• 20C Novo mesto
 • 12:54
 • Pon, 23.07.2018
 • Prijava
 • Registracija

Uprite se stresu na delovnem mestu!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Malo stresa na delovnem mestu je nekaj povsem normalnega. Prav vsakdo izmed nas ga je že doživel. A če v službi prihaja do prevelike količine stresa, le-ta vpliva na vašo produktivnost in rezultate, da o slabem vplivu na fizično in emocionalno zdravje ter na odnose v družini sploh ne govorimo.

Res je, da ne morete kontrolirati prav vsega, ampak to še ne pomeni, da ste povsem nemočni. Tudi takrat, ko ste res v težkem položaju. Ne glede na to, kaj vaše ambicije ali služba sama zahtevajo od vas, se lahko z določenimi koraki uspešno uprete stresu na delovnem mestu, postanete bolj zadovoljni in na splošno uživate v življenju.

Kdaj je stresa na delovnem mestu preprosto preveč?

Stres ni vedno nekaj slabega. Malo stresa na delovnem mestu vam pomaga, da ostanete osredotočeni, polni energije ter ste se sposobni spoprijemati z novimi izzivi. Res pa je, da v današnjem hektičnem svetu prihaja do prevelikega stresa na delovnem mestu. Opravljanje nadur, časovni roki in vedno nove zahteve nadrejenih vas lahko popolnoma izčrpajo. Če pridete do točke, ko vam stres na delovnem mestu preprečuje, da bi normalno delali, je čas, da ustrezno ukrepate.

Najpogostejši vzroki za stres na delovnem mestu:

 • Strah pred izgubo službe.
 • Veliko število nadur zaradi premalo zaposlenih.
 • Prevelike zahteve nadrejenih.
 • Pomanjkanje kontrole nad tem, kako opravljate svoje delo.

Svarilni znaki stresa na delovnem mestu

 • Tesnoba, razdražljivost, depresija.
 • Apatija in izguba interesa za delo.
 • Težave s spanjem.
 • Utrujenost.
 • Težave s koncentracijo.
 • Glavoboli.
 • Težave z želodcem.
 • Izguba spolnega poželenja
 • Poseganje po alkoholu ali drogah.

Kako se spoprijeti s stresom na delovnem mestu?

Zaupajte svoje težave še nekomu drugemu

Za zmanjšanje stresa na delovnem mestu je včasih najbolje, da svoje težave zaupate drugim ljudem. Tistim, ki so vam blizu. S tem boste dobili podporo, kar je skrajno učinkovito pri tem, da spet postanete mirni in obvladani. Sploh ni potrebno, da drugi ljudje rešijo vaš problem, dovolj je že to, da vas poslušajo z empatijo. Zato premislite, komu lahko poveste o stresu na delovnem mestu. To so lahko vaši sodelavci, prijatelji in seveda družinski člani.

Zmanjšajte stres s pravilno prehrano in telesno aktivnostjo

Kadar ste preveč osredotočeni na delo, lahko hitro pozabite na to, da morate poskrbeti tudi zase. In to je velika napaka, saj boste s pravilno izbrano hrano in telesno vadbo močnejši ter se boste lažje spoprijemali s stresom. Že z majhnimi koraki si boste dvignili razpoloženje, povečali energijo in se počutili bolje.

Zato poskrbite, da se boste redno gibali, še posebej priporočamo aerobne vaje, ki povečajo vaš srčni utrip ter vas spotijo. Še kako dobro bodo vplivale tudi na vaše razpoloženje, saj vam bodo dale več energije, izostrile fokus ter sprostile telo in um.

Poskrbite tudi za manjše, zdrave obroke. Priporočamo vam, da zmanjšate vnos sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov, se odpoveste kavi, alkoholu ter živilom s slabimi trans maščobami. Jejte živila z omega-3 maščobnimi kislinami.

Proti stresu tudi z zadostno količino spanja

Morda se res počutite tako, kot da nimate dovolj časa, da bi se dobro naspali, a z odtegovanjem spanca si delate le medvedjo uslugo. Če boste neprespani, boste čez dan manj produktivni, manj kreativni, težje boste reševali probleme, ne boste se mogli osredotočiti na pomembne stvari. In stres bo spet tu.

Poskusite izboljšati kvaliteto spanja s tem, da vsak dan hodite spat in vstanete ob isti uri. Ne skoparite pri spanju, spati morate vsaj 8 ur. Pred spanjem omejite svojo izpostavljenost svetlobi (da, šteje tudi svetloba, ki prihaja iz televizije, računalnika ali mobilnega telefona). Svetujemo vam, da pred spanjem opravljate bolj mirne aktivnosti, kot so branje ali poslušanje pomirjajoče glasbe.

Adijo stres: organizirajte se ter si postavite prioritete

Ustvarite uravnotežen urnik. Samo delo in nič zabave je pravi recept za katastrofo, za še več stresa.  Zato poskusite poiskati ravnotežje med delom in zasebnim življenjem, socialnimi aktivnostmi ter sprostitvijo.

Zjutraj na delo odidite vedno kakšnih 10 – 15 minut prej, občutili boste veliko razliko, saj vam ne bo potrebno loviti zadnjih minut za prihod v službo. Z zamujanjem samo povečujete količino stresa.

Načrtujte redne odmore med delovnim časom. Ta čas se sprehodite po pisarni ali poklepetajte s kolegi. Prav tako pojdite stran od vašega delovnega mesta za čas malice oziroma kosila. S tem se boste sprostili in napolnili baterije ter bili še bolj produktivni.

Postavite si zdrave meje. To, da mislite, da morate biti na voljo kar 24 ur na dan, vsakih 5 minut pregledovati svoj mobilni telefon in podobno, ne vodi prav nikamor. Razen v še več stresa. Vzeti si morate čas, ko na službo ne boste niti pomislili. Enkrat za vselej se odpovejte pregledovanju službene pošte ali službenega telefona zvečer ali med vikendi.

Pripravila: Monika M.

Uprite se stresu na delovnem mestu!
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Hudo trčenje tovornjakov: en voznik umrl, drugi v SB Novo mesto

23.07.2018
Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto nesreče. KOROŠKA VAS - Ob 9.08 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, trčili tovorni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto ...

Streslo tudi Mirno in Šentjanž

23.07.2018
Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). MIRNA - Ob 23.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje ...

Naravna kozmetika za zdravo in lepo kožo

23.07.2018
Človek se vedno bolj zaveda, kako pomembno je, kakšno hrano uživa in kaj vse daje v telo. Prav tako pa mora veliko pozornosti nameniti tudi temu, kakšno kozmetiko uporablja pri negi kože svojega telesa. Tu pa nastopi ...

Kako do štipendije?

23.07.2018
Vloge sprejemajo do 5. oktobra 2018. NOVO MESTO - Na Mestni občini Novo mesto z razpisom za štipendije in enkratne denarne pomoči znova prihajajo nasproti perspektivnim mladim dijakom in študentom in jim omogočajo, da ...