• C Novo mesto
  • 22:41
  • Sob, 21.05.2022

BMW osebni avtomobili so zasnovani za voznika

Bayerische Motoren Werke AG ali krajše BMW je nemško multinacionalno podjetje, ki proizvaja luksuzna vozila in motorna kolesa. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1916 kot proizvajalec letalskih motorjev, a se je kar hitro po ustanovitvi osredotočilo na proizvajanje vozil. Avtomobili se tržijo pod znamkami BMW, Mini in Rolls Royce, motorna kolesa pa pod blagovno znamko BMW Motorrad. Leta 2015 je bil BMW dvanajsti največji svetovni proizvajalec motornih vozil. Do takrat je proizvedel kar 2.277.503 vozil.

BMW ima sedež v Münchnu, a svoja vozila proizvaja v Nemčiji, na Kitajskem, v Braziliji, Indiji, Južni Afriki, Mehiki, Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji. BMW je zgodovinsko pomemben na področju avtomobilskega športa, še posebej z avtomobili v Formuli 1, z dirkalnimi avtomobili in avtomobili izdelanimi za motociklističen športni dogodek Isle of Man TT, ki velja za enega najnevarnejših dirkalnih dogodkov na svetu.

BMW osebni avtomobili so zasnovani glede na voznika. Večina modelov ima pogon na zadnja kolesa in spodobno upravljanje. Tako kot njegov glavni tekmec Mercedes tudi BMW ponuja avtomobil za vsako nišo – od limuzin vseh velikosti do luksuznih terenskih vozil, športnih avtomobilov ter tudi visokozmogljivih specialcev, ki nosijo znano značko “M“. Prav tako je BMW izdelal dva luksuzna modela električnih avtomobilov z imenom i3 in i8.

Notranjost vozila BMW

Luksuzna terenska vozila serije X

BMW serije X1 je luksuzno terensko vozilo, ki je po mnenju poznavalcev tekmec z avtomobilom Nissan Qashqai. BMW X1 je nekoliko manjši od serije 3, kar olajša parkiranje, notranji prostor avtomobila pa ostaja impresiven, predvsem z ogromnim prostorom v prtljažniku. Osnovni BMW X1 so označeni kot sDrive in imajo pogon na zadnjih kolesih, medtem ko imajo avtomobili z oznako xDrive štirikolesni pogon. Avtomobil je na voljo z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Osnovni X1 porabi najmanj goriva, kljub temu pa so vsi BMW X1 zasnovani tako, da so z vidika porabe goriva ugodni za vožnjo. Slog terenskega vozila s praktičnostjo na cesti združuje BMW X2. Je nižji od svojih tekmecev, kar poudarja njegov slog, obenem pa izboljšuje okretnost na vijugastih cestah. Serija X2 ima podobno obliko kot običajna kombilimuzina, ob tem pa je vožnja z njim izjemna, saj se med vožnjo ne nagiba tako, kot večina terenskih vozil. Notranjost ni nič manj prilagodljiva kot pri bolj preprosto oblikovanem X1, stroški s porabo goriva pa bi morali biti podobni. BMW X2 je odlična izbira za tiste, ki uživajo v luksuznem terenskem izgledu vozila, a ne želijo zmanjšati uživanja v vožnji.

Tekmec Land Rover Discovery Sport avtomobilu je BMW X3. Je kompakten 4×4, namenjen družinam, ki želijo praktičnost in varnost terenskih vozil v kompaktnem paketu, ki ga je enostavno voziti. Avtomobil je na voljo le z dizelskim motorjem, na izbiro pa sta 2.0 ali 3.0 motorja z različno močjo. BMW X3 je izdelan po navdihu večjega X5 in je sposoben vožnje po cesti ali po terenu, zahvaljujoč sistemu štirikolesnega pogona xDrive. Na osnovi nadarjenega BMW X3 je X4 “kupejevsko terensko vozilo“, ki seriji doda športno noto. Videz ni všeč vsem, a se ne da zanikati, da je vožnja z X4 fantastična. Tudi najbolj ekonomični motorji dosegajo učinkovit nastop. Ob tem navdušuje tudi udobje med vožnjo, notranjost avtomobila X4 pa je prav tako elegantna kot notranjost modela X3. Po mnenju nekaterih je cena, ki jo kupec plača za stil in dodano športno noto, previsoka, saj je cenejši X3 prostornejši in z vidika vožnje skoraj enako dober. Četrta generacija BMW X5 je zrasla v velikosti in razkošnosti. X5 je hiter in ima presenetljivo dobro vodljivost za veliko terensko vozilo, kar podpira BMW ugled pri izdelovanju vozil zasnovanih za voznika. Večja velikost koristi notranjemu prostoru, na voljo pa so tudi priročna deljiva vrata prtljažnika, ki omogočajo lažje nakladanje v vozilo.

BMW X6 bo vedno nišna izbira. Popoln je za tiste, ki želijo nadgrajen položaj vožnje in oprijem kot pri terenskem vozilu, z vpadljivim videzom kupeja. Na vrhu ponudbe serije X6 je BMW X6 M, ki je neverjetno hiter, a tudi zelo drag. BMW X6 morda ni najbolj praktičen terenski avtomobil, a zagotovo daje vtis. Zadnji v seriji je BMW X7, ki dopolnjuje to obsežno serijo terenskih vozil nemškega proizvajalca. Tako BMW prvič izdela resničnega tekmeca proizvajalcu terencev Range Rover, čeprav daje X7 bolj občutek kot visoka limuzina kot terenec. Je razkošen, a praktičen za tiste z bolj globokimi žepi.

Luksuzno terensko vozilo BMW

Paleta BMW vozil

V BMW serijo 1 je združen značilen slog, zmogljivost in privlačnost znamke v kompakten in relativno cenovno ugoden paket. Učinkoviti dizelski in bencinski motorji avtomobilu zagotavljajo presenetljivo nizke obratovalne stroške, medtem ko njegov pogon na zadnja kolesa nudi odlično vodljivost. BMW serije 1 je odlična izbira za tiste, ki ne potrebujejo veliko prostora za potnike in prtljago. Prvotno športna dvovratna različica kombilimuzine serije 1, zasnovana tako da nadomešča stari BMW serije 1 Coupe, je BMW serije 2. Seveda se je od prvotne zasnove ponudba serije 2 razširila na BMW serije 2 kabriolet, serije 2 Active Tourer s petimi sedeži MPV in serije 2 Gran Tourer, ki ima kar sedem sedežev. Vsi karoserijski modeli imajo na voljo široko paleto motorjev, od zelo varčnih do zelo hitrih, ob tem pa so vsi odlični in zanesljivi pri vožnji.

BMW serije 3 vodi kompaktni izvedbeni razred s svojo mešanico prvovrstnih zmogljivosti, impresivno ekonomičnostjo in luksuzno udobno notranjostjo. Avtomobil je na voljo kot štirivratna limuzina, Touring estate ali petvratna GT kombilimuzina. Pri vseh modelih pa so na voljo različni motorji in obsežen seznam dodatnih opcij. Ta avtomobil je pameten, zabaven za vožnjo in cenovno ugoden, z dovolj prostora za vso družino. Nekateri vidijo BMW serije 4 kot Coupe serije 3. BMW serije 4 je presenetljivo praktičen, na voljo kot kabriolet, coupe ali elegantna petvratna kombilimuzina. Za tiste, ki iščejo nekaj bolj razburljivega, je na voljo visoko zmogljiv M4, ki je na voljo kot kupe in kabriolet.

Najnovejši BMW serije 5 je velika limuzina, ki tekmuje z Mercedesom razreda E in avtomobilom Audi A6. Glede na mnenja voznikov, je BMW serije 5 najboljši v svojem razredu. Je močan, tih in zagotavlja gladko vožnjo. Paleta BMW serije 6 vključuje modele coupejev in dvovratnih kabrioletov ter štiri-sedežni “Gran Coupe“. Vsi modeli ponujajo mešanico luksuza in športa. Na voljo so močni dizelski in bencinski motorji ter mogočne različice M6, ki prinašajo zmogljivosti, podobne super-avtomobilom. Vozila iz luksuzne serije 7 so izvrstne limuzine, ki so hkrati dobre in udobne za vožnjo. Vozila iz te serije so neverjetno dobro opremljena, vodilni modeli pa ponujajo vse kar si je mogoče predstavljati, vključno z dostopom do interneta s TV zaslonov, nameščenih v zadnjem delu avtomobila.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay