• 12.53C Novo mesto
  • 04:04
  • Ned, 07.06.2020

Hummer odslej v bolj zeleni različici

Hummer je bila v preteklosti ameriška znamka avtomobilov in tovornjakov. Ta zgodba sega nazaj v leto 1992, ko se je pričel izdelovati vojaški terenec M998 HMMWW. Kasneje so izdelali tudi ogromna vozila H1, H2 in H3. Hummerji so kmalu postali zelo priljubljena vozila pri zvezdnikih in bogataših. Toda proizvodnjo so prenehali leta 2010, le proizvodnja vojaškega HMMWW se je nadaljevala. Kasneje je podjetje Humvee Export obudilo Hummerja, toda v malce drugačni različici. Sedaj se pojavlja kot vojaško vozilo brez motorja, ki ga šele kasneje sestavijo z enim izmed treh turbodizelskih motorjev ali pa z bencinskim. Na splošno pa je Hummer iz generacije v generacijo manjše vozilo. No, vsaj sedaj trendi kažejo na to. V primerjavi s Hummerjem H1, se so nadaljne generacije vozil skrčile v širino za kar nekaj več kot 20 centimetrov. Še vedno pa imajo tudi novodobna vozila Hummer svoje specifične lastnosti, ki jih razlikujejo od drugih avtomobilov. Med drugim so to pravokotne stopnice ali gume, ki segajo visoko, celo do višine povprečnega kabrioleta. Hummer je svoj sloves dobil predvsem na račun vojske. V svoji »zbirki« ima Hummer kar nekaj modelov. Med njimi je model Hummer H1, ki je prvo vozilo, proizvedeno leta 1992. Drugi model je Hummer H2, ki ima tudi dve različici in sicer H2 SUV in H2 SUT. Nadaljuje se z modelom Hummer H3, ki je tudi v različici H3T in ima značilnost, da je manjši model. Leta 2008 je bil izdelan tudi Hummer HX, nadaljuje pa se z hibridnim modelom.

Hummer

Hummer

Hummerjev povratek pri General Motors

General Motors so predstavili nov povratek terencev Hummer. Toda sedaj menda v bolj naravi in okolju prijazni različici. Predstavili naj bi ga septembra 2021, imel pa naj bi svojih predstavitvenih pet minut na dogodku Super Bowl in sicer v 30 sekundnem oglasnem bloku. K promociji naj bi pomagal tudi slavni košarkar James LeBron, ki je tudi sicer sam lastnik Hummerja H2. Sicer pa so pri General Motors izdali le nekaj podatkov glede Hummerja, ki naj bi ga lansirali maja prihodnje leto.  Prej so se pri General Motors sicer družno zedinili, da električni avtomobili niso prihodnost, saj so bili večji hit »velikanski tovornjaki«. Podjetje je tudi opustilo pionirsko izdelavo električnega avtomobila in ustavilo proizvodnjo. Rešitev naj bi takrat bilo polazirajoče vozilo, vsaj dokler ga niso ujele recesija in naraščajoče cene goriva. Toda sedaj je podjetje General Motors oživelo blagovno znamko Hummer, ki bo tokrat električna. Morda so razlike v tem modelu napram prejšnjim povezane tudi z ekološko osveščenimi kupci in pa cenami naftnih derivatov, kjer so bile v preteklosti cene zelo rastoče. To bo morda sicer spremenila globalna kriza corona virusa, toda ekološki trendi pa vsekakor so in bodo vedno bolj v »modi«. Hummer sicer nosi ogromno zgodovine, blagovna znamka pa izhaja iz vojaškega Humveeja, ki ga je med drugim oboževal tudi Arnold Schvarzenegger. Znamka je bila pridobljena leta 1999. Proizvodnja se je povečala, ko so pri General Motors prenehali s programom električnih avtomobilov. Menili so, da električni avtomobili niso kaj drugega kot preizkus, medtem, ko pa so se tovornjaki prodajali neverjetno dobro. Nato se je pričela vojna v Iraku in vozila Hummer so se v uveljavila tudi v kontekstu s to povezavo. Sicer na kontroverzen način, toda vendarle. Toda po preteku nekaj časa se je manija za velikanskimi tovornjaki malce pomirila in izkazalo se je, da električni avtomobili niso le poskus, o pomembnosti katerih je trdil že Tesla. Podjetje sedaj izdeluje tudi električna vozila in poudarja, da so tudi učinkovita in zmogljiva, ne samo prijazna do okolja. V podjetju imajo tudi teorijo, da se električni avtomobili vedno bolj uveljavljajo v družbi in da so vedno bolj zanimivi tudi za moške.

Hummer

Hummer

Ambasador električnega Hummerja tudi Arnold Schwarzenegger

Ambasador električnega Hummerja pa je tudi Arnold Schwarzenegger, ki tudi sam že vozi tovrstno vozilo. Tovornjaki iz podjetja General Motors so izjemno priljubljeni, toda dragi. Tri najbolj prodajna vozila v ZDA so pickupi, toda niso poceni. Avtomobilski proizvajalci si prizadevajo za proizvodnjo električnih vozil in pozdravljajo visokokategorne pobiralce kot pomemben zaslužek. Sčasoma se zna izkazati tudi to, da bo celoten trg elektricifiran, toda avtomobilski proizvajalci kot so Generals Motors pa ne želijo izgubiti donosnega poslovanja s tovornjaki. S tem, ko so uvrstili novo električno vozilo med druge, ki jih ponujajo v podjetju General Motors, pride tudi mnogo stroškov in še veliko drugega, in temu primerna je tudi cena električnega Hummerja in končni donos. Vse kaže, da so se tudi v avtomobilski industriji kljub dosedanjih dobičkih prodanih obstoječih modelov vozil, primorani vedno bolj nagibati tudi k zelenimi trendom in iskanju novih rešitev tako za naravo kot za človeku prijazno, uporabno in zmogljivo prevozno sredstvo.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay