• -2.57C Novo mesto
  • 04:09
  • Pon, 17.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Rakotvorna hrana

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Vsi vemo, kako resna bolezen je rak. Prav tako vsi vemo, da rak ne izbira. Med žrtvami si izbere staro ali mlado, ženske in moške. Samo nekdo, ki se je že bojeval s to boleznijo, ve, kako velik davek zahteva rak – tako fizični, kot tudi čustveni in nenazadnje finančni. Kaj če vam ob tem povemo, da lahko že danes naredite nekaj, kar bo tveganje za rakavo obolenje zmanjšalo na polovico? Strokovnjaki se namreč strinjajo, da se lahko raku učinkovito izognemo s spremembami v načinu življenja. In ena od teh sprememb je tudi ta, da v svoje telo ne dovolite vstopiti živilom, ki jim z s skupnim imenom rečemo rakotvorna hrana.

Kaj je rakotvorna hrana? To je hrana, ki poveča tveganje za to, da zbolimo za rakom. V nadaljevanju članka vam bomo opisali 10 rakotvornih živil, za katere je bolje, da se jim izognete v velikem loku. Pa začnimo.

Rakotvorna hrana št. 1:  Kokice iz mikrovalovke

Se pripravljate, da si boste zvečer v udobju svojega doma ogledali priljubljen film? Vse, kar vam manjka, je prijetna družba in kokice iz mikrovalovke, ki jih lahko povsem enostavno in hitro pripravite. A pozor! Ta rakotvorna hrana bo povzročila, da boste zaužili tudi cel kup škodljivih kemikalij. Začnimo kar s tem, da je koruza po vsej verjetnosti gensko spremenjena. In to še ni vse! Ste vedeli, da se že v embalaži takšnih kokic skriva perfluorooktanojska kislina, ki je prisotna tudi v teflonu in predstavlja veliko nevarnost za vaše zdravje? Povezana je namreč s tveganjem za nastanek določenih vrst raka. Med drugim naj omenimo rak na ledvicah, jetrih, trebušni slinavki in na mehurju.  

Rakotvorna hrana št. 2.: Neorgansko pridelano sadje in zelenjava

Ste vedeli, da je na tržišču v večji meri (kar 90 odstotkov) prisotno le sadje, ki vsebuje različne pesticide? Revije in internet ne svarijo zaman, da je potrebno jesti organsko. Neorgansko sadje in zelenjava sta polna takšnih in drugačnih škodljivih herbicidov in pesticidov, za njihovo rast in razvoj namreč uporabljajo antrazin, organofosfate, dušikova gnojila in tiodikarp. Takšna rakotvorna hrana pa vsebuje tudi številne hormone in druge škodljive kemikalije.

Rakotvorna hrana št. 3: Konzerviran paradižnik v pločevinkah

Imate radi paradižnik? Super novica, saj vsebuje likopen, ki vas varuje pred različnimi oblikami raka. A žal se pri konzerviranem paradižniku, ki se nahaja v pločevinkah, piše povsem drugačna zgodba. V kovinski embalaži je namreč prisotna škodljiva kemikalija, ki sliši na ime bisfenol-A. Z raziskavami so dokazali, da je konzerviran paradižnik zaradi te snovi rakotvorna hrana. Kemikalija namreč negativno vpliva na naše gene, pa tudi na možganske celice in razmnoževalne organe. Kisli paradižniki pa še dodatno pospešujejo prehod kemikalije iz embalaže v hrano.

Rakotvorna hrana št. 4: Predelane mesnine

Uh, kako radi imate različne salame, slanino, klobase, hrenovke in podobno. Pa jih boste imeli radi tudi potem, ko vam napišemo, da so rakotvorna hrana? V teh izdelkih se namreč skriva ogromno soli, nitratov in drugih škodljivih kemikalij, ki povzročajo škodljive posledice. Tako lahko namreč povzročajo tudi tveganje za prezgodnjo smrt.

Rakotvorna hrana št. 5: Gojeni losos

Že vrabci na strehi čivkajo, da so ribe zelo zdrave ter da si jih moramo večkrat privoščiti. A to ne velja za v ribogojnici gojene losose, saj se v njihovi prehrani skriva veliko kemikalij in antibiotikov, s katerimi želijo preprečiti različne bolezni rib. Poleg tega naj omenimo še kemikalije, s katerimi želijo ribam polepšati barvo. Zato raje posezite po ribah iz naravnega okolja.

Rakotvorna hrana št. 6: Krompirjev čips

In že smo pri njegovem kraljestvu – čipsu. Nepogrešljivem spremljevalcu takšnih in drugačnih prigrizkov. Si sploh lahko zamislite zabavo, ki bi minila brez čipsa? Ne? Svetujemo vam, da začnete razmišljati drugače, saj je tudi čips rakotvorna hrana. Začnimo kar s tem, da vsebuje ogromno maščobe in praznih kalorij, zato telesu ne naredi nič dobrega. A vse to ni nič v primerjavi s tem, da vsebuje škodljive trans maščobe, le-te pa povzročijo, da se poiveča slab holesterol v krvi. Ne pozabimo tudi na ogromno soli, ki povečuje krvni pritisk in povzroča tveganje za nastanek različnih kardiovaskularnih bolezni.

Rakotvorna hrana št. 7: Gazirane pijače

Nič ni boljšega, kot to, da ob veliki žeji posežete po pločevinki gazirane pijače. Pa ste vedeli, da s tekočino spijete tudi na kupe sladkorja? Poleg tega je pitje gaziranih pijač povezano tudi z nastankom sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka. Dodan jim je namreč 4-metilimidazol, ki je rakotvorna spojina. Če se le da, se pitju gaziranih pijač izognite, saj vaše telo napolnijo le s praznimi kalorijami. Povzročajo le večanje telesne teže in odpornost telesa na inzulin, kar vsekakor ni dobra novica. Na koncu naj še omenimo, da poslabšajo stanje čira na želodcu.

Rakotvorna hrana št. 8: Predelana bela moka

Bela moka ni zdrava in pika. V procesu njene izdelave se namreč uničijo vse hranljive snovi, ki jih vsebuje žito. To pa na žalostni edina slaba novica. Da moja pridobi belo barvo, je potreben čas. Proizvajalci pa ta proces pospešijo z različnimi škodljivimi kemikalijami. Posezite raje po polnozrnati moki.

Rakotvorna hrana št. 9: Umetna sladila

Želite shujšati? Se želite odreči sladkorju? SI radi sladkate določeno hrano in pijače? Potem najbrž mislite, da so umetna sladila več kot odličen nadomestek za sladkor, saj nimajo nobenih kalorij. Po umetnih sladilih posegajo tudi številni sladkorni bolniki, ki ne smejo uživati sladkorja. A ni vse zlato, kar se sveti. Prav zaradi umetnih sladil je še težje nadzorovati količino sladkorja v krvi, zato se bolezen le še poslabša. Da bi bila zadeva še slabša, ta rakotvorna hrana povečuje tudi željo po pravem sladkorju, zato je izgubljanje kilogramov precej težje. In nenazadnje naj omenimo še podatek, da umetna sladila spodbujajo rast malignih tvorb na možganih.

Rakotvorna hrana št. 10: Preslana, vložena in dimljena hrana

Tudi slana, vložena in dimljena hrana nosi pripis rakotvorna hrana. Dodani so ji namreč številni nitrati in druge škodljive spojine, ki povečajo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Pri procesu dimljenja nastaja dim, ki vsebuje katran, ki ga dimljeno živilo vpije. Najbrže veste, da je katran kancerogena snov.

Med rakotvorno hrano pa sodijo še hidrogenirana olja, gensko spremenjeni organizmi, kot je na primer soja, predelan sladkor, alkohol, rdeče meso ter vse, kar ima oznako dietno.

Boste še posegali po takšnih živilih?

 

Pripravila: Monika M.

Rakotvorna hrana
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
2 komentarji
Rakotvorna hrana je lahko nevarna – Vszn-je.si Maj 20, 2018 ob 16:21
0 0
[…] da jo poizkušamo preprečiti še preden sploh nastane. Prav je, da pazimo kaj jemo, saj obstaja rakotvorna hrana, ki nam lahko prinese številne težave, ki si jih ne želimo. Predstavljajte si, kako neki bi […]
Rakotvorna hrana – veste katerih živil se morate izogibati? – Aktivendrzavljan.si Maj 16, 2018 ob 14:54
0 0
[…] študije so pokazale, da je vzrok za nastanek raka lahko tudi rakotvorna hrana. Pod nazivom rakotvorna hrana se skrivajo živila za katera morda ne bi nikoli pomislili, da so lahko vzrok za to grdo bolezen. […]
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Kje je Damjan Končnik iz Radeč?

16.12.2018
  Za vožnjo uporablja osebni avtomobil znamke Renault, tip Megane 1.5 DCI. RADEČE - Od 28. novembra 2018, je pogrešan 47-letni Damjan Končnik iz Radeč. Visok je okoli 170 cm, ima kratke sive lase s plešo na vrhu ...

„Ne dajem izjav za medije!“

16.12.2018
Po 2. krogu je bil najprej rezultat med Hribarjem in Bernardko Krnc poravnan. ŠMARJEŠKE TOPLICE – V petek je občina dobila novega župana. Na tem mestu bo prihodnja štiri leta sedel mag. Marjan Hribar. Najprej ...

VIDEO: Strašen padec smukača, imel je peklensko srečo!

16.12.2018
Ta vikend je obeležil hud padec Švicarja Marca Gisina, ki je hudo in nerodno padel na smuku v Val Gardeni. Po progi ga je grdo premetavalo. Po padcu je padel na bok, z glavo pa je udaril ob snežno podlago. Kot je danes ...

Zgoreli kar trije avtomobili!

16.12.2018
Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so preventivno evakuirali štiri stanovalce iz objekta. CELJE - Ob 2.01 so na Prijateljevi ulici v Celju zagorela tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so preventivno ...