• C Novo mesto
  • 01:08
  • Pon, 15.04.2024

Kia Sportage: novi model, ki je prinesel še večje navdušenje

V začetku leta 2021 je na dan prišla peta generacija modela Kia Sportage, ki je že razkrila pomembno spremembo v vseh pogledih, še posebej v smislu estetike. Zdaj, ko je najnovejši model že nekaj časa na trgu, so navdušenci že od blizu lahko ocenili in analizirali vse njegove značilnosti, vsi pa so najverjetneje prišli do podobnega zaključka – doživel je popolno preobrazbo.

Na oblikovni ravni je model Kia Sportage bolj dinamičen od Kie Sorento ali XCeeda

Na oblikovni ravni je model Kia Sportage bolj dinamičen od Kie Sorento ali XCeeda.

Nova generacija Kie Sportage je prinesla pravi val navdušenja in očitno prenovo prejšnjih modelov v vseh možnih oblikah besede. S tem novim modelom Kia Sportage uvaja nov oblikovalski jezik z veliko bolj drzno estetiko, ki spominja na najnaprednejše modele v svoji ponudbi, kot je na primer Kia EV6. Spremembe so najbolj opazne v njegovi tehnološki opremljenosti z notranjostjo, v kateri izstopata dva zaslona, ​​združena v isti okvir, in širok nabor opreme.

Kia Sportage 2022, zasnovan na novi platformi N3, lahko vključuje bencinske, dizelske, mikrohibridne, hibridne in priključne hibridne motorje. Ob vsem tem imamo opravka s stabilnim avtomobilom, ki se zelo dobro vozi po cesti in ponuja samozavest za volanom, saj tem izjemnim vrlinam doda še dokaj natančen servovolan in odlično zavorno učinkovitost.

Cenovni razred omenjenega modela je zelo širok. Giblje se med 23.500 in 44.276 evri, odvisno od modela, motorja in opreme. Kar se tiče opreme, je Kia Sportage opremljena s prilagodljivim tempomatom, zaviranjem v sili s funkcijo obračanja na križiščih (izboljša zaznavanje vozil, ki se približujejo z leve), senzorji za mrtvi kot in zadnjo kamero ter nadzor vozila. Poleg tega je varnost povečana s standardnimi LED lučmi, ki so lahko opcijsko Matrix LED.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kia Uae (@kiamotorsuae)

Glavne značilnosti novega modela Kia Sportage

Na oblikovni ravni je novi Sportage bolj dinamičen od Kie Sorento ali XCeeda, s katerima si deli vodilni položaj v ponudbi SUV znamke. Z bolj izrazitimi plavutmi in ostrimi boki doseže dolžino 4,52 metra, širino 1,87 in višino 1,65. Se pravi, pred nami je avtomobil, ki je 30 milimetrov daljši, 10 milimetrov širši in 10 milimetrov višji kot prej, z medosno razdaljo, ki se prav tako poveča za deset milimetrov in ostaja pri 2,68 metra.

Ni presenetljivo, da je precej podoben svojemu predhodniku, a opazovalca resnično preseneti njegov dizajn, ki temelji na novi filozofiji znamke, imenovani “United Opposites”, kar mu daje določeno podobnost z najnovejšo Kio EV6. Podvozje Sportage modela je enako kot pri Hyundaijevem Tucsonu.

V karoseriji novega Sportagea ni niti ene naključne podrobnosti. Njegovi žarometi se serijsko ponašajo z LED osvetlitvijo in imajo zelo značilno obliko bumeranga, ki sega od maske do nekaterih robustnih odbijačev, ki so zdaj polakirani v barvi ostale karoserije. Ta je lahko tudi dvobarven, zahvaljujoč črni strehi, ki sega do C-stebrička in ga integrira z izrazitim zadnjim spojlerjem. Na zadku izstopajo prav tako vpadljive medsebojno povezane velike luči, nov Kiin logotip v velikanski velikosti in odbijač z vgrajenim zračnim difuzorjem.

Tehnološko obremenitev dopolnjujeta mobilna aplikacija Kia Connect in spletne digitalne storitve Kia Live.

Tehnološko obremenitev dopolnjujeta mobilna aplikacija Kia Connect in spletne digitalne storitve Kia Live.

Model z obsežno in najsodobnejšo tehnološko opremo

V notranjosti je Sportage enako estetsko dovršen kot zunaj, večina materialov pa je prijetna tudi na otip, še posebej tisti, ki se nahajajo v zgornjem delu kabine. Njegove velike zunanje mere so opazne na ravni prostora. Sprednja sedeža sta široka in ergonomska, najbolj pa izstopa prostornost zadaj, ki je izjemna v vseh svojih dimenzijah in jo dopolnjujejo zelo izvirni detajli, kot so obešalniki, žepi in celo pomožni vhodi USB-C, ki so vsi integrirani v hrbet prednjih sedežev.

Na zadnjih sedežih lahko odrasla oseba udobno potuje z dovolj prostora za obe nogi (996 mm) in prostora za glavo (998 mm). Osrednji kvadrat je precej bolj funkcionalen kot pri drugih tovrstnih modelih, prtljažnik pa je zrasel za dodatnih 88 litrov in dosegel skupno 591 litrov. Pri hibridni različici je njegova zmogljivost nekoliko zmanjšana, kot je temu tako pri vseh hibridnih avtomobilih.

Sprednji del avtomobila je ena najbolj privlačnih in tehnoloških novosti med avtomobili podobnih vrst danes. Takoj se oči ustavijo na velikem ukrivljenem panoramskem zaslonu, ki združuje digitalno armaturno ploščo s preostalim delom. Pod njo je še bolj zanimiv zaslon na dotik, ki omogoča dostop do vseh osnovnih funkcij vozila z zelo intuitivnimi gibi.

Tehnološko obremenitev dopolnjujeta mobilna aplikacija Kia Connect in spletne digitalne storitve Kia Live, pika na i pa je opcijski premium avdio sistem Harman Kardon. Seveda se ponudba modela Kia Sportage zelo razlikuje glede na motor in izbrano stopnjo zaključkov.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram, Pexels