• 10.74C Novo mesto
  • 07:30
  • Tor, 22.10.2019

Avtopralnica

Avtopralnica

Tako kot se umaže vaš dom, se umaže tudi avtomobil. Zavedati se morate, da je zelo pomembno, da se v avtomobilu dobro počutite, zato morate poskrbeti, da bo vaš avtomobil čist zunaj in znotraj. Za to pa bo najbolje poskrbela prav avtopralnica.

Notranjost in zunanjost avtomobila je žal lahko zelo hitro umazana. Za razliko od vašega doma je lahko umazanije v avtomobilu še več in pojavi se zelo hitro. Vsakokrat, ko se zapeljete po cesti ali se usedete v avtomobil, na in v avtomobil vnesete nekaj umazanije. Zato je avtopralnica pravi odgovor na vprašanje, kako temeljito očistiti avtomobil.

Dobra avtopralnica je kraj, kjer se bodo vašemu avtomobilu posvetili od nog do glave, oziroma od koles do strehe. Zunanje čiščenje bo tako poskrbelo za predpranje, izpiranje, čiščenje z gobo, šamponiranje, pranje podvozja, voskanje, pa tudi za čiščenje platišč, zaščitni premaz za avtomobilske gume in seveda za brisanje vozila. Tudi notranje čiščenje je še kako pomembno. Vaš avto bo tako temeljito posesan, očiščen prahu in umazanije, oprane bodo gumijaste preproge in tako naprej.

A čeprav se na prvi pogled zdi, da zna avto očistiti in oprati prav vsak, obstajajo za čiščenje določena pravila. Zato je v številnih primerih najbolje, da pustimo, da svoje delo opravi avtopralnica, saj imajo v njej zaposleni strokovnjaki dolgoletne izkušnje in vedo, kaj vse je potrebno storiti. Poleg tega ima avtopralnica tudi številne naprave, ki maksimalno poskrbijo za čiščenje avtomobila.

Najpogostejše napake, ki jih lahko storimo, ko sami peremo avtomobi,l so naslednje: avto peremo na vročem soncu, uporabimo pa preveč agresivna čistila. Nekdo, ki avtomobila ne zna pravilno oprati, bo z ročnim čiščenjem naredil več škode kot koristi. Če namreč pride umazana gobica za pranje v stik s peskom, lahko na vašem avtomobilu pusti nepopravljive posledice. Zato je najboljša rešitev v prav vsakem primeru prav avtopralnica.

Dobro se pozanimajte, v kateri avtopralnici boste oprali avtomobil

Avtopralnica je torej prostor, ki je namenjen čiščenju in pranju vozil. V zadnjih časih so tako avtopralnice kot tudi sredstva za čiščenje avtomobila močno napredovali, zato nikakor ne smemo metati vseh pralnic avtomobilov v isti koš. Preden svoj avtomobil zaupate v roke strokovnjakom, se pozanimajte tudi o tem, kakšne krtače v pralnici uporabljajo, predvsem pa kakšna je tehnika pranja ter po katerih čistilih posežejo.

Avtopralnica: razlika med boljšo in slabšo

Avtopralnica

Kakovostna avtopralnica pri svojem delu ne uporablja klasičnih ščetin, se pravi drobnih nitk, ki so prevladovale v zadnjih desetletjih. Zato krtače sploh ne praskajo avtomobila, čeprav veliko ljudi še vedno misli prav to. Lahko pa takšne krtače puščajo sled polietena s krtač, še posebej, če so ščetke v avtopralnici že precej stare. Modernejša avtopralnica je trše materiale zamenjala za mehkejše, saj se dandanes uporablja softech material, V tem primeru gre za tehnologijo s ploščatimi spužvami, ki se napijejo vode, med pranjem pa so izredno nežne in nikakor ne poškodujejo površine avtomobila. Prednost takšnih avtopralnic je tudi v tem, da so tišje.

Dobra avtopralnica poskrbi tudi za predpranje vozila, pri tem pa očisti tako koloteke, platišča in podobno. Pomembno je tudi pravilno doziranje šampona, pa tudi vrsta šampona, ki mora biti seveda namenski, neagresiven ter ne sme luščiti avtomobila. Sodobna avtopralnica je tehnološko tako zelo napredovala, da lahko skoznje zapeljemo tudi avtomobile občutljivejših barv, na primer mat barv.

Avtopralnica se uspešno bori tudi z različno smolo ali insketi, ki se zalepijo na karoserijo. Ročno boste takšne nečistoče precej težko odstranili. V avtopralnici pa imajo posebna čistila za insekte, pa tudi za ptičje iztrebke.

Avtopralnica vam tako nudi različne vrste čiščenja vozila, odločite se lahko za globinsko, strojno, ročno ali kemično čiščenje. Na vašo željo vam očistijo tudi notranjost avtomobila, opravijo pa lahko tudi poliranje luči, voskanje in podobno.

Avtopralnica: ročno pranje vozil

Z ročnim pranjem vozila v avtopralnici bodo poskrbeli za temeljito, kakovostno in natančno pranje vozila. Takšno pranje je zelo ekonomično in prijazno do okolja, z njim pa lahko očistimo tudi težko dostopna mesta v oziroma na vozilu.

Avtopralnica: strojno pranje vozil

Takšno pranje zagotavlja hitro in vrhunsko čiščenje. Iz avtomobila se bo odstranila vsa nečistoča,

Avtopralnica

ke se čez čas nabere na avtomobilu.

Globinsko kemično čiščenje vozil

Globinsko kemično čiščenje vozil se priporoča vsaj trikrat na leto. Umazanija v notranjosti avtomobila se namreč zelo hitro nabira, nastajajo različni madeži, polita tekočina in podobno. Avtopralnica bo s takšnim čiščenjem, ki poteka po notranjem čiščenju vozila, dodala čistoči tisto pikico na i.

Avtopralnica: poliranje in voskanje

Tudi poliranje je še kako pomembno, zato naj se opravi vsaj enkrat na leto. S poliranjem bo namreč avtopralnica zaščitila lak na vašem vozilu, odstranila pa bo tudi določene praske, ostanke smole in podobno. Polirate pa lahko tudi žaromete, in sicer takrat, ko so luči poškodovane.

Avtopralnica in njene prednosti

  • Veliko avtopralnic je odprtih 24 ur na dan, 7 dni na teden, zato lahko svojega jeklenega konjička očistite takrat, ko vam to najbolj ustreza.
  • Avtopralnica je do avtomobila zelo prijazna, saj v večini uporabljajo najsodobnejše mehke krtače, ki so za čiščenje naravnost optimalne.
  • V avtopralnici poskrbijo tudi za okolje, saj uporabljajo okolju prijazna čistila, odpadno vodo pa reciklirajo.

Želimo vam uspešno izbiro ustrezne avtopralnice za vašega jeklenega konjička!

Pripravila: Monika Mrše

Avtopralnica
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.