• C Novo mesto
 • 10:57
 • Čet, 22.02.2024

Elektronska vinjeta: Vse, kar je treba vedeti o e-vinjetah

Elektronska vinjeta bo na slovenske ceste prišla zelo kmalu. Nadomestila bo klasično vinjeto, ki smo jo lepili na vetrobranska stekla. V osnovi bo vse enako, razlikovali se bosta v le nekaterih lastnostih. Z nakupom e-vinjete si bo vsak uporabnik zagotovil pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji. V nadaljevanju prispevka najdete vse najbolj pomembne informacije o elektronskih vinjetah. Kdaj bodo na voljo? Kako se bodo uporabljale? Kakšne posebnosti prinašajo?

Elektronska vinjeta prihaja že decembra

S prvim decembrom 2021 bodo za nakup na voljo že prve elektronske vinjete. Prve bodo na voljo letne vinjete za osebna vozila, kombije in motorje. Za slednje bodo na voljo tudi polletne vinjete. Po nekaj letih uporabe klasične vinjete, ki je bila nalepljena na vetrobransko steklo, novejša prinaša nekaj sprememb.

Kdaj lahko kupim elektronsko vinjeto?

Nakup in posledična uporaba e-vinjete bo za določena vozila možna že 1. decembra 2021. Kupiti bo možno letne vinjete ter polletne za motorna kolesa, sama vinjeta pa ne bo v fizični obliki temveč digitalni.

Ali bosta na voljo tudi mesečna in tedenska elektronska vinjeta?

Najprej bodo v veljavo stopili zgoraj omenjeni vrsti, torej polletni in letni, s 1. februarjem 2022 pa tudi preostale. Mesečna in tedenska e-vinjeta bosta začeli veljati s 1. februarjem 2022, kupiti jih bo možno 30 dni pred tem. Od februarskega datuma bosta tudi ti vinjeti samo v digitalni različici.

Kakšno veljavo bo imela vsaka izmed elektronskih vinjet?

 • Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.
 • Polletna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev, če tega dne v šestem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za polletno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. oktobra 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost polletne e-vinjete izteče 30. novembra. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).
 • Mesečna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. maja 2022, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj 2022, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija.
 • Tedenska e-vinjeta velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati v petek, 15. aprila 2022, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do četrtka, 21. aprila 2022, do polnoči.
Elektronska vinjeta bo veljala po starem režimu

Elektronska vinjeta bo veljala po obstoječem cestnem omrežju

Kakšna je razlika med e-vinjeto in vinjeto nalepko?

Razlika je samo v tem, da gre pri elektronski vinjeti za digitalno različico, ki nadomešča dosedanjo vinjeto. Tako je ne bo potrebno lepiti na vetrobransko steklo, za uporabnika pa bo praktično »nevidna«.

Kje bo možno kupiti elektronsko vinjeto?

Nakup elektronskih vinjet bo mogoč na spletu ali na dosedanjih mestih prodaje. Bencinski servisi in drugi trgovci bodo imeli enake možnosti kot nakup na spletu. Pri plačilu preko spleta bo možno plačilo s plačilno kartico ali nakazilom denarja na transakcijski račun družbe DARS.

Pozor!

Pri nakupu elektronske vinjete preko spleta ali pri trgovcu bo treba veliko pozornosti nameniti številkam. Vpisati bo treba vašo registrsko tablico in podatke s plačilne kartice, da bo lahko nakup uspešen. Na prodajnih mestih bodo podatke v sistem vnašali prodajalci, ki jim bo potrebno povedati naslednje podatke – registrska številka vozila, cestninski razred in veljavnost vinjete. Podatki bodo morali biti točni.

Pri nakupu na spletu se bodo podatki o kupljeni e-vinjeti za točno določeno vozilo (registrska številka, cestninski razred in čas veljavnosti vinjete) shranili v centralni sistem elektronske vinjete. Odgovornost vsakega uporabnika in kupca je navajanje in vnašanje točnih ter pravilnih podatkov.

Kakšne so cene elektronskih vinjet?

Cene vinjet se za leto 2022 ne bodo spremenili in bodo tako še vedno znašale:

2A e-vinjeta (osebna in bivalna vozila):

 • Letna – 110 evrov
 • Mesečna – 30 evrov
 • Tedenska – 15 evrov

2B e-vinjeta (kombiji):

 • Letna – 220 evrov
 • Mesečna – 60 evrov
 • Tedenska – 30 evrov

Motorna kolesa e-vinjeta:

 • Letna – 55 evrov
 • Polletna – 30 evrov
 • Tedenska – 7,5 evrov
Elektronske vinjete za leto 2022

Elektronske vinjete za leto 2022

Kako se bo nadzirala elektronska vinjeta v prometu?

Ker bo nova elektronska vinjeta vezana na registrsko številko, bo temu primeren tudi nadzor. Preko stacionarnih kamer, ki bodo nameščene na posameznih točkah avtocestnega omrežja, bodo nadzirane registrske številke vozil. Avtocestna počivališča, mejni prehodi, avtocestni priključki bodo imeli nadzor s prenosnimi nadzornimi opremami. Nadzorne kamere bodo imela tudi vozila cestninskega nadzora s čimer bo lahko nadzor izpeljan tudi med vožnjo.

Kaj se zgodi s podatki nadzora?

Ko bo sistem preveril vozilo, ki ima kupljeno elektronsko vinjeto, bodo podatki takoj izbrisani iz sistema in za seboj ne bodo pustili sledi. Če pa bo ob nadzoru zaznana kršitev, bodo podatki shranjeni v sistemu do konca prekrškovnega postopka.

Kako bodo kršitelji kaznovani?

V kolikor bodo vozila, ki so predmet prekrška, registrirana v Sloveniji bo cestninski nadzor po pošti poslal kazenski nalog in račun. To bo prejel lastnik vozila, čigar podatki so vneseni v sistem elektronske vinjete. Globa v primeru vožnje brez e-vinjete bo še vedno znašala 300 evrov.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, dars.si