• C Novo mesto
  • 02:28
  • Čet, 29.02.2024

Fiat 500: mali avto, veliko udobje

Fiat 500 je majhno mestno vozilo, ki ga proizvaja Fiat. Sodobni Fiat 500 spominja na avtentičnega 500, klasiko, ki je poseljevala ulice mnogih držav med letoma 1957 in 1975. Cinquino v Italiji ali Fitito v Argentini je bil majhen trivratni mini v italijanskem slogu z začetno močjo 15 KM. Ta model je bil v preteklosti celo del velikih tekmovanj in priprav.

Za seboj pušča veliko nevšečnosti, vendar ohranja urbano bistvo izvirnika, vključno s hibridnimi in električnimi različicami v svojem katalogu ter zagotavlja dober odmerek osebnosti trgu, na katerem tekmuje. Fiat 500 je majhno terensko vozilo s tremi vrati, ki meri 3,57 metra v dolžino, 1,62 metra v širino in 1,48 metra v višino.

Po velikosti in ceni se mu najbolj približa modelu Renault Twingo, po stopnji prilagajanja v svojem segmentu pa mu je najbolj podoben modelu Opel Adam. Druge podobne alternative so Hyundai i10, Seat Mii, Citroën C1 ali KIA Picanto, čeprav Fiat 500 v resnici nima neposrednega tekmeca, ki bi mu ustrezal po dizajnu, osebnosti in kakovosti.

Trenutni Fiat 500 je naravni naslednik klasičnega 500, znanega tudi kot Topolino. Zgodovina nam pove, da je mali Fiat eden najdlje živih modelov v zgodovini. Prvi med njimi je prišel na trg leta 1936, čeprav je bila proizvodnja v različnih časih prekinjena.

Po več kot desetletju na naših cestah je sodoben Fiat 500 naredil še en korak k svoji odločitvi, da ostane aktualen s časom in napredkom tehnologije. Na ta način je bilo leta 2020 napovedano ustvarjanje novega Fiata 500, katerega glavna značilnost je v tem primeru, da je popolnoma električen. Danes je na tržišču že tudi hibridna različica tega avtomobila.

Fiat 500 je majhno mestno vozilo, ki ga proizvaja Fiat.

Fiat 500 je majhno mestno vozilo, ki ga proizvaja Fiat.

Po zasnovi in značaju je Fiat 500 stopničko nad ostalimi avtomobili svoje velikosti

Fiat 500 je na voljo izključno s trivratno karoserijo, z bencinskimi in dizelskimi motorji z močjo med 69 in 105 KM ter z različnimi stopnjami opreme, pri čemer je 500 S tista najvišja možna ponudba (če ne upoštevamo ekskluzivnih zaključkov, npr. kot 500 Riva). Po preizkusih več različic modelov Fiata 500 naj bi bil najbolj reprezentativen tisti, ki ustreza prenovljenemu modelu Fiatu 500 2016.

Homologiran je za štiri sedeže, kljub velikosti pa preseneča prostornost na zadnjih sedežih. Čeprav bi marsikdo podvomil, da je lahko v 3,57-metrskem avtomobilu toliko prostora, je Fiat 500 dejansko izredno udoben in dostopen. Nasprotno pa je 185-litrski prtljažnik nekoliko majhen, tako da avto ni primeren za prevažanje večje količine prtljage.

Novejše različice modela Fiat 500 so izredno udobne za vožnjo zahvaljujoč manjšim dimenzijam vozila in servo volanu s funkcijo ”City”, zaradi česar je parkiranje hitro in enostavno. Imajo pa vse različice avtomobila podobno napako, in sicer je radij obračanja preširok za mere avtomobila.

Novi Fiat 500 2022

Kot že omenjeno, se model avtomobila prodaja samo kot trivratni avtomobil, vendar v dveh različicah – običajni, z zaprto streho in model 500 C z zložljivo streho. Tako lahko uživate v majhnem urbanem prostoru na prostem.

Dinamično med Fiatom 500 in njegovo različico Cabriolet skoraj ni razlik. Vsekakor model 500 daje dober občutek trdnosti, vzmetenje je čvrsto in neravnine na cesti se v notranjosti avtomobila nekoliko občutijo. Kljub temu pa ne moremo reči, da gre za neudoben avto. V ovinkih volan prenaša mirnost, tako da je vožnja vedno zelo položna in nadzorovana.

Od najosnovnejše stopnje opreme (Pop) ima sedem zračnih blazin, ročno klimatsko napravo, radio UConnect s šestimi zvočniki, priključek USB, komande na volanu in dnevne LED luči. Zaključek Lounge dodaja panoramsko stekleno streho, 16-palčna lito platišča, različico Uconnect Radio LIVE s 5-palčnim zaslonom na dotik, samodejno klimatsko napravo in usnjen volan z več funkcijskimi gumbi.

Model Fiat 500 S ima v notranjosti še večji zaslon (7 palcev) in dodaja estetske elemente, ekskluzivne za to različico. Poleg tega je treba omeniti širok nabor prilagoditev, s katerimi je mogoče konfigurirati vozilo Fiat 500. Poleg Fiata 500 je na voljo daljša in višja različica, imenovana Fiat 500L, s štirimi vrati, ter tip SUV: Fiat 500X. Tiste bolj športne različice se tržijo pod blagovno znamko Abarth, na primer Abarth 595.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay