• 1.07C Novo mesto
  • 00:23
  • Sob, 28.11.2020

Antifriz potrebuje vsako vozilo, toda kako izbrati pravega?

Kljub temperaturam, ki trenutno še ne kažejo na zimske, se marsikateri voznik že pripravlja na zimo in se sprašuje kateri antifriz izbrati ter podobna vprašanja, ki se porajajo za pripravo avtomobila na zimo. Svoje avtomobile je dobro pripraviti že malce pred zimo, saj zna biti tik pred zdajci precej stresno in nepotrebno, toda včasih pa zanemarimo majhne stvari, ki morda na prvi pogled niso tako očitne, vendarle pa so pomembne.

Priprava avtomobila na zimo – kako izbrati antifriz?

Ena izmed pomembnejših zadev, ki jih je potrebno pred zimo preveriti, je med drugim tudi antifriz, saj se ob nizkih temperaturah spremeni tudi njegova uporabnost. Antifriz potrebuje tako rekoč vsako vozilo. Namen antifriza je prvi vrsti je njegov namen preprečevanje pregrevanja motorja, pozimi pa motor ščiti pred zmrzovanjem. Prav tako je antifriz namenjen za protikorozijsko zaščito in omogoča učinkovit prenos toplote.

Ob menjavi letnega časa je potrebno pozornost usmeriti tudi na izbiro primerne hladilne tekočine, saj ima antifriz sredi vročega poletja povsem drugačen pomen kot pa pozimi. Poleti nekateri vozniki v tovrstne namene uporabljajo zgolj vodo, kar pozimi definitivno ne pride v poštev, poleg tega pa voda zadostuje zgolj za preprečevanje pregrevanja, vendar pa povzroča korozijo ter prav tako v zimskem času hitro zamrzne. Strokovnjaki pa sicer tudi poleti ne priporočajo uporabe le vode, temveč naj bi bilo boljše, da natočimo v avto hladilno tekočino, ki jo mešamo z vodo v ustreznem sorazmerju, kar je navedeno na embalaži.

Antifrizi so največkrat pripravljeni za uporabo do 40 stopinj celzija pod ničlo. Če jih pozimi še redčimo, upade tudi njihova zaščita proti zmrzovanju. Antifriz kot hladilna tekočina in dodatki aditivov, so namenjeni temu, da tudi pri nizkih temperaturah ostajajo tekoča in ima ustrezne protikorozijske lastnosti. Kot zanimivost naj navedemo, da je etilen glikol, ki je prisoten v hladilnih tekočinah, bistvenega pomena, saj ima funkcijo zaščite pred zmrzovanjem.

Antifriz

Antifriz

Hladilnih tekočin je na tržišču ogromno in zato marsikdo ob poplavi različnih informacij tudi sprašuje o tem kako izbrati primeren antifriz ter na kaj vse je dobro biti pri izbiri pozoren. Antifrizi se razlikujejo tudi po barvi, zato nas je zanimalo tudi, če so antifrizi določenih barv bolj kakovostni kot drugi.

Kakšne barve antifriz je kakovostnejši?

Kakovost antifriza se ne določa v tem kakšna je barva antifriza, temveč v ustrezni sestavi aditivov. Kakovost antifriza določa tudi to koliko časa je hladilna tekočina uporabna. Dlje časa je uporabna, bolj kakovosten je antifriz. Hladilne tekočine, ki so izdelane po novih tehnologijah, ki zagotavljajo zaščito pred korozijo in zmrzovanjem, sčitijo tudi bolj kakovostno. Nova tehnologija antifriza, ki je izdelana po tehnologiji organskih kislin pa je poleg vseh drugih lastnosti tudi ekološko bolj sprejemljiva za okolje.

Antifrizi, ki so na voljo na tržišču, so različnih, živahnih barv. Od modre, do zelene, rdeče, rumene in še kakšne se najdejo.  Za »klasično barvo« naj bi veljal antifriz modre barve, toda barva navsezadnje ni toliko pomembna, saj barva hladilne tekočine ni povezana z aditivi, ki so v tekočini, ravno aditivi pa so merilo kakovosti. Ko izbiramo antifriz, malce previdnosti gotovo ni odveč, saj se na trgu pojavljajo različni antifrizi s sumljivimi nalepkami. Zato je pred nakupom dobro preveriti kakovost in biti pozorni na deklaracije.

Mešanje različnih barv antifriza ni ravno najboljša izbira.

Antifrizi različnih barv imajo v svoji sestavi različne dodatke, zato ne moremo natančno reči kako se bodo potem pokazale posledice. V največ primerih pa je barva antifriza povezana z obarvanjem z umetnimi barvili. Različnih barv med seboj ni dobro mešati, če se že uporablja druga določena barva antifriza oziroma vrsta antifriza, je bolje, da se prej starega povsem izprazni.

Antifriz

Antifriz

Daleč najpomembnejšo vlogo pri zaščiti motorja avtomobila pa imajo aditivi. Pri mešanju med seboj, ne bodo dosegli svoje funkcije ali pa bodo le te motene, zato med seboj ne mešamo različnih vrst antifrizov.

Kakorkoli že, v praksi je priporočljivo, da uporabljamo antifriz, ki ga priporoča proizvajalec, prav tako pa upoštevanje tudi intervala menjave, ki je predpisan za našega jeklenega konjička. Pri sodobnih avtomobilih z antifrizom ni večjih skrbi, toda vseeno pa ne gre povsem brez vzdrževanja, zato je priporočljivo, da ob prenizki ravni dotočimo tekočino in da smo pozorni seveda tudi na zimo, ki je vremensko vseeno precej neugodnejša kot drugi letni časi, kar lahko vpliva tudi na naš avtomobil.

Poleg tega, da je v avtomobilu natočen primeren antifriz, pa je dobro preveriti tudi ostale zadeve, ki se tičejo priprave avtomobila na zimo. Mednje vsekakor spadajo kakovostne pnevmatike, odveč ni preveriti tudi kakovosti akumulatorja, obrabe brisalcev in podobno. Vaši jekleni konjički vam bodo hvaležni.

Vir slik: Pixabay

Avtor: M.V.