• 23.79C Novo mesto
  • 18:44
  • Čet, 02.07.2020

Kolesarski izpit: prvi korak na poti do samostojnosti

Imate doma osnovnošolko ali osnovnošolca, ki se bo letos spopadel z zrelostnim testom, imenovanim kolesarski izpit? Ali vas zanima, kaj vse kolesarski izpit vsebuje in kadere sposobnosti, veščine in znanja mora vaš otrok obvladati, da se bo lahko podal na cesto?

Zakaj je kolesarski izpit za otroka tako pomemben?

Kolo je eno izmed najbolj praktičnih prevoznih sredstev. Omogoča hiter prevoz od točke A do točke B, ne onesnažuje okolja, obenem pa je še zelo zabavno in prijetno za vožnjo. Obenem pa so kolesarji v prometu zelo izpostavljeni in ranljivi; in prav zato je še toliko bolj pomembno, da se vsi mladi udeleženci prometa seznanijo s cestno-prometnimi predpisi. Nekega dne ne tako zelo daleč stran bodo prvič sedli v avto, in kolesarski izpit je prva stopnička na tej poti.

Kako otrok opravi kolesarski izpit: teoretični in praktični del usposabljanja

Kolesarski izpit bo vaš otrok opravil v varnem okviru svoje osnovne šole, kjer bodo tudi poskrbeli za ves trening pod varnim nadzorom. S teoretičnimi osnovami se otroci spoznajo že v 4. razredu osnovne šole, v 5. pa začnejo tudi s praktičnim delom usposabljanja in slednjič opravijo izpit.

Kolesarski izpit: teoretični del

To je prav tako pomemben del kot praktični. Pomembno je, da otrok pozna pravila in prometne znake, ki uravnavajo promet na cesti, in se tako v resničnem življenju ne bo znašel v krizni situaciji, kjer ne bo znal dovolj hitro pravilno reagirati. Na koncu usposabljanja učenec opravi test, pogosto kar na računalniku v računalniški učilnici, v nekaterih šolah pa teste tudi natisnejo.

Kolesarski izpit: praktični del

Potem, ko otroci dokažejo, da obvladajo vsa pravila, ki uravnavajo promet na cestah, nastopi čas za praktični del, med katerim lahko sami sedejo na kolo in preiskusijo svoje sposobnosti. Ta del je za učence navadno bolj zabaven, saj imajo priložnost, da sedejo na kolo in pod varnim nadzorom učitelja vežbajo svoje veščine vožnje. Vadba poteka na posebnem poligonu, na katerem učenci vadijo svoje spretnosti.

Priprava na kolesarski izpit mora biti varna 

Preden lahko začnejo z usposabljanjem, mora šola pridobiti vsa soglasja od staršev, da lahko njihovi otroci obiskujejo usposabljanje.

Kolesa, ki jih otroci uporabljajo za vadbo, morajo biti pred začetkom usposabljanja pregledana, tako da je vožnja varna tudi iz te strani. Otroci morajo med vožnjo ves čas nositi čelado, tako kot kasneje v resničnem prometu.

Na koncu usposabljanja sledi test, na katerem morajo učenci pod nadzorom odgovornega učitelja samostojno prevoziti določeno pot v bližini šole.

Pridobljena kolesarska izkaznica vašega otroka mora nositi tudi vaš podpis

Ko učenci opravijo kolesarski izpit, prejmejo t. i. kolesarske izkaznice, ki jih morate starši podpisati.

Kdo mora imeti kolesarsko izkaznico

Otroci navadno opravijo kolesarski izpit v 5. razredu osnovne šole; takrat so običajno stari okrog 10 let, v nekaterih primerih tudi 9. Ko opravijo kolesarski izpit, morajo s seboj vedno imeti kolesarsko izkaznico, lastnoročno podpisano s strani starša oz. skrbnika, ki jim bo omogočala samostojno vožnjo v prometu. Do dopolnjenega 14. leta starosti, torej nekako do zaključka osnovne šole, morajo s seboj vedno imeti kolesarsko izkaznico, če se sami vozijo s kolesom.

Kako lahko starši pomagamo otrokom med pripravami na kolesarski izpit

Pomembno je, da se kot starši zavedamo, da bodo naši otroci nekega dne soočeni s tem izzivom. Dobro je, da se lotimo učenja vožnje kolesa, ko so še majhni, še preden vstopijo v osnovno šolo. Že vožnja na kolesu s pomožnimi koleščki na domačem dvorišču pod vašim budnim nadzorom vsako sobotno popoldne lahko naredi velike spremembe in tlakuje pot za otroka, da bo kasneje, ko bo presedlal na kolo brez koleščkov, bolj samozavesten in bo hitreje obvladal ravnotežje.

Pomembno je, da se zavedate, da je kolesarski izpit tudi zrelostni izpit

Pomembno je, da smo med učenjem potrpežljivi in spodbudni. Vzemimo si čas in ne učimo otroka, kadar smo pod stresom in nas na mizi čaka poročilo, ki ga moramo oddati. Ko otroka učimo vožnje s kolesom, mu obenem simbolno dajemo veščine za prihodnost in pomagamo pri odraščanju. Poskrbimo za varnost; otroku moramo razložiti, da mora med vožnjo kolesa vedno nositi čelado, vendar ne zganjajmo panike, če bo na začetku kdaj padel in se malce odrgnil. Rano razkužimo in nanjo prilepimo obliž, vendar se ne smemo preveč ustrašiti.

Vedno poskrbite za varnost, vendar ne bodite pretirano zaščitniški

Če smo pretirano zaščitniški, lahko tako zaviramo otrokov razvoj in pot k splošni samostojnosti. Pomembno je, da otrok spozna svoje sposobnosti. Kolo je prvo vozilo, ki ga lahko obvlada sam, in ko bo enkrat začel voziti brez pomoči koleščkov, bo to pomagalo oblikovati njegovo samozavest in samopodobo. Tudi kolesarski izpit tako ni le preizkus sposobnosti, ampak zrelostni izpit, kot kasneje končanje osnovne šole, matura ali vpis na fakulteto. Ko bo otrok opravil kolesarski izpit, mu bo to omogočalo, da se bo sam odpravil po svojih popoldanskih opravkih, v šolo in domov, na trening in na obisk k prijatelju.

Kako lahko otrokov kolesarski izpit vpliva tudi na življenje odraslih

Po opravljenem kolesarskem izpitu se lahko otroci sami vozijo v prometu. Seveda to še ne pomeni, da je njihova stopnja zrelosti in izvedenosti v težjih in bolj zahtevnih prometnih položajih enaka kot je pri odraslih. Zato je pomembno, da se z njimi veliko vozimo tudi sami. Npr., morda vožnja s kolesom ni dobra ideja samo za otroke – zakaj se ne bi tudi sami zjutraj v šolo peljali s kolesom? Tako se lahko z njimi vozimo do šole, jih odložimo in se nato odpeljemo v službo. Vožnja s kolesom je zastonj, prihrani denar in pogosto tudi čas, ki ga sicer porabimo za čakanje v zastojih in iskanje parkirnega mesta, poleg tega pa še predstavlja odlično jutranjo telovadbo! V službo bomo tako prispeli polni energije in z zavedanjem, da smo dan začeli na zdrav način in brez izpuščanja toplogrednih plinov v atmosfero. V obdobju, v katerem so klimatske spremembe postale stvarnost, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo vseh malih načinov, na katere lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis.

Otrokov kolesarski izpit je odlična priložnost, da svojemu otroku pomagate pri pridobitvi pomembnih veščin, ki bodo z njim ostale celo življenje, obenem pa vnesete pozitivne spremembe tudi v svoj vsakdanjik.

Srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Kolesarski izpit: prvi korak na poti do samostojnosti
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.