• C Novo mesto
  • 01:57
  • Pet, 01.07.2022

FOTO: Kje bodo vozili novi slovenski vlaki?

poletni festival

Vsi novi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin.

LJUBLJANA – V četrtek so Slovenske železnice prevzele prvih 5 novih dizelmotornih vlakov Stadler (DMG – SŽ 610/615). Nove vlake bodo takoj po ponovni vzpostavitvi JPP vključili v promet. Vozili bodo na dolenjski in kamniški progi, ter po vzpostavitvi prometa tudi na kočevski progi. Naj spomnimo, prvi vlak je v Slovenijo prispel 11. marca 2020. Sledila so testiranja, izobraževanja strojevodji in tehničnega osebja SŽ- VIT, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, na koncu pa pridobitev obratovalnega dovoljenja, ki nam ga je izdal DRSI in je bil tudi pogoj za predajo vozila v javni promet.

Končno modernizacija

„Do konca leta 2022 pričakujemo da bo po naših tirih zapeljalo vseh 52 naročenih vlakov – od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov. S prihodom novih vlakov je bil storjen pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic,“ še zapišejo pri Slovenskih železnicah.

Tudi wi-fi

Vsi novi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin. Novi vlaki (garniture) bodo skrajšali potovalni čas do 10 odstotkov (novi elektromotorni vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 km/h). V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza.

Regionalno povezovanje

Novi dizelski in večnapetostni električni in vlaki bodo omogočili tudi čezmejno regijsko povezovanje v smeri Avstrije in Hrvaške: udobno, hitro in brez prestopanja.

Pripravil: Nadlani.si, SŽ
Foto: www

dolenjske toplice