• 18C Novo mesto
 • 13:06
 • Pet, 19.10.2018
 • Prijava
 • Registracija

Strah

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Strah je znotraj votel, zunaj ga pa ni, so nam pravile že babice. A vseeno: ni ga človeka, ki se ne bi bal ničesar! Kaj pravzaprav je strah? To je prilagoditvena lastnost, ki je človeku pomagala preživeti, saj zaradi njega ravnamo bolj previdno in se znamo ustrezno zaščititi. Res pa je tudi, da je strah velikokrat povsem nerazumen in ga kot takega zelo težko premagamo. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj nasvetov, kako premagati strah. Če vam kljub naši pomoči to nikakor ne bo uspelo, vam svetujemo, da se obrnete na strokovno pomoč.

 1. Kakšni so simptomi strahu?

Sem sodijo:

 • Pospešeno utripanje srca
 • Oteženo dihanje
 • Vrtoglavica
 • Znojenje
 • Panika
 • Želja po tem, da pobegnete
 • Občutek, kot da boste umrli
 1. Zelo pomembno je to, da strah prepoznamo

Prav vsakega je že bilo kdaj strah in to je povsem normalno. Lahko nas je strah letenja ali grmenja, lahko nas je strah, ko se prvič odpravimo v novo službo ali k zobozdravniku. Žal pa lahko tak strah postane tako velik, da začne vplivati na kakovost življenja. Lahko se namreč sprevrže v tesnobo ali psihozo. Pri sebi si zastavite vprašanje, kako strah vpliva na vaše vsakodnevno življenje. Stvar zna biti precej resna, če se dobro zavedate, da vaš strah ni realen, a ga vseeno čutite že več kot pol leta.

 1. Zamislite si najslabši možni scenarij

Se morda sprašujete, kako naj bi vam to pomagalo, saj že sami po sebi vedno pomislite na najslabši izid? Nikar ne dovolite, da bi vas strah popolnoma paraliziral, celo v takšni meri, da sploh ne bi poskusili tega, kar morate storiti. Če ste na najslabši izid že pomislili, ga do potankosti analizirajte. Spoznali boste, da se vam sčasoma sploh ne bo zdel tako strašen. Zelo bo pomagalo tudi to, da svoj strah in svoje občutke zapišete na papir. S tem boste nekako simbolično preložili strah s svojih ramen na list papirja.

 1. S strahom se je potrebno soočiti

Potrebno bo bika zgrabiti za roge. Čeprav bi strah najraje zanikali ali ignorirali, se morate z njim neposredno soočiti in spopasti. Le tako boste začeli pridobivati nadzor nad celotno situacijo. Zato svoj strah poimenujte, v nobenem primeru pa se ne obsojajte ali valite krivde nase. Dobro razmislite, kaj so tisti sprožilni dejavniki, ki pri vas pripeljejo do tega strahu. To je lahko nekaj povsem očitnega, ko na primer vidite spuščenega psa ali pa srečate svojega šefa in se spomnite na vse odgovornosti v službi …

 1. Razmislite, kako strah vpliva na vas

Kaj storite, ko vas zajame strah? Se odpoveste sprehodu po naravi, ker se bojite psov? Ostajate na bolniški, ker vas je strah odgovornosti v službi? Potem pa si predstavljajte, kako bi bilo, če strahu ne bi občutili. Sprehodili bi se po gozdu, dihali svež zrak in poslušali petje ptic. Odšli bi v službo, poklepetali s svojimi sodelavci in vestno opravljali svoje delovne naloge.

 1. Odpravite lažne občutke

Naš strah je še kako povezan z lažnimi občutji in lažnimi mislimi o prihajajoči katastrofi. Če se bojite psov, potem boste ob srečanju z njimi pomislili na to, da vas bodo napadli in poškodovali. Prikličite si raje pozitivne občutke in uporabite svoj razum. Recite si: ”Nekateri psi so res nevarni, a tale pred mano je povsem prijazen in mi ne bo storil ničesar hudega.”

 1. Postopoma odpravite strah

Spet smo pri primeru, da se bojite psov. Najprej glejte skico psa toliko časa, da se boste nehali počutiti neprijetno. Nato nadaljujte s fotografijo psa, kasneje pa še z videoposnetkom. Ob gledanju videoposnetka se morate na koncu počutiti povsem prijetno. Nato pa se odpravite ven in opazujte pse. Tudi to počnite toliko časa, da bodo izginili vsi neprijetni občutki. Nato povprašajte za dovoljenje, če se psa lahko dotaknete. Postopoma bo vaš strah povsem izginil.

Še nekaj napotkov o tem, kako se soočiti s strahom:

 • Bodite hvaležni. Kadarkoli boste občutili strah, bodite hvaležni za vse, kar imate. Če vas je na primer strah govora pred množico ljudi, potem bodite hvaležni za to, da boste lahko komunicirali s tako velikim številom različnih ljudi. Bodite hvaležni za to, da vas bodo poslušali.
 • Pišite dnevnik. Omenili smo že, da je zapisovanje svojih misli in strahov več kot odlična ideja.
 • O svojih strahovih spregovorite z drugimi. Nikar jih ne zadržujte samo zase, saj boste tako na celo situacijo gledali še bolj negativno.
 • Poskusite tudi s primerno terapijo, kjer vam bo izkušen terapevt pomagal premagati vaše strahove.
 • Preberite dobro knjigo in sicer takšno, ki govori o vašem strahu. Morda boste tekom branja spoznali, kako se znebiti strahu. Berite tudi motivacijske in inspiracijske misli.
 • Pojdite na ustrezno dieto. Ste vedeli, da je tudi od tega, kaj pojeste, odvisno to, kako se počutite? Ves dodan sladkor, aditivi, sladila in druge kemikalije lahko vaše telo še kako spravijo iz ravnovesja. Zato jejte več sadja in zelenjave ter prečistite svoje telo. S tem boste prečistili tudi svoje misli.

Pripravila: Monika M.

Strah
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Muhičeva bi bila županja v Novem mestu

19.10.2018
Predsednica Zveze za Dolenjsko je postala na 4. kongresu stranke, letos septembra. NOVO MESTO - Mesec dni pred volitvami je Novo mesto dobilo kandidatko za županjo Novega mesta: Alenko Muhič. Danes je namreč Zveza za ...

Dolenjka spet kmetica leta!

19.10.2018
O njej so večkrat z izbranimi besedami pisali v Dolenjskem listu. NOVO MESTO – Pa imamo nov naslov, novo lovoriko v Novem mestu. Novomeščanka Marija Jakše iz Malega Podljubna je postala kmetica leta! Marija ni ...

Sinoči tekla kri, 18-letnik zabodel 30-letnika!

19.10.2018
Eni osebi je bila na kraju odvzeta prostost. LJUBLJANA – Policijska uprava Ljubljana poroča o tragičnem dogodku, ki se je zgodil sinoči na Litijski cesti v Ljubljani v Štepanjskem naselju. Skopo poročilo ...

Črni čaj

19.10.2018
Črni čaj je čaj, pri katerem oksidacija steče do konca, zaradi česar se listki čaja obarvajo črno. Skodelico si lahko privoščite zjutraj, saj vas bo hitro in učinkovito zdramila. Vaš princ na belem konju pa bo tudi ...