• C Novo mesto
  • 03:37
  • Ned, 02.10.2022

Avtoakustika

Se boste na lepo sončno nedeljo odpravili na izlet? Predstavljajte si, kako vam med vožnjo v avtomobilu iz zvočnikov igra prijetna glasba, ki še povečuje vaš užitek … Zdaj pa si zamislite, da bi vozili v popolni tišini … Izkušnji se res ne morata primerjati, kajne? Zato je v vašem vozilu nujno potrebna prava avtoakustika.

Resnica je takšna, da veliko več pozornosti posvečamo sistemom za zabavo v našem domu. Tako si priskrbimo primeren glasbeni prevajalnik, televizijo, računalnik, igralne konzole, hišni kino in podobno, na avto pa kar malo pozabimo. Večina ljudi je zadovoljna že s tovarniško vgrajenim audio sistemom. A le pravilno izbrana avtoakustika bo omogočila, da bo imela tudi glasba v avtu svojo globino.

Ste vedeli, da je originalno vgrajena avtoakustika slabše kvalitete?

Ste vedeli, da je originalno vgrajena avtoakustika slabše kvalitete? Proizvajalci vozil namreč tovarniško vgrajujejo slabše zvočnike, saj želijo čim več prihraniti. Tako imajo zvočniki papirnate membrane, drobne magnete, penaste obrobe, ki na soncu sploh niso obstojne, manjkajo pa tudi visokotonci. To velja za avtomobile srednjega razreda. Pri avtomobilih premium razreda pa poskušajo zvok izboljšati z nekakovostnimi plastičnimi visokotonci, majhnimi nizkotonci in dodatnimi ojačevalci. Pa vseeno ne morejo pretentati poslušalca, ki si želi kvaliteten zvok.

Nova avtoakustika naj vsebuje komponente proizvajalcev, ki se še kako dobro spoznajo na kvaliteto zvoka, za svoje izdelke pa uporabljajo kvalitetne in vzdržljive materiale. Tako boste v svojem vozilu tudi takrat, ko boste želeli povečati glasnost glasbe, slišali melodijo, ne pa nadležnega hreščanja.

Nova avtoakustika: menjava serijskega avtoradia

Nova akustika se začne z menjavo avtoradia v vozilu. Moderne avtomobilske audio sisteme res sestavlja vrsta različnih elementov, a najbolj preprosto bo, če boste na začetku zamenjali avtoradio in zvočnike. Menjava teh dveh komponent je preprosta, tako boste za svoj denar dobili visoko kvaliteto. Tudi sam poseg v avtomobil sploh ni ne vem kako zahteven. Na novih avtoradiih imate namreč posebne konektorje, s katerimi priklopite radio na originalno napeljavo vozila. Svoje naredi tudi maska, ki jo namestite okrog avtoradia, ki se tako povsem prilega armaturni plošči.

Nova avtoakustika naj vsebuje komponente proizvajalcev, ki se še kako dobro spoznajo na kvaliteto zvoka.

Kakšne so prednosti novega avtoradia?

  • Nova avtoakustika oziroma nov avtoradio ima več moči za čistejši in bolj jasen zvok, pa tudi odzivnost zvočnikov je boljša že pri manjši glasnosti.
  • Zagotovljen je boljši nadzor nad zvokom, saj ima avtoradio naprednje tonske nastavitve.
  • Velika izbira načinov poslušanja glasbe (USB ključek, AUX izhod, Mp3 podpora in tako naprej).

Nova avtoakustika: menjava zvočnikov

Žal podjetja, ki proizvajajo avtomobile, zvočnikom sploh ne posvečajo kakšne posebne pozornosti. Zvočniki za njih predstavljajo le dodaten strošek. Avtoakustika oziroma bolj natančno serijski avtozvočniki tako niso kakovostni, izdelani so iz materialov nizke kakovosti, kot sta na primer papir in penasta obroba. Takšni zvočniki se hitreje obrabijo, pa tudi zvok ni dober.  

Zavedati se morate, da so že osnovni in stroškovno zelo ugodni koaksialni zvočniki izdelani iz veliko bolj kakovostnih in trpežnih materialov. Membrana ni papirnata temveč polipropenska, zato so zvočniki veliko bolj odzivni, tako da proizvajajo čist zvok tudi pri večji glasnosti. Obroba ni penasta ampak je izdelana iz gume, tako da se veliko manj obrabi. Takšni zvočniki imajo nad zvočnikom vgrajen še visokotonec, zaradi katerega v glasbi slišite veliko več detajlov. Zvočniki se povsem enostavno namestijo, pri menjavi avtomobila pa jih lahko preprosto odstranite in vzamete s s seboj.

Še boljši kot koaksialni so seveda komponetni zvočniki, ki jih sestavljajo ločeni srednjetonci, visokotonci in kretnice, ki vam bodo zagotovili popolnoma novo izkušnjo poslušanja glasbe v vozilu.

Nova avtoakustika: vgradnja nizkotonca

Zavedati se morate, da so že osnovni in stroškovno zelo ugodni koaksialni zvočniki izdelani iz veliko bolj kakovostnih in trpežnih materialov.

Avtoakustika ne bo popolna brez nizkotonca. Prav nobeni zvočniki ne morejo dovolj glasno proizvesti najnižjih zvokov, ne da bi ob tem trpela kvaliteta zvoka pri ostalih frekvencah. Dodatni nizkotonec tako poskrbi, da je pokrit celoten frekvenčni spekter, ne da bi zato preveč obremenjevali ostale zvočnike. Pri vgradnji nizkotonca se tudi preostali zvočniki slišijo precej bolje.

Nova avtoakustika: vgradnja ojačevalca

Originalna avtoakustika ima še eno pomanjkljivost. Avtoradii imajo premajhno moč, zato je še kako nujna vgradnja ojačevalca. Tako boste v trenutku opazili izboljšanje zvoka. Poleg same kakovosti zvoka se poveča tudi glasnost sistema in dinamičen razpon glasbe, zvok pa lahko še bolj natančno prilagodite svojemu glasbenemu okusu. Proizvajalci ponujajo vse več tako imenovanih Plug n´Play modelov ojačevalcev, ki jih lahko povsem enostavno priklopite na obstoječo kabelsko napeljavo.

Nova avtoakustika: zvočno izoliranje vozila

Avtoakustika bo zares odlična šele takrat, ko boste poskrbeli tudi za zvočno izoliranje avtomobilske pločevine.

Avtoakustika bo zares odlična šele takrat, ko boste poskrbeli tudi za zvočno izoliranje avtomobilske pločevine, plastičnih panelov, sprednjih in zadnjih vrat ter tako naprej. Zvočna izolacija teh elementov je res najcenejši način, da dvignete kakovost zvoka. Z izolacijo preprečite vibriranje ob igranju zvočnikov. Tako se zniža resonančna frekvenca izoliranih materialov, s tem pa se preprečijo nezaželeni zvoki tresenja, drgnjenja in ostalega hrupa.

Vaša avtoakustika bo v dobrih rokah v različnih servisih. Tam vam zvočnike enostavno zamenjajo z novimi, dodajo še nizkotonec ali pa nevidno vgradijo ojačevalec. Takrat se je smiselno odločiti tudi za dodatno zvočno izolacijo, se pravi izolacijo sprednjih in zadnjih vrat, prtljažnega prostora in pločevine na strehi. 

Na koncu lahko zapišemo, da je avtoakustika postala prava znanost. Dandanes kabine vozil z najmodernejšimi ozvočenji lahko postanejo že prave male koncertne dvorane. Pred nakupom nove avtoakustike tako izberite komponente, ki jih želite imeti v svojem jeklenem konjičku. Te so lahko vse od avtoradia, zvočnikov, globokotoncev, ojačevalcev pa do cd/DVD menjalnikov, video zaslonov in bluetooth vmesnikov, … Izbrati morate komponente, ki se bodo prilegale vašemu avtomobilu. Zavedati se morate, da vseh naprav žal ni mogoče vgraditi v vsak avtomobil, Pri odločanju za nakup nove avtoakustike analizirajte tudi svoje navade poslušanja radia oziroma glasbe.

Želimo vam pametno odločitev in uspešen nakup!

Pripravila: Monika M.