• 10.74C Novo mesto
  • 07:27
  • Tor, 22.10.2019

Kje na Hrvaškem vas od jutri naprej čakajo največje gneče?

Hrvaški kolegi svetujejo, da na poti pozorno spremljate spletno stran Hak.hr in poslušate 2. program Radia Hrvaška, kjer so vsake pol ure tudi prometne informacije.

NOVO MESTO – Počitnice so tu, v naših mislih pa vsaj načrtovanje, če ne že realizacija dopusta. Odhajate na Hrvaško? O menjavi kun in uporabi kreditne kartice smo vas že poučili, na tem mestu pa še nekaj pametnih prometnih nasvetov.

Vozniki smo taki, da izberemo cesto, pot, ki jo dobro poznamo. Tudi ali predvsem zaradi varnosti. Hrvaškiavtoklub odsvetuje, da na pot odhajate v soboto zjutraj in da se vračate v nedeljo zvečer. Če se temu ne morete ogniti, je tu nekaj kritičnih mest, kjer vas bo pričakala gneča. Že res, da prisegate na poznane poti, a pametno predhodno načrtovanje poti vam lahko prihrani precej časa in miru.

Najbolj obremenjeni hrvaški:

– mejni prehodi:
Kaštel, Plovanija, Pasjak, Rupa, Bregana, Macelj, Goričan, Bajakovo, Metković, Klek, Zaton Doli, Karasovići, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod

– trajektne luke:
Brestova-Porozina (Cres), Valbiska-Merag (Cres), Stinica-Mišnjak (Rab), Prizna-Žigljen (Pag), Sumartin-Makarska (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), Zadar in Split

– cestninske postaje:
Lučko, Rupa, Zaprešić, Zagreb-Istok,

– deli avtocest:
cestninska postaja Bobovica (A3) – vozlišče Jankomir – zagrebška obvoznica – vozlišče Ivanja Reka – cestninska postaja Sveta Helena (A4);

vozlišče Maslenica – tunel Sveti Rok (A1)
cestninska postaja Lučko – čvor Bosiljevo 2 (na autocesti A1/A6);
reška obvoznica (A7);
Istrski ipsilon proti mejnima prehodoma Kaštel in Plovanija (A9);
Jadranska magistrala (DC8) na odsekih Bakar – Novi Vinodolski, Zadar – Šibenik, Trogir – Split – Makarska, Zaton – Dubrovnik – Ćilipi.

Hrvaški kolegi svetujejo, da na poti pozorno spremljate spletno stran Hak.hr  in poslušate 2. program Radia Hrvaška, kjer so vsake pol ure tudi prometne informacije.

D.P.