• 5C Novo mesto
  • 14:44
  • Pon, 22.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Preprečitev prehlada na učinkovit način

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pred nami je sezona prehladov in gripe. Sezona, ko bomo obkroženi z ljudmi, ki kihajo, kašljajo, smrkajo in se na sploh ne počutijo preveč dobro. A zaradi tega še ni nujno, da boste za to jesensko/zimsko nadlogo zboleli tudi vi. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj učinkovitih ukrepov, s katerimi boste preprečili prehlad.

Preprečitev prehlada z rednim umivanjem rok

Prvi korak za preprečitev prehlada je zagotovo pogosto umivanje rok, ne glede na to, ali ste zdravi ali bolni. Večina ljudi zboli za prehladom zaradi tega, ker pridejo v stik z drobnimi kapljicami sluzi, ki jih s kihanjem ali kašljanjem okrog sebe pršijo bolni ljudje. Velikokrat kihnejo ali zakašljajo kar v roke. Če se z njimi na primer rokujete ter se s tako “okuženimi” rokami dotikate oči ali ust, boste virus prenesli tudi nase. Z rednim umivanjem rok boste poskrbeli, da na vaših rokah ne bo virusa.

V primeru, da zbolite, si prav tako redno umivajte roke, saj boste s tem preprečili, da bi se virus še bolj razširil.

Roke si umivajte vsaj 20 sekund, pri tem pa uporabite tudi milo. Če vode in mila nimate na razpolago, pa uporabite razkužilne robčke oziroma spreje.

Čim manj se dotikajte svojega obraza, oči in ust

Za preprečitev prehlada se obraza z rokami (sploh, če niso čiste) nikakor ne dotikajte. Zgoraj smo že omenili, da je prav dotikanje oči in ust z rokami najzanesljivejša metoda, da se boste z virusi okužili tudi sami.

Čim manj se dotikajte predmetov okrog sebe

Čeprav ste zelo previdni in si roke redno umivate, to še ne pomeni, da to počnejo tudi drugi ljudje. Zato so lahko različni predmeti okrog vas (kljuke, držala na avtobusih in podobno), prava gojišča različnih virusov. Virus, ki povzroča pregled, preživi kar 24 ur.

Naslednji korak za preprečitev prehlada je torej ta, da se poskusite izogniti dotikanju stvari s svojo roko. Lahko si na primer nadenete rokavice ali pa se kljuke na vratih dotaknete kar z rokavom svoje obleke.

Preprečitev prehlada z rednim čiščenjem

Ker virus, ki povzroča prehlad, preživi kar cel dan, se splača vložiti nekaj truda in očistiti stvari ter predmete okrog sebe. Vzemimo za primer vrata, ki jih pogosto uporabljate. Še posebej na kljuki vrat se nabira kopica različnih snovi, med drugim tudi virusov, ki jih lahko s prijemanjem kljuke hitro prenesete nase. Zato redno očistite vse tisto, česar se pogosto dotikate.

Preprečitev prehlada z zadostno količino kakovostnega spanja

Prehlad lahko preprečite tudi tako, da se res dobro naspite. Številne raziskave so namreč dokazale, da s kakovostnim spanjem vzdržujete močan imunski sistem, ki bo premagal še tako trdovratne viruse.

Preprečitev prehlada z izogibanjem ljudem, ki so bolni

Včasih je to lažje napisati kot tudi storiti. Na žalost se veliko ljudi, ki imajo prehlad, še vedno obnaša povsem neodgovorno. Namesto, da bi ostali doma in se temeljito pozdravili, hodijo v službo ter na različne načine prenašajo virus na druge, zdrave ljudi. Če se le da, se poskušajte obolelim ljudem čim bolj izogibati.

Kaj storiti, če kljub vsej previdnosti prehlad napade tudi vas?

Poleg tega, da seveda najprej poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje, pa obenem skušajte preprečiti tudi to, da zaradi vas zbolijo še drugi. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete:

  • Če ste bolni, ostanite doma.
  • Izogibajte se tesnim stikom z drugimi (objemanje, poljubljanje, rokovanje).
  • Preden zakašljate ali zakihate, se umaknite proč od drugih ljudi.
  • Kašljajte in kihajte v robec, ki ga nato takoj vrzite v smeti.
  • Po kihanju, kašljanju ali usekovanju si temeljito umijte roke.
  • Dezinficirajte predmete, katerih se pogosto dotikate.

Želimo vam zdravo jesen!

Pripravila: Monika M.

Preprečitev prehlada na učinkovit način
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: To je pes, ki je umrl pri Brežicah, krivi (tudi) lastniki

22.01.2018
Posledice prometnih nesreč z udeležbo živali so  lahko še veliko hujše. NOVO MESTO, BREŽICE – Policisti  PP  Brežice  opozarjajo  na  prometne nesreče z udeležbo domačih živali,  ki bi jih lastniki ...

VIDEO: Najbolj smešni kiksi naših TV voditeljev

21.01.2018
Po sedmi uri zvečer je praviloma družina zbrana okoli TV ekrana, kjer prisluhne dnevnim poročilom. A kljub resni tematiki se včasih zgodi, da smeh premaga resnobnega voditelja informativne ...

VIDEO: Pranje avtomobila, ki se mu smeje cela Slovenija

21.01.2018
Ste izkoristili vikend in opravili svoj avto? Verjetno je bolj verjetno, da ste se nasmejali videozapisu z Dolenjske, ki se je pojavil na družbenem omrežju. Do zdaj je zbral že več kot 100.000 ogledov! Zakaj? Iznajdljivost ...

Multipraktik česen

21.01.2018
O sezoni česna sredi januarja ne moremo govoriti. A to še ne pomeni, da ga ne bi uživali. Zagotovo imate v svojih kleteh še kaj te rastline, ki tako blagodejno vpliva na naše zdravje. Če za koga lahko rečemo, da je ...