 odstotkov moških bo na vprašanji odgovorilo potrdilno. Urinska inkontinenca je torej stanje, pri katerem nam nekontrolirano uhaja urin. Vse to seveda na človeka vpliva tako telesno kot tudi psihično, da o socialnem vidiku sploh ne govorimo.

Inkontinenca

Stopnja uhajanja urina je različna od posameznika do posameznika. Svoj lonček k vsemu temu pa prinese tudi ekonomski vidik, saj je obvladovanje motnje kar velik finančni zalogaj.  Bolezen diagnosticiramo na osnovi vrste, pogostosti ter resnosti motnje. Probleme je tako oseben kot tudi medoseben in zahteva veliko samodiscipline, poznavanje same motnje ter tudi tehnik njenega obvladovanja  

Inkontinenca: vrste

Urinska inkontinenca se deli v dve večji skupini. Tako poznamo stresno urinsko inkontinenco ter urgentno urinsko inkontinenco.

 • Stresna urinska inkontinenca nastopi takrat, ko nam urin nehote uhaja ob takšnih in drugačnih naporih, dvigovanju težjih bremen, kihanju ali kašljanju. To lahko pripišemo preveliki gibljivosti sečnice in mehurja ali pa oslabljeni mišici zapiralki sečnice. Povišan tlak v sečnici povzroči, da nam uide urin. Na stresno inkontinenco še kako vplivajo nosečnost, porod, znižana raven estrogena, operacije v področju male medenice, debelost in podobno. Stresna urinska inkontinenca se lahko pojavi tudi pri moških, predvsem zaradi zlomov medenice, operacij prostate in podobno.
 • Urgentna urinska inkontinenca pa nastopi takrat, ko nam urin nehote uhaja takoj zatem, ko začutimo, da moramo na malo potrebo. Vzrok je v preveliki dejavnosti stene sečnega mehurja, prisotnosti kamna ali tumorja.
 • Mešana inkontinenca nastopi takrat, ko ljudje trpijo za težavami, ki so značilne za obe glavni skupini inkontinence.

Inkontinenca in njeni vzroki

Čeprav je inkontinenca lahko samostojna bolezen, je največkrat povezana še z drugimi bolezenskimi znaki, na primer z multiplo sklerozo, sladkorno boleznijo, poškodbo sečnih organov, hrbtenice ali možganov, psihičnimi boleznimi in tako naprej.  V zrelih letih je predvsem posledica poškodb in različnih procesov v medenici, posledica porodov, … Pri starejših pa lahko inkontinenca nastopi kot posledica popuščanja višjih živčnih funkcij.

Inkontinenca- kaj lahko sami storimo, da jo preprečimo?

Inkontinenca

Najbolj pogosta je stresna inkontinenca in le-to lahko preprečimo najlažje. Omenili smo že, da je inkontinenca zelo velikokrat posledica neutrjenega mišičevja medeničnega dna, kar lahko popravimo na enostaven način. Mišice lahko namreč utrdimo s Keglovimi vajami. Najbolje je, da vaje začnemo izvajati že veliko prej, preden nastopijo težave. S Keglovimi vajami ritmično krčimo nožnične in medenične mišice: mišice stisnemo, za nekaj sekund zadržimo, nato pa popustimo. Vaje lahko izvajamo kjerkoli, pomembno je le to, da jih izvajamo redno.

Priporočamo vam tudi, da dobro skrbite za svoje telo. S tem mislimo predvsem na vzdrževanje zdrave telesne teže. Ženskam se še posebej priporoča, da se izogibajo težkemu fizičnemu delu.

Obisk zdravnika

Če trpite zaradi težav z inkontinenco, vam svetujemo, da se čimprej obrnete na zdravniško pomoč. Velikokrat lahko pri opisani težavi pomaga že družinski zdravnik oziroma ginekolog, večkrat pa mora pristopiti še specialist urolog ali nevrolog.

Da bo zdravnik lahko postavil diagnozo, se mora natančno pogovoriti s pacientom ter tako ugotoviti, za kakšen tip inkontinence sploh gre. Nato bo opravil klinični pregled, s katerim bo pregledal trebuh, izključil nosečnost ali morebitne tumorje. Ženske morajo opraviti tudi vaginalni pregled.

Inkontinenca in postopek zdravljenja

Inkontinenca se zdravi na različne načine:

 • s primerno prehrano,
 • z gibanjem,

  Inkontinenca

 • s predpisanimi vajami,
 • z urnikom uriniranja,
 • z zdravili,
 • s kirurškimi posegi.

Najcenejše je seveda zdravljenje brez zdravil v kombinaciji s splošnimi ukrepi, seveda pa se mora pacient navodil natančno držati, saj je pri tem potrebno veliko reda ter samodiscipline. Zdravila predpisujejo urologi in niso za vsakega, zato je najprej potrebno narediti preiskave ter ugotoviti, če je tak način zdravljenja sploh smiseln. V primeru, da je inkontinenca posledica organskih sprememb, pa pride v upoštev tudi operacija.

Če vse drugo odpove, pa lahko pacient uporablja različne mehanske pripomočke, kot so urinski katetri za moške, urinali ali inkontinenčne podloge. Kakovostne podloge omogočijo pacientu, da se giblje brez omejitev, zato lahko vzdržuje socialne stiki in se s tem ne izloči iz družbe. Seveda je podloge potrebno večkrat zamenjati ter pravilno namestiti, da o ustrezni higieni sploh ne govorimo.

Za konec

Inkontinenca vsekakor ni smrtno nevarna bolezen. Res je, da lahko povzroča tudi hude težave, vendar je le redko usodna. Potrebno pa je, da ima bolnik veliko osebne discipline, da se dobro seznani s problematiko ter z metodami, ki bodo inkontinenco obvladale, ter se natančno drži zdravniških navodil.

Pripravila: Monika M.

Inkontinenca – težava, ki pesti številne ljudi
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...