• 17.22C Novo mesto
  • 08:35
  • Sob, 06.06.2020

Hamilton Lewis: britanski dirkač Formule 1

Malo voznikov formule ena se lahko pohvali s tako velikimi dosežki kot Hamilton Lewis in na videz očarljivo dirkaško kariero, ki jo je v majhnem delu zaznamoval Ron Dennis, načeloma pa McLaren. Senzacionalna sezona Hamiltona leta 2007 – v kateri je na svetovnem prvenstvu izgubil za eno točko – ostaja ena najodmevnejših pohodniških kampanj v zgodovini.

Hamilton Lewis se je rodil 7. januarja 1985 v Stevenageju. Njegovi stari starši so se v petdesetih letih prejšnjega stoletja izselili iz Grenade v Veliko Britanijo. Njegova starša sta se ločila, ko je bila star dve leti in je šel živet z mamo in polsestrama. Ko je bil Hamilton Lewis star šest let, je njegov oče kupil svojemu majhnemu sinu daljinsko vodeni avtomobil. Povedal mu je, da bo po šoli podpiral strast svojega sina do dirk. Hamilton Lewis velik del svojega uspeha pripisuje skromni vzgoji v Stevenageju. Kot mlad zmagovalec dirk se je kmalu vpisal na državne prireditve. Do desetega leta starosti – z nekaj manj kot dve leti izkušenj – je bil okronan za najmlajšega zmagovalca britanskega prvenstva – British Cadet Kart.

Hamilton Lewis

Hamilton Lewis

Leta 1998 ga je šef McLarena vpoklical v program za mlade voznike. Dennisovo prepričanje v Hamiltonov talent je bilo takšno, da je že pogodba za trinajstletnika vključevala možnost preboja v dirke formule ena. Na tej stopnji pa je prav McLaren-ova finančna podpora izkazala večji blagoslov za Hamiltona, ki ga je do takrat podpiral le njegov poslušni oče – in bodoči menedžer – Anthony, ki je delal več izmen hkrati, da bi sinu omogočil dirkati. Večkratni svetovni prvak Michael Schumacher je o njem dejal:

»Kakovosten voznik in zelo močan že pri 16. letih. Če bo to tako nadaljeval, sem prepričan, da bo dirkal tudi v F1. Nekaj ​​posebnega je videti otroka njegove starosti na vrhu. Očitno ima pravo dirkaško miselnost.«

Hamilton Lewis se je leta 2002 odločil za zelo konkurenčno britansko serijo Formula Renault. Strahovi, da se ne bi spoprijel s takšnim dvigom konjskih moči, so se izkazali za kratkotrajne. Hamilton Lewis je v svoji debitantski sezoni napadal enosedežne dirke z enako odločnostjo, ki je obrodila sadove. V debitantski sezoni je končal na tretjem mestu, preden je po rekordnih 10 zmagah in devetih najhitrejših krogih prvenstvo osvojil leto kasneje.

Čeprav je bil njegov nadaljnji prestop v Euroseries F3 manj prijeten, se je Hamilton Lewis na koncu postavil na noge in se v prvem letu izkazal na petem mestu lestvice. V naslednjem letu pa je že osvojil naslov prvaka. Hamilton Lewis je bil že skoraj pri Williamsu, vendar ga BMW ni hotel financirati. Vrnil se je v McLaren in nadaljeval z zmago na dirkah v formuli tri. Hamilton Lewis je sezono 2005 končal z zmago, saj je dobil 15 od 20 krogov za prevladujočo ekipo ASM. Autosport ga je na seznamu najboljših 200 voznikov uvrstil na 24. mesto. Njegov pohod na GP2 leta 2006 se je izkazal za enako razburljivega. Hamilton Lewis je po svojih najboljših močeh gledalce osupnil z nizom spektakularnih predstav. S svojim drznim slogom vožnje je premagal svojega izkušenejšega rojaka Alexandra Premata in vstajnega Nelsona Piqueta Jr. in osvojil naslov Grand Prix ART.

V letu 2007 je Ron Dennis dobesedno vrgel svojega mladega voznika v ogenj, pri čemer je Hamiltonov nasprotnik postal dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso. Hamilton Lewis je v svoji debitantski sezoni osvojil štiri nagrade Grande in večji del leta vodil prvenstvo, pri čemer je razvil intenzivno rivalstvo z Alonsom tako na stezi kot zunaj nje. Le mešanica slabe sreče in neizkušenosti v zadnjih dveh krogih mu je odvzela naslov. Bila je zamujena priložnost, toda slednjo, je izkoristil takoj v naslednji sezoni. Potem ko se je Alonso vrnil v Renault, je Hamilton Lewis znova vodil glavni del sezone, na koncu pa je po napetem razpletu naslov na finalu v Braziliji za eno točko iztrgal Ferrarijev Felipe Massa.

Hamilton Lewis

Hamilton Lewis

Hamilton Lewis je začel leta 2009 z avtomobilom, ki mu je močno manjkalo moči in hitrosti, v Avstraliji pa je doživel okus diskvalifikacije, potem ko so mu sodili, da je namerno zavajal dirkače v zvezi z incidentom z tretjim mestom Jarnom Trullijem. Kaj se je dejansko dogajalo, v celoti nikoli ni bilo razkrito. Hamilton Lewis je sezono postopoma spremenil. Velika nagrada Madžarske julija ga je pognala nazaj na zgornji stopnički. Sledila je še ena zmaga v Singapurju in nadaljnje tri-kratne stopničke – dovolj, da so ga pripeljale na peto mesto v končni razvrstitvi. Jenson Button in Brawn GP sta si zagotovila naslove prvakov voznikov in konstruktorjev.

Z dvomljivimi strateškimi pozivi na zgodnjih dirkah sezone 2010 so se vrstile zaporedne zmage v Turčiji in Kanadi. Medtem, ko je McLaren MP4-25 vse bolj prehiteval svoja tekmeca Red Bull in Ferrari, je v 14. krogu v Italiji izgubil vodstvo prvakov in ga ni dobil nazaj. V finale Abu Dabija je računal na naslov, na koncu pa je končal na četrtem mestu.. Nemec Sebastian Vettel, ki vozi za Red Bull, je osvojil svoj prvi od štirih zaporednih naslovov.

Sezona 2011 je bila najtežja v Hamiltonovi karieri v formuli ena. Nezadovoljen z dirkalnikom, ki mu je sprva manjkal dirkaški potencial, je niz neznačilnih napak pripeljal do številnih obiskov stevardes in čedalje težjih odnosov z mediji, ki jih je vse bolj zanimalo njegovo osebno življenje. Da bi dodal svoje stiske, je Button dal odpoved pri McLarenu in čeprav je Hamilton s svojimi rojaki v sezoni dosegel tri zmage na Kitajskem, v Nemčiji in Abu Dabiju, se je ob koncu leta znašel le na petem mestu, tri mesta za kolegom.

Hamilton Lewis

Hamilton Lewis

Leto 2012 se je za Hamiltona izkazalo za še eno nezadovoljivo leto, saj je njegova nezanesljivost pokvarila njegovo kandidaturo. Za volan se je sicer podal v precej bolj sestavljeno sezono, njegova uničujoča hitrost mu je pomagala do štirih impresivnih zmag v Kanadi, na Madžarskem, v Italiji in ZDA. Takšen rezultat je nakazoval, zakaj je Mercedes z veseljem podpisal pogodbo s Hamiltonom za sezono 2013 in naprej. Hamilton Lewis svojih novih delodajalcev ni razočaral, saj je užival v razmeroma brezhibnem prehodu v svojo drugo ekipo F1. Zmaga na Madžarskem, plus nadaljnji štiri stopničke so ga popeljale do četrtega mesta v prvenstvu leta 2013. V letu 2014 so stvari za Hamiltona postale še boljše, ki se je, oborožen z izjemno dobrim dirkalnikom Mercedes F1 W05 Hybrid, spoprijel z izzivom moštvenega kolega Rosberga. Ta zagon je prenesel tudi v leto 2015, 10-krat zmagal in postal trikratni svetovni prvak in prvi Britanec, ki si je nazaj zagotovil naslov prvaka.

Avtor: M.V.

Vir slik: Wikipedia