• C Novo mesto
  • 07:04
  • Ned, 03.03.2024

Elektronska vinjeta: nadgradnja klasične samolepilne različice

Tempo in hiter način življenja od nas v zadnjih letih zahtevata, da veliko svojega časa preživimo na cesti. Ker pa v prometu nismo edini udeleženci, se je potrebno zavedati, da moramo prav vsi vpleteni paziti nase in na druge voznike, to pa še posebej velja za tiste predele cest, kjer dosegamo najvišje hitrosti vožnje, torej na avtocestnih predelih. Za te dele cestnega prometa pa velja še nekaj dodatnih pravil, kot je na primer obvezna elektronska vinjeta.

Če smo bili v preteklosti navajeni, da smo ne samo lepili samolepljive vinjete na naša vetrobranska stekla vozil, temveč se še dodatno jezili takrat, ko smo jih morali odstranjevati in nadomestiti z novimi, pa je od prejšnjega leta to postalo nekoliko enostavnejše. Navadno samolepilno vinjeto je namreč zamenjala elektronska vinjeta, s katero je prehod na avtocesto kar naenkrat postal še enostavnejši.

Za avtocesto je uporaba vinjete kot cestnoprometni predpisi za vožnjo. Če je vidljivost manjša kot 50 metrov, potem moramo vklopiti meglenke. Ko sedemo v avto, se moramo pripeti z varnostnim pasom, v vozilu pa moramo imeti obvezno opremo kot na primer varnostni trikotnik, komplet rezervnih žarnic, komplet prve pomoči in odsevni jopič. Če se zapeljemo na avtocesto, potem moramo kupiti tudi veljavno vinjeto.

Za avtocesto je uporaba vinjete kot cestnoprometni predpisi za vožnjo

Elektronska vinjeta z veljavnostjo od enega tedna do enega leta

Elektronska vinjeta je obvezna za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in vseh hitrih cestah za vsa motorna kolesa, osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone. Od prvega decembra 2021 so na voljo e-vinjete, ki jih je mogoče kupiti preko spleta na uradni spletni strani Darsa (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji).

Tako imenovana elektronska različica vinjete predstavlja sodoben način plačevanja cestnine in se po osnovnih lastnostih in ceni ne razlikuje bistveno od klasične vinjete. Ob nakupu mora biti uporabnik posebej pozoren, da kupi vinjeto za pravilen cestninski razred. Ti so namreč trije – cestninski razred 1, 2A in 2B.

V cestninski razred 1 so uvrščena enosledna motorna vozila, torej vsa vozila, katerih sled ni širša od 50 centimetrov. V kategorijo 2A spada večina osebnih avtomobilov, enoprostorcev in terenskih vozil, ki ne tehtajo več kot 3,5 tone. V cestninski razred 2B pa spadajo tista vozila, ki prav tako ne presegajo teže 3,5 tone, njihova višina nad prvo osjo pa presega 1,3 metra višine.

Glede na cestninsko kategorijo se razlikujejo tudi cene posameznih elektronskih vinjet za vsa vozila. Tedenska elektronska vinjeta za kategorijo 1 tako stane 7,5 evra, mesečna 30 in letna 55 evrov. Tedenska vinjeta za kategorijo 2B stane 15 evrov, mesečna 30 evrov, letna pa 110 evrov. Cene kategorije 2B so enkrat višje kot pri 2A, tedenska tako stane 30 evrov, mesečna 60 evrov, letna pa 220 evrov.

Kaj je torej glavna razlika med klasično samolepilno vinjeto, ki smo jo lepili na vetrobranska stekla in med novo, elektronsko verzijo vinjete? Elektronsko različico lahko zlahka kupimo iz domačega naslanjača preko Darsove spletne strani, vezana pa je na registrsko številko vozila. Ob nakupu preko spleta je potrebno, da smo zelo previdni, da vnesemo pravilno registrsko številko in pravi cestninski razred.

Kaj je torej glavna razlika med klasično samolepilno vinjeto, ki smo jo lepili na vetrobranska stekla in med novo, elektronsko verzijo vinjete?

Neveljavna e-vinjeta lahko privede do visoke denarne kazni

Cestnoprometni predpisi od voznikov zahtevajo upoštevanje obveznih pravil, brez katerih promet v nobeni državi na svetu ne bi normalno potekal, na cestah pa bi bili priče več prometnim nesrečam in izpostavljeni bistveno večjim nevarnostim tekom vožnje. Neupoštevanje teh predpisov vodi ne samo v ogrožanje sebe in drugih soudeleženih v prometu, ampak lahko privede tudi do visokih denarnih kazni in kazenskih točk.

Enako velja za uporabo elektronskih vinjet. V primeru, da za motorno vozilo ne kupimo veljavne vinjete, s tem kršimo zakon, saj posledično ne plačamo cestnine za uporabo avtoceste. Zaradi tega so vozniki lahko oglobljeni s kaznijo v višini do 800 evrov.

Vinjete lahko kupimo preko spleta na Darsovi spletni strani ali na drugih pooblaščenih prodajnih mestih. Njihova veljavnost začne teči takoj, torej lahko takoj ob plačilu oz. nakupu elektronske vinjete začnemo voziti po slovenskih avtocestah in hitrih cestah.

Najbolj pogosto se kupci elektronskih vinjet odločijo za nakup letne vinjete. Ta velja od dneva začetka veljavnosti pa vse do konca istega dne v naslednjem letu. Pri polletni vinjeti velja, da velja od dneva nakupa pa vse do zadnjega dneva čez šest mesecev, oziroma do zadnjega dneva v mesecu, če ima šesti mesec po nakupu manj dni. Polletna vinjeta, kupljena 31. januarja tako velja do 30. junija.  

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay, Instagram, Pexels