• C Novo mesto
  • 11:19
  • Ned, 13.06.2021

Najbolj ikonični avtomobili iz filmov

V večini filmov nastopajo tudi avtomobili. Toda v naših najljubših filmih so avtomobili enako pomembni igralci kot ljudje. Včasih najbolj prepričljivi liki v filmu sploh ne izrečejo besede. Namesto tega zažigajo gumo in se podijo po ulicah.

Pravi ljubitelji avtomobilov lahko naštejejo najbolj ikonične avtomobile iz svojih najljubših filmov tako hitro in enostavno, kot lahko naštejejo imena zvezd, ki so v filmu nastopale ali krajev, kjer so bili filmi posneti. Tu je seznam 15 filmskih in televizijskih avtomobilov, ki so najbolj ikonični avtomobili doslej. Ali na seznamu najdete vaš najbolj priljubljen filmski avtomobil?

1958 Plymouth Fury iz grozljivke “Christine”

Ikonični avtomobil Plymouth Fury, uporabljen v grozljivki “Christine” je verjetno odgovoren za še več nočnih mor. Po besedah ​​Hagertyja je bilo v filmski adaptaciji romana Stephena Kinga uporabljenih več kot 20 avtomobilov, leta 2015 pa so en ikonični avtomobil prodali zbiralcu za približno 200.000 ameriških dolarjev.

1981 Delorean DMC-12 iz filma “Back to the Future”

Prepričani smo, da trije modificirani DeLorean DMC-12, ki so igrali kot originalni časovni stroj v filmu “Back to the Future”, niso vključevali tipkovnice ali pomembnega fluks kondenzatorja s standardno izdelavo avtomobila, ampak ta nora vrata, ki se odpirajo navzgor, so prišla original z avtomobilom. Danes lahko ta ikonični avtomobil vidite na razstavi v avtomobilskem muzeju Petersen v Los Angelesu.

2004 Pontiac Aztek, “Breaking Bad”

Priznamo, da smo bili pristranski s Pontiac Aztekom, za katerega je vsekakor potreben specifičen okus, toda njegova glavna vloga v kultni klasiki AMC “Breaking Bad” ga je spet postavila med najbolj ikonične avtomobile iz filmov. Aztek je bil prva izbira za avto Walterja Whitea ravno zaradi njegovega slovesa, ugotavlja Jalopnik: “Avto je bil oškodovan kot odličen primer skupinskega razmišljanja in vodstvenih slabih odločitev pri General Motorsu. … globoko v sebi predstavlja nekaj grdega”.

Ikonični avtomobil iz filma The Love Bug. FOTO CharlesPragnell Pexels

Ikonični avtomobil 1961 Ferrari 250 GT, ”Ferris Bueller’s Day Off”

Sijajni rdeči avtomobil, ki ga je Ferris Bueller sunil očetu svojega prijatelja, naj bi bil Ferrari 250 GT iz leta 1961. Izkazalo se je, da je filmska ekipa v širokih posnetkih filma dejansko uporabila tri Modena Spyderje, nato pa uporabila pravega Ferrarija, ko so potrebovali posnetke od blizu. Ferrari ni bil srečen, ko je na ponaredkih videl svoje značke, zato je na koncu tožil proizvajalce Modenas.

1963 Volkswagen Beetle iz filma “The Love Bug”

Če obstaja avto, ki je bolj lep kot biserno beli volkswagnov hrošč, ki je postal Herbie, ikonični avtomobil s črtami “Love Bug”, ga zagotovo še nismo videli. Zanimivo je, da bi lahko bil Herbie Toyota ali Volvo, ki sta se oba pojavila na avdiciji za avtomobil v filmu. Toda filmska ekipa je bila tako navdušena nad Hroščem, da so ga člani ekipe začeli celo božati. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina.

Ikonični avtomobil Aston Martin DB5, ‘Goldfinger’

Blagovna znamka Aston Martin je tako vezana na Jamesa Bonda, da del svoje domače spletne strani nameni filmski seriji. Tretji film “Goldfinger” je bil prvi z Aston Martinom, DB5. Pravzaprav je družba leta 2018 napovedala, da bo izvedla 25 rekreacij avtomobila Seana Conneryja, skupaj z vrtljivimi tablicami in drugimi pripomočki v filmskem slogu. Cena? Samo po 3,5 milijona dolarjev.

1968 Ford Mustang GT Fastback je ikonični avtomobil iz filma ‘Bullitt’

Morda najbolj znana scena preganjanja v zgodovini filmov je, ko poročnik Steva McQueena Frank Bullitt lovi ekipo morilcev po ulicah San Francisca. Njegov avtomobil? Eden največjih Ford Mustangov vseh časov. McQueen je veliko vozil sam in čeprav je upal, da bo ta ikonični avtomobil obdržal za svojo osebno zbirko, je avtomobil kmalu po koncu snemanja filma šel v zasebne roke in igralčeve prošnje za nakup so padle na gluha ušesa.

Ikonični avtomobil iz filma ”Ghostbusters” 1959 Cadillac Miller-Meteor

Če ste navdušenec nad avtomobili in iščete originalne “Ghostbusters” Ecto-1, bi to bil Cadillac. Prav Cadillac je leta 1959 ustvaril predelavo rešilca ​​Miller-Meteor, ki je služil kot osnova za prepoznaven ikonični avtomobil. Težek 3 tone in dolg več kot 6 metrov je bilo ta ikonični avtomobil težko zgrešiti. Avto, ki so ga uporabljali med snemanjem filma, se je celo pokvaril na Brooklynskem mostu, kar je oviralo promet in filmski ekipi zagotovilo policijsko globo.

1966 Ford Thunderbird je ikonični avtomobil iz filma “Thelma in Louise”

Žensk v glavnih vlogah je v tovrstnih filmih z avtomobili malo, toda “Thelma in Louise” sta spremenili scenarij. V klasiki iz leta 1991, v kateri sta igrali Susan Sarandon in Geena Davis, so prijatelji v begu pred oblastmi v svojem kabrioletu Thunderbird zbežali v puščavo. Ta ikonični avtomobil sploh ni bil spremenjen, kar je redko za vozilo s tako vidno vlogo. Kljub temu je bilo med snemanjem uporabljenih pet avtomobilov, vključno s tistim, ki je v zadnji sceni slavno strmoglavil s pečine.

Ikonični avtomobil Porsche 928. FOTO MarkusSpiske Pexels

Ikonični avtomobil 1982-1984 Pontiac Trans Am, ‘Knight Rider’

Nismo prepričani, katera je bila večja zvezda akcijske oddaje v zgodnjih 80-ih “Knight Rider”: David Hasselhoff, njegovi brezhibni lasje ali Knight Industries Two Thousand – govoreči ikonični avtomobil, bolj znan kot K.I.T.T. NBC je moral za petletno serijo zgraditi približno 20 prilagojenih Trans Ams, skupaj z znamenitimi rdečimi lučmi, le pet avtomobilov pa je preživelo do danes.

1979 Ford LTD Country Squire je ikonični avtomobil iz filma ‘National Lampoon’s Vacation’

V filmu znan kot Wagon Queen Family Truckster, slavno grdi ikonični avtomobil Clarka Griswolda je bil pravzaprav Ford LTD Country Squire. Od grahasto zelene barve in obilne lesene opažne plošče do osmih (da, osmih!) kvadratnih žarometov je bil ta avtomobil dodatno spremenjen, da bi bil videti čim bolj neprivlačen.

“Risky Business” in ikonični avtomobil Porsche 928

Očitno Porsche ni hotel imeti nobene zveze s filmom “Risky Business” in njegovim tveganim zapletom, vendar to producentom klasike iz leta 1983 ni preprečilo, da bi med snemanjem samostojno zbrali vsaj pet Porschejev 928. Ta ikonični avtomobil, ki se slavno spušča v Michigansko jezero, medtem ko Tom Cruise nemočno visi na pokrovu motorja? To je samo oklep avtomobila, kot piše Autoblog.

Ikonični avtomobil 1969 Dodge Charger, “Dukes of Hazzard”

Bolj znan kot general Lee, je bil ikonični avtomobil Dodge Charger, ki je v uvodnih oddajah filma “Dukes of Hazzard” slavno preletel hrib, eden od kar 300 Dodge Chargerjev, ki so jih v seriji uporabili. Dejansko je produkcijska ekipa uničila toliko Dodge Chargerjev, da jih ni mogla več najti. Z napredovanjem oddaje so začeli uporabljati AMC Ambassador avtomobile, pri čemer so se zanašali na kamero in trike za urejanje, da bi zakrili to menjavo.

Avtorica: Ana Nikolić