• C Novo mesto
 • 04:54
 • Sob, 13.08.2022

Can-Am Spyder RT: Trikolesni motor podjetja, ki premika meje

Can-Am je ameriško podjetje, ki proizvaja motorje s tremi kolesi namesto klasičnimi dvemi. Njihov novi Can-Am Spyder RT je dokaz, da lahko tudi v avto-moto industriji nastane nekaj novega, opaznega in svežega. V času epidemije so motoristični proizvajalci zabeležili zvišano prodajo, saj so si ljudje zaželeli svežega zraka in svobode. Prav to prinaša tudi Can-Am Spyder RT, ki je nova različica podjetja. Kaj prinaša novi trikolesni motor?

Can-Am Spyder je glavni adut podjetja, ki beleži rast

Ne motor in ne avto, saj nima strehe in stoji na treh kolesih. Široka postavitev sprednjih dveh koles velja za tisto funkcijo, ki najbolj navdušuje nove lastnike. Ker ne gre za klasični motor s sprednjima dvema kolesoma, kot jih poznamo, je sigurnost lahko še kako prepričljiva lastnost. »Can-Am se je odrezal trikrat bolje kot je povprečje motoristične industrije. To nakazuje, da ni le COVID tisti razlog, ki je povzročil to eksponentno rast industrije,« je povedal direktor marketinga pri Can-Am Martin Ethier v pogovoru za Yahoo Finance pred nekaj meseci.

Veliko pozornosti je podjetje prejelo tudi zaradi svojega projekta Women of  On-Road, ki skuša zašiti luknjo raznolikosti med spoloma. S tem projektom želijo prikazati, da vožnja motorjev in vozil ne bi smela biti omejena glede na spol, nacionalnost ali pretekle izkušnje. Poleg vožnje se ukvarjajo tudi s povišanjem možnosti za ženske v industriji in drugih priložnostih, ki bi se jim lahko ponujale. Hkrati podjetje ponuja tudi izobraževalni program za vožnjo teh motorjev, saj je vožnja takega vozila veliko lažja kot motor ali avto. »To so le nekatere izmed stvari, ki si jih želimo kot podjetje izboljšati v svetu. Morda rastemo tudi zaradi te dodatne ponudbe, ki tako ni omejena le na produkt, ampak tudi izkušnjo,« je še dodal Ethier.

Can-Am Spyder RT prihaja v kar treh različicah in namreč Can-Am Spyder RT, Can-Am Spyder RT Limited in Can-Am Spyder RT Sea-To-Sky. Vsaka različica je samosvoja in zelo kvalitetna, kar je podjetje pokazalo prav v preteklih dveh letih. Letošnja modela sta Spyder in Ryker, ki prinašata svoje verzije, a tokrat bo pod drobnogledom Spyder RT. Če pričnemo kar s kratkim vpogledom v tri različice, ki bodo zapeljale na ceste.

Vožnja s trikolesnikom Can-Am Spyder RT in drugimi različicami

Vožnja s trikolesnikom Can-Am Spyder RT in drugimi različicami

Can-Am Spyder RT

Skoraj slabo se sliši, če bi rekli, da gre za osnovni model, saj je daleč od osnov. Njegova cena se prične pri 23,899 tisoč dolarjih. Slednja lahko močno naraste, saj podjetje ponuja možnost samostojnega dodajanja funkcij in splošnega grajenja tega trikolesnika. Spodnjih specifikacij, med katerimi sta najbolj opazna 1330  cm³ motor in šest stopenjski polavtomatski menjalnik, je dovolj za puščanje odprtih ust. Poleg tega ponuja tudi nadzor vožnje, štiri zvočnike, ogrevane sedeže in ročke ter nastavljivo vetrobransko steklo.

 • Motor – 1.330 cm³ (trivaljni, štiritaktni s tekočinskim hlajenjem)
 • 115 konjskih moči (85,8 kW) ob 7250 vrtljajih na minuto
 • 130,1 Nm navora ob 5000 vrtljajih na minuto
 • 6-stopenjski polavtomatski menjalnik z vzvratno prestavo
 • Zavore: Brembo 270 mm (spredaj), 270 mm kolut (zadaj) in ABS zavorni sistem
 • Pnevmatike 165/55R 15 55H (spredaj) in 225/50R 15 76 H (zadaj)
 • 6,4 litrov porabe na 100 km
 • 26,5 litrov velika posoda za gorivo
 • 714 mm medosne razdalje
 • 464 kilogramov teže
 • 755 mm višine

Osnovni model je ustvarjen s praktičnostjo v mislih, saj je Can-Am Spyder RT že v svojem smislu ustvarjen kot vozilo za dolge vožnje. Za shranjevanje je poskrbljeno s 117 litri prostora v prtljažniku in drugih prostorčkih in predalih. LCD ekran na »armaturni plošči« zagotavlja enostavno povezovanje s pametnimi napravami in aplikacijami.

Can-Am Spyder RT Limited

Nadgradnja zgoraj opisanega modela prinaša večino istih specifikacij, ki so jim bile dodani dodatni priboljški. Na voljo je v sedmih različnih barvah in vrstah barv. Večji je tudi prtljažnik oziroma shranjevalni prostor, ki je pri modelu RT Limited velik 177 litrov. Nekatere dodane funkcije so komaj opazne, kot je nastavljivost sopotnikovega sedeža in nadgradnja zvočnega sistema. Poleg tega je enako ogrevanje sedežev, razlikuje pa se še po ceni. Can-Am Spyder RT Limited je na voljo za 27,499 tisoč dolarjev, cena lahko tudi tu naraste z dodajanjem.

Can-Am Spyder RT Sea-To-Sky

Inspiracija tega modela naj bi bila groba površina britanske Komubije. Tako je model Sea-To-Sky ostal zvest zemeljskim tonom in se iz zelene barve spremenil v misteriozno modro s srebrnimi odtenki. Sedeži so tu iz spominske pene z ledveno podporo in nastavljivo višino. Gre za model, ki naj bi bil med vsemi najbolj primeren za dolge vožnje. Njegova cena se prične pri 29,999 tisoč dolarjih in lahko naraste z dodajanjem elementov. Gre za ekskluziven stroj, ki bo na voljo le eno leto. Še vedno bo prisotnih 115 konjskih moči in šest stopenjski polavtomatski menjalnik. Da je to res vozilo namenjeno daljšim potovanjem kažejo dodatne torbe za shranjevanje. V LCD ekran oziroma sistem Can-Am Spyderja je integriran tudi navigacijski sistem in povezava s pametnimi napravami in aplikacijami.

Can-Am Spyder RT ponuja tri različice v svoji liniji

Can-Am Spyder RT ponuja tri različice v svoji liniji

Podjetje Can-Am navdušuje med epidemijo

Pravzaprav je pravo ime podjetja BRP oziroma Bombardier Recreational Products, ki se ukvarja tudi s proizvodnjo vozil Can-Am. Vozila izvaža v več kot sto držav po celem svetu, pri čemur jim pomaga več kot sedem tisoč zaposlenih in več kot štiri tisoč distributerjev. Kljub temu, da je bila glavnina podjetja ustanovaljena pred osemdesetimi leti, je Can-Am kot ga poznamo v zadnjih dveh letih, še vedno dokaj svež izdelek.

Svoje tovarne ima v Kanadi, Združenih državah Amerike, Mehiki, na Finskem in v Avstriji. Leta 2019 je Can-Am v javnost poslal svoj prvi trikolesnik – Can-Am Ryker in takoj navdušil. Že v letu 2020 se je vedelo, da lahko podjetje zapiše rekordno leto, a tak rekord, kot je sledil v letošnjem letu, je bil nepredstavljiv. V obzir je potrebno vzeti tudi pandemijo koronavirusa in pomanjkanje električnih čipov, kar je še dodatno oteževalo celotno situacijo. Can-Am se na to ni oziral in v letošnjem letu zapisal kar 250 odstotno rast prodaje svojih vozil. Za naslednje leto so že obljubil nov nabor modelov Spyder in Ryker s svojimi različicami.

Predstavitev linije Can-Am Spyder RT si lahko ogledate v spodnjem posnetku. Je navdušil tudi vas?

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: can-am.brp.com

e-bike
poletni festival