• C Novo mesto
  • 16:08
  • Čet, 11.08.2022

Električni avtomobil Hyundai ioniq 5 – resen Teslin tekmec

podčetrtek

Hyundai je razvil svoj prvi namensko razviti električni avtomobil. Gre za srednje velik električni terenec, v katerem se lahko pelje 5 potnikov. Je moderne izvedbe, futurističnega designa, odlikuje ga prostorna notranjost, medosna razdalja znaša tri metre. Ponaša se z najnovejšo Hyundai-jevo tehnologijo elektrifikacije. Realni doseg vozila znaša prek 400 kilometrov, poganja pa ga baterija z dvema kapacitetama. V sklopu vozila se nahajata tudi sprednji prtljažnik in vlečna kljuka.

Izbirate lahko med modelom, ki ima pogon na zadnji kolesi, ter med modelom s pogonom na vsa kolesa. Pogon na štiri kolesa se zelo dobro obnese predvsem v hladnem vremenu, saj ima odličen oprijem.

Hyundai ioniq 5 ima namensko električno platformo in izkorišča celoten potencial nove zasnove avtomobila. Zaradi manjšega elektromotorja ima avtomobil kratke previse in tri metre medosne razdalje. Avtomobil v dolžino meri 4,63 metra, širok je 1,89 metra, visok pa 1,60 metra.

Raba enega ali dveh elektromotorjev

Hyundai ioniq 5 ima baterijo kapacitete 58 ali 72,6 kWh. Izbirate lahko med dvema modeloma; pri enem gre za uporabo enega, pri drugem pa dveh elektromotorjev. Sistemska moč znaša 225 kilovatov in 605 njutonmetrov navora. Z vozilom je možno dosegati najvišjo hitrost 185 kilometrov na uro. Hitrost 100 km na uro je možno doseči zgolj v dobrih 5 sekundah.

Moč modela z enim motorjem bo znašala 125 ali 160 kilovatov. Moč polnjenja bo znašala vse do 350 kilovatov.

Z njim možno polnjenje drugih električnih naprav

Prtljažnik vozila Hyundai ioniq 5 ima 531 litrov prostornine. V primeru prilagoditve sedežev je to prostornino možno povečati celo na 1600 litrov. Poleg tega se prtljažnik nahaja tudi v sprednjem delu vozila. Prostornina sprednjega prtljažnika znaša 57 litrov. K vozilu je dodana tudi vlečna kljuka za morebitni priklop prikolice s tovorom do 1,6 tone.

Notranjost vozila je izjemno prostorna. Zasnovana je na način, da so vsi elementi precej uporabni, hkrati pa je poskrbljeno za udobje. Zadnji sedeži so ogrevani ter jih je po potrebi možno premakniti za 5 centimetrov naprej ali nazaj. Nad okni se nahajajo senčila, vrata pa so osvetljena.

Hyundai ioniq 5 je zmožen polniti tudi druge električne naprave, kot so električna kolesa, skuterji in oprema za kampiranje, pa tudi gospodinjske aparate. Vozilo je možno dobaviti do 3,6 kW moči po zaslugi priključku V2L pod zadnjimi sedeži ter še enemu priključku, ki se nahaja na zunanji strani vozila. Polnjenje je možno tudi takrat, ko je vozilo izklopljeno.

Novost: projekcija s tehnologijo navidezne resničnosti

Model Hyundai ioniq 5 omogoča tudi projekcijo s tehnologijo navidezne resničnosti na vetrobransko steklo. Gre torej za nadgradnjo klasičnega projekcijskega sistema. Prednost sistema je predvsem ta, da vozniku olajša vožnjo ob navodilih GPS naprave. Gre torej za prvo uporabo AR tehnologije v Hyundaju. AR omogoča prikazovanje informacij, smernikov in drugih podobnih možnosti. Druga pomembna tehnologija vključuje par 12-paličnih digitalnih zaslonov in Hyundai SmartSense z najnovejšo tehnologijo za pomoč voznikom.

Kdaj lahko pričakujemo, da bo Hyundai ioniq 5 dostopen v Sloveniji? Po nekaterih napovedih naj bi se to zgodilo že letos. Zagotovo je to dobra novica za navdušence. Poleg tega bo zanimivo izvesti cenovno primerjavo s Teslinim in Volkswagnovim vozilom. Opisani primer je bil zasnovan na korejskem trgu. Ni nujno, da bo evropski model identičen. Možno je, da bodo za vsak trg izvedene določene spremembe in prilagoditve.

Pripravila: P.K., Vir foto in fb: FB Hyundai Europe

kobra